Raportul Ambasadei României la Budapesta Către Ministerul Afacerilor Externe În cadrul conferinţei ţinute la 12 iulie 1989, la Institutul de Ştiinţe Economice "Karl Marx" din Budapesta, preşedintele SUA, G. Bush, a vorbit sub semnul încurajării actualului curs al reformelor politice şi economice din Ungaria, declarând următoarele:
Resimte o mare plăcere să se afle din nou la Budapesta şi este foarte mândru să fie primul preşedinte american care vizitează Ungaria. Prezenţa sa la Budapesta trebuie văzută ca un indiciu al disponibilităţii Statelor Unite în direcţia competiţiei ideilor. Spiritul lui Imre Nagy este prezent în Institutul budapestan, iar vocea Ungariei s-a făcut auzită la recenta ceremonie a reînhumării acestuia.
După reconsiliere urmează acum momentul realismului, care indică faptul că Ungaria a început să-şi edifice adevăratul ei viitor. Ea îşi descoperă astfel rolul care îi revine în Europa. Separată vreme de patru decenii de Europa, ţara care a dat Americii pe Pulitzer şi Bartok redevine acum parte a culturii europene. El personal vede un nou început pentru Ungaria, atmosfera din ţară şi din Budapesta îndreptăţind optimismul. (...)
Prin desfiinţarea gardului de la frontiera cu Austria, Ungaria a păşit pe calea desfiinţării "Cortinei de fier". Aprecind măsurile URSS în direcţia reducerii efectivelor sale militare din Europa de Răsărit, preşedintele SUA şi-a exprimat hotărârea de a conlucra cu sovieticii pentru a se trece, de la confruntare şi Războiul Rece, pe calea diminuării confruntării militare în Europa. În acest context se înscriu şi recentele iniţiative americane în domeniul armamentelor convenţionale, adoptate la reuniunea NATO din luna mai a.c. "Vom acţiona zi şi noapte pentru reducerea riscului războiului în Europa, cât mai curând posibil", a declarat G. Bush.
Omenirea şi Ungaria, care îşi propune crearea mai multor partide şi alegeri libere, se află în pragul unei noi ere. Pentru succesul reformelor, Ungaria are nevoie de parteneri. (...)
După ce a vorbit despre dificultăţile economiei socialiste planificate, vorbitorul a exprimat opinia americană, potrivit căreia progresul economic implică şi acceptarea creşterii preţurilor şi a şomajului, şi că important este ca atelierele să aparţină meseriaşilor, iar agricultura fermierilor, neexistând alt drum pentru făurirea destinului propriu al Ungariei. SUA vor fi partenerul acesteia în a face lucrativă economia ţării. În continuare, preşedintele Bush a enumerat măsurile pe care SUA le preconizează pentru a veni în sprijinul Ungariei:
1. Propunerea pe care o va face la apropiata reuniune occidentală la vârf de la Paris, în vederea acordării de sprijin economic şi asistenţă tehnică;
2. Crearea în viitor, cu aprobarea congresului, a unui fond de 25 de milioane de dolari din care să fie finanţate acţiunile de înviorare a economiei ungare şi încurajarea investiţiilor americane în această ţară;
3. Acordarea cu caracter permanent a clauzei naţiunii celei mai favorizate, după adoptarea de către Parlamethul RPU a legii privind dreptul la emigrare;
4. Facilitarea unui acces cât mai liber Ungariei pe piaţa Statelor Unite şi, de asemenea, acordarea de preferinţe generale tarifare;
5. Garantarea investiţiilor americane în Ungaria, în care scop va fi creat un organism special.
George Bush a mai amintit, de asemenea, propunerea pe care a formulat-o deja în urmă cu şase săptămâni, referitoare la crearea unui fond de cinci milioane de dolari destinaţi dezvoltării cooperării Est-Vest în domeniul ecologic, şi crearea unui organism de resort cu sediul la Budapesta, şi propunerea făcută părţii ungare de a încheia un acord de colaborare în domeniile ştiinţelor de vârf, apărării mediului ambiant, medicinei şi siguraţei nucleare.
El a mai anunţat că organizaţia americană "Corpul Păcii" îşi va începe activitatea în RPU, pentru răspândirea cunoştinţelor de limba engleză şi că vor fi alocate fonduri speciale pentru finanţarea schimburilor de experţi legislativi, oameni de afaceri, activişti sindicali, oameni de cultură şi pe linia tineretului, acordarea de burse pentru studii în SUA, deschiderea de catedre de studii americane în universităţile ungare, acordarea de fonduri de carte americană şi deschiderea unui centru cultural american la Budapesta.
În încheiere, preşedintele SUA a lansat chemarea ca Ungaria şi SUA să conlucreze pentru viitorul comun, exprimându-şi convingerea că poporul ungar va face faţă sarcinilor descentralizării întreprinderilor economice, pe ruinele sistemului economic stalinist. "Sunteţi în stare să realizaţi acestea, ţara dv. se află pe un drum bun. Dispuneţi de resurse umane şi de curaj, aveţi o naţiune care-şi gă-seşte destinul. Vă felicit pentru drumul parcurs până înprezent", a spus G. Bush, chemând la acţiune în vederea atingerii obiectivelor propuse, "astfel încât istoria să afirme despre generaţia noastră că ea a fost generaţia care a creat o Europă unită şi liberă".
Traian Pop
Notă: Menţionăm că în cuvântarea lui Bush nu s-au făcut nici un fel de referiri sau aluzii la ţara noastră.
Document din volumul: 1989 - Principiul dominoului. Prăbuşirea regimurilor comuniste europene, Ediţie de: Dumitru Preda şi Mihai Retegan, Bucureşti, Editura Fundaţiei Culturale Române, 2000, p 133-135
Citește pe Antena3.ro