x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Carta din ’77, proteste împotriva politicii de drepturi ale omului din România

Carta din ’77, proteste împotriva politicii de drepturi ale omului din România

16 Mai 2009   •   00:00

"Text prescurtat" din protestul: "Dezaprobând politica lui Ceauşes­cu", al Cartei 77 şi adresat lui Milos Jakes, secretar general al CC al PCC, în care este criticat Preşedintele Ro­mâniei, Nicolae Ceauşescu, cu oca­zia vizitei sale la Praga.



Deşi veştile se fac auzite cu dificultate, lumea a aflat despre situaţia catastrofală în care guvernarea pre­şedintelui român a adus ţara. Pro­iecte viitoare, care vor aduce şi mai multă represiune în întreaga so­cietate românească au ajuns să fie bine-cunoscute. Dacă planurile ar fi im­plementate, societatea româ­neas­că ar ajunge pe marginea genocidului cultural.

Abandonul drepturilor de bază şi al libertăţilor individului, asuprirea minorităţilor naţionale, distrugerea masivă şi planificată a monumen­telor culturale, planul de a concentra populaţia României în centre agriculturale, puţinătatea şi anularea majorităţii drepturilor cetăţe­nilor, privilegiile şi puterea deţinută de li­deri, dar şi totala izolare a României de restul lumii, cu a cărei opinie publică se confruntă astăzi condu­ce­rea României - toate au adus societatea românească într-o stare de mizerie fără precedent în Europa de după război.

Lumea civilizată e şo­ca­tă. Protestează împotriva politicii lui Ceauşescu:
"Aşadar, ni se permite să apreciem că vizita prietenească şi de lu­cru a lui Ceauşescu are loc într-un mo­ment cât se poate de nepotrivit. Un mo­ment în care lumea e şocată de politica de drepturi ale omului practicată în România şi, un mo­ment în care fiecare guvern are da­to­ria morală şi politică de a protesta îm­potriva acestei atitudini. Facem apel la tine, în calitate de secretar ge­neral, să dezaprobe public atitu­di­nea con­du­că­torului României faţă de propriul său popor. Dacă nu vei ţine cont de acest apel, vom avea con­vingerea că nu numai că tolerezi astfel de mă­suri, dar le şi susţii activ."
Frankfurter Main, Frankfurter Rundschau, 18 mai 1989
Traducere din limba engleză de Eliza Dumitrescu

×
Subiecte în articol: din presa internaţională