x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din arhiva Ministerului de Externe Congresmanii americani sprijineau reforma din Polonia

Congresmanii americani sprijineau reforma din Polonia

26 Aug 2009   •   00:00
26 august 1989, ora 23:25
Tovarăşei adjunct al ministrului, Olimpia Solomonescu,
Tovarăşului director Ilie Şimon, Direcţia V


În legătură cu situaţia din Polonia vă informăm următoarele:
1. O delegaţie a Congresului SUA, formată din senatorii Robert Dole, liderul minorităţii republicane din Senat, Dennis Deconcini (demo­crat), preşedintele Comisiei pentru securitate şi cooperare europeană din Congres, şi Frank Lasutenberg (democrat), precum şi deputaţii Bob Mcewen (republican) şi Jim Moody (democrat), a făcut o vizită în Polonia, fiind primită de preşedintele W. Jaruselski şi de noul prim-ministru polonez.

Congresmanii americani au afirmat sprijinul pentru "procesul  de reforme" din Polonia şi eforturie pe care le va face guvernul condus de Mazowiecki pentru rezolvarea pro­blemelor economice dificile cu care se confruntă polonezii. Având în vedere că preşedintele Bush a anunţat, în luna iulie a.c., un program de ajutor pentru Polonia, în sumă de 119 milioane dolari, din care numai 10 milioane au fost cerute până acum Congresului, se­natorul Deconcini a declart că va urmări să se asigure "o creştere a ajutorului SUA pentru Polonia".

Delegaţia sus-amintită a fost însoţită şi de soţia senatorului R. Dole, Elizabeth Dole, care este se­cretarul Muncii în Cabinteul ame­rican. Aceasta a afirmat şi ea că SUA ana­lizează posibilitatea găsirii unor noi mijloace de ajutorare a Poloniei, avertizând însă că polonezii nu trebuie să se aştepte la "prea mult". A invocat, în această direcţie, "defici­tul bugetar al SUA", astfel că ame­ricanii vor oferi Poloniei ajutorul "care va fi posibil şi când va fi posibil". Ea a insistat că programul de ajutor deja anunţat este deja "foarte semnificativ". Elizabeth Dole a anun­ţat că un grup de experţi ai Departamentului Muncii din SUA va fi trimis în Polonia pentru a sprijini elaborarea unor programe în domeniile "pregătirii profesionale, recalificării şi asistenţei sociale". Ea a apreciat necesare astfel de programe în perspectiva încetării acti­vităţii unor "industrii neeficiente poloneze", în cadrul aplicării "planurilor de reformă economică", care ar conduce la pierderea locurilor de muncă de către o serie de muncitori.

2. Referirile la "limitele ajutorului financiar pentru Polonia" sunt subliniate şi de o serie de alte oficialităţi ale Administraţiei Bush. Procesul lent de materializare a ajutorului deja promis (119 mil. dol.) pe fondul "constrângerilor bugetare" constituie o preocupare tot mai accentuată a cercurilor oficiale americane, mai ales în condiţiile în care unele oficialităţi poloneze susţin necesitatea unui "program de ajutor substanţial". Până în prezent însă, după cum a afirmat o oficialitate de la Casa Albă, Administraţia Bush rămâne la poziţia că cel mai bun mijloc de a ajutora Polonia este ca SUA să insiste în continuare pentru adoptarea în această ţară a unor "măsuri majore de reformă economică". Acestea vor urma să fie însoţite, pas cu pas, de ajutorul occi­dental "dimensionat cu atenţie", astfel încâ să fie suficient pentru a "uşura criza din Polonia". Ajutorul respectiv n-ar trebui însă să fie atât de generos încât să devină un "narcotizant al opţiunilor dificile" pe care trebuie să le ia conducerea poloneză. În acest context, unii analişti politici afirmă că invocarea de către Adminsitraţia americană a "constrângerilor bugetare" poate fi uşor contestată, dacă se are în vedere că, numai cu suma pentru două bombardiere B-2 (aproximativ 1 miliard de dolari), SUA ar putea ajuta ca "Polonia să devină un model pentru restul Europei".

3. Comentatorii politici de la Washington mai evidenţiază şi următoarele elemente pe care se fundamentează poziţia relativ "reţinută" a Administraţiei Bush în sprijinirea "politico-economică" a noului guvern polonez: existenţa unui "pesimism porfund, dar neexprimat" în cercuri de la Casa Albă faţă de perspectivele situaţiei pe termen lung din Polonia. Se consideră că, pentru a avea succes, guvernul polonez actual va trebui să se angajeze în schimbări economice radicale şi în măsuri de austeritate, care ar putea duce la frământări sociale într-o ţară cunoscută pentru mişcări greviste frecvente; surse de la Departamentul de Stat au menţionat că, în ultimele săp­tă­mâni, M. Gorbaciov a comunicat, "pe mai multe canale", că "apreciază prudenţa şi limbajul reţinut cu care preşedintele Bush a abordat situaţia din Europa răsăriteană".
Ion Stoichici
Document din volumul: 1989 - Principiul dominoului. Prăbuşirea regimurilor comuniste europene; Ediţie de: Dumitru Preda şi Mihai Retegan, Bucureşti, Editura Fundaţiei Culturale Române, 2000, p. 176-177

×
Subiecte în articol: din arhiva ministerului de externe