x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din dosarele Securităţii Securitatea copia chei în "interes operativ"

Securitatea copia chei în "interes operativ"

12 Aug 2009   •   00:00

Republica Socialistă România
Strict secret
Ministerul de Interne
Exemplar nr. 2
U.M. 0800/S Bucureşti
Nr. 112/VM/D/I/0062791
12.08.1989
Către Unitatea Militară 0639 Buc.

În interes operativ, vă rugăm să executaţi un număr de 4 (patru) chei după mulajul alăturat.
Şeful unităţii
Semnătură Iamandi
Adnotare:
Am primit originalul
Semnătură mr. Indescifrabil
14.08.89
Extras din dosarul de urmărire informativă a lui Dumitru Iuga, provenit din arhiva CNSAS


Nota august 1989
Volumul 10 din ciclul Mihai Eminescu - Opere complete, cu­prin­zând articolele publicate de marele poet în ziarul bucureştean Timpul, din toamna anului 1877 şi până în ianuarie 1880, a fost prezent în planul Editurii Academiei pe 1987. În urma lecturării în fază de dactilogramă, Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste a cerut completarea notelor explicative, pentru întărirea argumentării privind problemele de istorie abordate, îndeosebi cele referitoare la: Trata­tul de pace de la Berlin din 1878, prin care România a fost obligată să cedeze Rusiei cele trei judeţe dintre Prut şi Nistru (din sudul Basarabiei), primind în compensaţie Dobrogea de la Turcia, Mihai Eminescu afirmând că judeţele respective ne-au fost furate; propunerile puterilor centrale de a se modifica articolul 7 din Constituţia Ro­mâniei, în sensul de a se acorda cetăţenia română tuturor străinilor care doresc să se stabilească în ţara noastră, în perioada exodului evreilor din Galiţia, Mihai Eminescu propunând condiţionarea acor­dării cetăţeniei de calitatea de producător de bunuri materiale.

Ca urmare, volumul a fost dat istoricului Ion Bulei, cadru didactic la Universitatea din Iaşi, care a rescris şi completat notele şi co­mentariile.

În noua formă, a fost lecturat din nou la Consiliul Culturii şi Edu­caţiei Socialiste, precum şi la Secţia de presă şi propagandă a CC al PCR, de Mircea Muşat şi Ion Ardeleanu, după care, în luna februarie a.c., a fost trimis la tipar. Întregul tiraj de 11.500 de exemplare este gata de la sfârşitul lunii mai, însă nu a fost introdus în circuitul de difuzare, din dispoziţia tovarăşului Ghiţă Florea.
Document din volumul: Cartea albă a Securităţii, editor: Mihai Pelin, Bucureşti, Serviciul Român de Informaţii, 1997, p. 445-446

×
Subiecte în articol: din dosarele securităţii