x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Austria aduce România în faţa CSCE pentru încălcări ale drepturilor omului

Austria aduce România în faţa CSCE pentru încălcări ale drepturilor omului

14 Mai 2009   •   00:00

Austria a aplicat împotriva României noul mecanism de verificare a respectării angajamentelor privitoare la drepturile omului instituite de Conferinţa pentru Securitate şi Cooperare în Europa (CSCE).



Conform ziarului francez Le Monde, Ambasadorul Austriei la Bucureşti, doamna Berta Braun, a remis joi, 11 mai, autorităţilor române un "aide-mémoire" pentru a protesta împotriva distrugerii satelor în cadrul programului de "siste­matizare teritorială", împotriva situaţiei mino­rităţilor şi a arestării mai multor disidenţi semnatari ai unor scrisori care îl criticau pe şeful Partidului Comunist şi al statului român, Nicolae Ceauşescu.

În răspunsul său, România a propus un schimb de păreri bilaterale în afara cadrului CSCE, argumentând că România nu a acceptat anumite clauze din documentul de la Viena. Austria a refuzat această propunere. Mecanismul adoptat în ianuarie anul acesta prevede că un stat poate aduce în atenţia altor state din CSCE situaţii şi cazuri "re­levante pentru dimensiunea umană".

Ministrul austriac de Externe, domnul Alois Mock, va prezenta cazurile de încălcare a drepturilor omului cu ocazia următoarei renuniuni de parcurs a CSCE consacrată acestor probleme ale cărei lucrări se vor deschide la 30 mai la Paris.

×
Subiecte în articol: din presa internaţională