x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din dosarele Securităţii Răceanu: "Regret faptele comise"

Răceanu: "Regret faptele comise"

07 Mai 2009   •   00:00

Notă 1. În cadrul anchetei lui Brucan Silviu, în ziua de 7 mai a.c., s-au desfăşurat următoarele activităţi:



I s-a prezentat declaraţia lui Ră­ceanu Grigore prin care regretă faptele comise, se dezice de ceilalţi semnatari ai scrisorii şi cere să fie iertat. În continuare i s-au pus unele fragmente de bandă magnetică în care, Mănescu Corneliu afirmă că Brucan Silviu a fost îndepărtat din Ministerul Afacerilor Externe în­trucât era omul sovieticilor şi îl cali­fică drept incompetent profesional, nefiind în stare să redacteze cuvântul pe care fostul prim-mi­nistru Ion Gheorghe Maurer trebuia să-l rostească la o adunare generală a ONU.

Apoi, a fost pus să audieze textul scrisorii lui (...) Gheorghe, adresată directorului postului de radio BBC (...)  care retractează declaraţiile făcute şi-l acuză pe Brucan (...) că a difuzat în exterior, fără acordul său, textul scrisorii celor şase.

În final, i s-a prezentat caseta cu declaraţia la adresa sa, dată de Bîrlădeanu Alexandru (...) care, acesta îşi face autocritica (...) clemenţă.

Toate aceste activităţi (...) o impresie puternică, mai ales declaraţia lui Mănescu şi, îndeosebi, cea a lui Bîrlădeanu care i-a produs chiar uimirea.

Brucan Silviu a menţionat că de­zicerile celor patru şi acuzaţiile pe care aceştia i le aduc, constituie, în fapt, un succes al organelor de securitate, dar cei în cauză nu se pot consi­dera lipsiţi de răspunderea ce o poartă pentru actul comis.

A subliniat că supune atenţiei organelor de securitate informaţia, aflată de el pe timpul călătoriei efectuate în SUA de la Rateş Nestor, reporter la postul de radio "Europa Liberă", potrivit căreia Apostol Gheor­ghe ar fi declarat la München că se reîntoarce în ţară cu intenţia ca, împreună cu Brucan, să iniţieze o acţiune de răsunet împotriva condu­cerii partidului şi statului nostru.


2. După revenirea de la anchetă, foarte agitat, din dialogul pe care l-a avut cu soţia sa rezultă că Brucan Silviu i-a comunicat acesteia pro­blemele discutate cu anchetatorii.

Astfel, el afirma că este în imposibilitatea de a anticipa regulile jocului. Nu-şi poate da seama ce se in­­ten­ţionează să (...) facă cu declaraţiile înregistrate pe care le-au făcut ceilalţi (semnatari) ai scrisorii şi care ar putea fi folosite, eventual, în (...) de spionaj dar nu la o conferinţă de presă cu străinii, (...) credibilitatea lor ar fi îndoielnică. Concluzionând, afir(...) singurul lucru care îl mai interesează şi care poate fi în (...) îl reprezintă ecoul situaţiei lui în Occident".

Răspunzându-i, Brucan Alexandra şi-a exprimat opinia că (..) că nu ţi se dă posibilitatea de a pune condiţii." (...) îi atrage atenţia că "în afara lucrurilor mari, (...) lucruri mărunte, nesemnificative (...) face viaţa amară. Acesta este singurul lucru de care se teme."

Intervenind, Brucan Silviu a încercat să o liniştească spunându-i că "deocamdată avem cu ce să facem faţă".

În discuţiile cu ginerele său, Brucan Silviu şi-a exprimat, pentru prima dată, regretul că, prin acţiunile pe care le-a întreprins i-a pricinuit necazuri. Nicolae Mircea i-a răspuns că "totul o să treacă".

Într-o altă ordine de idei, Brucan Silviu le-a comunicat celorlalţi membri ai familiei sale că, fiind la cum­părături în faţa complexului alimentar, s-a întâlnit cu Galman Emil care i-a confirmat faptul că, "Cornea Doina şi-ar fi împărţit premiul ce i s-a confe­rit în exterior cu Dinescu Mircea şi Deşliu Dan, cu acesta din urmă pu­tân­du-se vorbi la telefon de câteva zile". Brucan Silviu s-a abţinut de la co­mentarea acestor veşti.
Document din volumul: Dosarul Brucan. Documente ale Direcţiei a III-a Contraspionaj a Departamentului  Securităţii Statului (1987-1989), Iaşi, Editura Polirom, 2008, p. 640-641

×