x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din dosarele Securităţii Silviu Brucan, anchetat în cazul "Scrisorii celor Şase"

Silviu Brucan, anchetat în cazul "Scrisorii celor Şase"

16 Mar 2009   •   00:00

Notă •  1. Din ancheta desfăşurată în ziua de 15 martie a.c., asupra lui Brucan Silviu au rezultat următoarele:



În cursul zilei, a redactat mai mul­te declaraţii cu un profund caracter provocator, cu privire la diverse aspecte ale situaţiei sociale şi poli­tice din ţara noastră. Acestea au fost distruse în prezenţa lui, ocazie în care i s-a atras din nou atenţia că este necesar să înceteze aceste ma­nifestări şi să facă relatări ample despre caracterul real al naturii le­gă­turilor ce le-a întreţinut în mod continuu cu diverse cadre de informaţii cu acoperire diplomatică afla­te la post în Bucureşti.

I s-a luat o declaraţie în care re­cunoaşte că în discuţiile cu diplomaţii străini şi îndeosebi cu cei americani a abordat, după opiniile sale deosebit de ostile, diverse aspecte ale politicii noastre interne, vizând: problemele puterii de stat şi ale luării deciziilor; democraţia sistemului, ne­po­tismul şi efectele lui; supradimensionarea industriei construcţiilor de maşini şi a rafinăriilor de petrol; nerentabilitatea termocentralelor pe cărbune; faptul că, deşi statul a făcut eforturi pentru formarea unui deta­şament important de oameni de ştiinţă, ingineri şi specialişti, aceştia nu ar avea un cuvânt de spus în procesul decizional. De asemenea, a subliniat că în contactele avute cu unii diplomaţi americani (i) s-a cerut părerea şi a exprimat puncte de vedere proprii în legătură cu unele elemente cunoscute că adoptă o atitudine contestatar-disidentă, cum sunt Filipescu Radu, Cornea Doina şi Celac Mariana, pe care-i califică drept "oameni cinstiţi, curajoşi, care-şi periclitează libertatea".

Într-o altă direcţie, Brucan Silviu recunoaşte că între anii 1956-1958, când era ambasador la Washington, a întreţinut relaţii cu caracter mai special cu ziaristul american Drew Pearson, cu care se vizita reciproc şi făceau schimb de informaţii. Sus­ţine că majoritatea rapoartelor ce le-a trimis în ţară au fost făcute pe baza relatărilor acestui ziarist. Totodată, a mai recunoscut că anumite informaţii pe care le afla de la Drew Pearson i le furniza şi ambasadorului sovietic Meusikov, care era ex­trem de interesat în cunoaşterea păre­rilor şi datelor provenite de la acest ziarist.

2. În cursul dimineţii de 15 martie a.c., până la ora 9:15, când a fost chemat pentru continuarea an­chetei, Brucan Silviu, în discuţiile cu soţia sa, referindu-se la situaţia celorlalţi semnatari ai scrisorii, şi-a exprimat părerea că până în prezent acestora nu li s-a întâmplat nimic şi că nici nu este posibil să li se în­tâmple ceva. Replicând, soţia i-a spus: "Chiar dacă este aşa, ei sunt supravegheaţi şi ulterior vor fi luaţi la întrebări".

3. În cursul aceleiaşi zile, Nicolae Mircea, ginerele lui Brucan Silviu, a luat la cunoştinţă că este transferat la Sectorul de proiectări din muni­ci­piul Călăraşi, unde urmează să se pre­zinte la 24 martie a.c., după efec­tua­rea celor 9 zile concediu de odihnă restante din anul 1988.
Prin mijloace speciale a rezultat că acesta se va prezenta la noul loc de muncă, urmând a face naveta.
Soţia sa, Brucan Anca, este preo­cu­pată să se încadreze într-o unitate a cooperaţiei meşteşugăreşti, cu mun­ca la domiciliu.

4. S-a continuat cercetarea lui Ră­ceanu Grigore, însă nu au rezultat probleme de interes operativ.
Nr. D-3/00183.432
Din 16 martie 1989

Document din volumul: Dosarul Brucan. Documente ale Direcţiei a III-a Contraspionaj a Departamentului Securităţii Statului (1987-1989), Iaşi, Editura Politom, 2008

×
Subiecte în articol: brucan din dosarele securităţii