x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din arhiva Ministerului de Externe Vizită istorică la Budapesta

Vizită istorică la Budapesta

11 Iul 2009   •   00:00

Raportul Ambasadei României la Budapesta Către Ministerul Afacerilor Externe În cadrul conferinţei ţinute la 12 iulie 1989, la Institutul de Ştiinţe Eco­no­mice "Karl Marx" din Budapesta, pre­şedintele SUA, G. Bush, a vorbit sub semnul încurajării actualului curs al reformelor politice şi economice din Ungaria, declarând următoarele:



Resimte o mare plăcere să se afle din nou la Budapesta şi este foarte mândru să fie primul preşedinte american care vizitează Ungaria. Prezenţa sa la Budapesta trebuie văzută ca un indiciu al disponibilităţii Statelor Unite în direcţia competiţiei ideilor. Spiritul lui Imre Nagy este prezent în Institutul budapestan, iar vocea Ungariei s-a făcut auzită la recenta ceremonie a reînhumării acestuia.

După reconsiliere urmează acum momentul realismului, care indică faptul că Ungaria a început să-şi edifice adevăratul ei viitor. Ea îşi descope­ră astfel rolul care îi revine în Europa. Separată vreme de patru decenii de Europa, ţara care a dat Americii pe Pulitzer şi Bartok redevine acum parte a culturii europene. El perso­nal vede un nou început pentru Ungaria, atmosfera din ţară şi din Budapesta îndreptăţind optimismul. (...)

Prin desfiinţarea gardului de la frontiera cu Austria, Ungaria a păşit pe calea desfiinţării "Cortinei de fier". Aprecind măsurile URSS în direcţia reducerii efectivelor sale militare din Europa de Răsărit, preşedintele SUA şi-a exprimat hotărârea de a conlucra cu sovieticii pentru a se trece, de la confruntare şi Războiul Rece, pe calea diminuării confruntării militare în Europa. În acest context se înscriu şi recentele iniţiative americane în­ do­meniul armamentelor con­ven­ţio­nale, adoptate la reuniunea NATO din luna mai a.c. "Vom acţiona zi şi noapte pentru reducerea riscului războiului în Europa, cât mai curând posibil", a declarat G. Bush.

Omenirea şi Ungaria, care îşi pro­pu­ne crearea mai multor partide şi alegeri libere, se află în pragul unei noi ere. Pentru succesul reformelor, Un­garia are nevoie de parteneri. (...)

După ce a vorbit despre dificultăţile economiei socialiste planificate, vorbitorul a exprimat opinia americană, potrivit căreia progresul economic implică şi acceptarea creşterii pre­ţu­ri­lor şi a şomajului, şi că important este ca atelierele să aparţină me­se­ria­şilor, iar agricultura fermierilor, nee­xis­tând alt drum pentru făurirea destinului propriu al Ungariei. SUA vor fi partenerul acesteia în a face lucrativă economia ţării. În continuare, pre­şe­dintele Bush a enumerat măsurile pe care SUA le preconizează pentru a veni în sprijinul Ungariei:

1. Propunerea pe care o va face la apropiata reuniune occidentală la vârf de la Paris, în vederea acordării de sprijin economic şi asistenţă tehnică;

2. Crearea în viitor, cu aprobarea congresului, a unui fond de 25 de mi­lioane de dolari din care să fie fi­nan­ţate acţiunile de înviorare a eco­no­miei ungare şi încurajarea in­ves­tiţiilor americane în această ţară;

3. Acordarea cu caracter permanent a clauzei naţiunii celei mai fa­vo­ri­zate, după adoptarea de către Parlamethul RPU a legii privind dreptul la emigrare;

4. Facilitarea unui acces cât mai liber Ungariei pe piaţa Statelor Unite şi, de asemenea, acordarea de pre­ferinţe generale tarifare;

5. Garantarea investiţiilor americane în Ungaria, în care scop va fi creat un organism special.

George Bush a mai amintit, de ase­me­nea, propunerea pe care a formulat-o deja în urmă cu şase săptămâni, referitoare la crearea unui fond de cinci milioane de dolari destinaţi dezvoltării cooperării Est-Vest în dome­niul ecologic, şi crearea unui orga­nism de resort cu sediul la Budapesta, şi propunerea făcută părţii ungare de a încheia un acord de colaborare în domeniile ştiinţelor de vârf, apărării mediului ambiant, medicinei şi siguraţei nucleare.

El a mai anunţat că organizaţia americană "Corpul Păcii" îşi va începe activitatea în RPU, pentru răspândirea cunoştinţelor de limba engleză şi că vor fi alocate fonduri speciale pentru finanţarea schimburilor de experţi legislativi, oameni de afaceri, activişti sindicali, oameni de cultură şi pe linia tineretului, acordarea de burse pentru studii în SUA, des­ch­i­de­rea de catedre de studii americane în universităţile ungare, acordarea de fon­duri de carte americană şi des­chi­derea unui centru cultural american la Budapesta.

În încheiere, preşedintele SUA a lansat chemarea ca Ungaria şi SUA să conlucreze pentru viitorul comun, ex­primându-şi convingerea că po­po­rul ungar va face faţă sarcinilor des­cen­tralizării întreprinderilor econo­mi­ce, pe ruinele sistemului econo­mic stalinist. "Sunteţi în stare să realizaţi acestea, ţara dv. se află pe un drum bun. Dispuneţi de resurse umane şi de curaj, aveţi o naţiune care-şi gă-­seş­te destinul. Vă felicit pentru drumul par­curs până înprezent", a spus G. Bush, chemând la acţiune în ve­de­rea atin­gerii obiectivelor propuse, "ast­fel în­cât istoria să afirme despre ge­ne­raţia noastră că ea a fost gene­ra­ţia care a creat o Europă unită şi liberă".

Traian Pop
Notă: Menţionăm că în cuvântarea lui Bush nu s-au făcut nici un fel de referiri sau aluzii la ţara noastră.

Document din volumul: 1989 - Principiul dominoului. Prăbuşirea regimurilor comuniste europene, Ediţie de: Dumitru Preda şi Mihai Retegan, Bucureşti, Editura Fundaţiei Culturale Române, 2000, p 133-135

×