Republica Socialistă România
Strict secret
Ministerul de Interne
Exemplar nr. 2
U.M. 0800/S Bucureşti
Nr. 112/VM/D/I/0062791
12.08.1989
Către Unitatea Militară 0639 Buc.
În interes operativ, vă rugăm să executaţi un număr de 4 (patru) chei după mulajul alăturat.
Şeful unităţii
Semnătură Iamandi
Adnotare:
Am primit originalul
Semnătură mr. Indescifrabil
14.08.89
Extras din dosarul de urmărire informativă a lui Dumitru Iuga, provenit din arhiva CNSAS
Nota august 1989
Volumul 10 din ciclul Mihai Eminescu - Opere complete, cuprinzând articolele publicate de marele poet în ziarul bucureştean Timpul, din toamna anului 1877 şi până în ianuarie 1880, a fost prezent în planul Editurii Academiei pe 1987. În urma lecturării în fază de dactilogramă, Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste a cerut completarea notelor explicative, pentru întărirea argumentării privind problemele de istorie abordate, îndeosebi cele referitoare la: Tratatul de pace de la Berlin din 1878, prin care România a fost obligată să cedeze Rusiei cele trei judeţe dintre Prut şi Nistru (din sudul Basarabiei), primind în compensaţie Dobrogea de la Turcia, Mihai Eminescu afirmând că judeţele respective ne-au fost furate; propunerile puterilor centrale de a se modifica articolul 7 din Constituţia României, în sensul de a se acorda cetăţenia română tuturor străinilor care doresc să se stabilească în ţara noastră, în perioada exodului evreilor din Galiţia, Mihai Eminescu propunând condiţionarea acordării cetăţeniei de calitatea de producător de bunuri materiale.
Ca urmare, volumul a fost dat istoricului Ion Bulei, cadru didactic la Universitatea din Iaşi, care a rescris şi completat notele şi comentariile.
În noua formă, a fost lecturat din nou la Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste, precum şi la Secţia de presă şi propagandă a CC al PCR, de Mircea Muşat şi Ion Ardeleanu, după care, în luna februarie a.c., a fost trimis la tipar. Întregul tiraj de 11.500 de exemplare este gata de la sfârşitul lunii mai, însă nu a fost introdus în circuitul de difuzare, din dispoziţia tovarăşului Ghiţă Florea.
Document din volumul: Cartea albă a Securităţii, editor: Mihai Pelin, Bucureşti, Serviciul Român de Informaţii, 1997, p. 445-446