x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din dosarele Securităţii În particular, Brucan îl numea "dobitoc" pe diplomatul care-l ajutase

În particular, Brucan îl numea "dobitoc" pe diplomatul care-l ajutase

21 Apr 2009   •   00:00

Document dactilografiat cu litere mari (maşină IBM), destinat şefului DSS, adjuncţilor acestuia şi Cabinetului 1, cu interspaţii pentru nume proprii scrise de mână (reprodus parţial, ars); sublinieri în text



Strict secret ● Exemplar nr. 1

Notă

1.Din ancheta efectuată asupra lui Brucan Silviu în ziua de 21 aprilie a.c., au rezultat următoarele:
a) În completarea declaraţiei referitoare la vizita ce i-a făcut-o la domiciliu Michael Parmly, a menţionat faptul că fiica sa i-a prezentat diplomatului american o coală de hârtie pe care erau trecute zilele şi orele când Brucan Silviu a fost luat şi respectiv adus la anchetă.
La rândul său, Michael Parmly i-a scris pe un bilet fiicei lui Brucan Silviu că va încerca să-i viziteze la Zimnicea dacă vor fi mutaţi.
b) A dat o declaraţie în care precizează numele organizaţiilor şi persoanelor care l-au contactat în SUA şi i-au solicitat să scrie articole sau să ţină conferinţe cu caracter ostil la adresa RS România.

2. Discuţiile purtate, în ziua de 21 aprilie a.c., la domiciliul lui Brucan au evidenţiat faptul că acesta este ferm convins că, asupra lui Parmly se exercită un control, organele de securitate cunoscând în detaliu activitatea pe care o desfăşoară. L-a calificat drept "un dobitoc care... tot ce face, tot ce spune, este cunoscut". Intervenind, soţia sa şi-a exprimat opinia potrivit căreia "diplomaţii îşi rezolvă treburile lor, şi nu le pasă dacă te încurcă pe tine", lucru cu care şi Brucan Silviu a fost de acord, remarcând în plus că "eu am profitat totuşi de ei".

3. Nicolae Mircea s-a reîntors în cursul zilei la Călăraşi şi s-a prezentat în mod normal la program. Fiindu-i interpusă o sursă, a comentat că mutarea lui la Călăraşi nu ar fi avut un temei legal şi nu este just să sufere el, din cauza socrului său. De asemenea, a menţionat că este frământat de faptul că nu ştie unde vor fi mutaţi socrii săi şi, respectiv, dacă i se va aproba să îi urmeze.
În seara aceleiaşi zile, Nicolae Mircea a revenit la Bucureşti, deoa­rece beneficiază de sâmbăta liberă.
Nr. D-3/00184.823
Din... aprilie 1989

Document din volumul: Dosarul Brucan. Documente ale Direcţiei a III-a Contraspionaj a Departamentului Securităţii Statului (1987-1989), Iaşi, Editura Polirom, 2008, p. 610-611

×
Subiecte în articol: brucan din dosarele securităţii