x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Cea mai mare demonstraţie din Germania răsăriteană pentru mai multe libertăţi cetăţeneşti

Cea mai mare demonstraţie din Germania răsăriteană pentru mai multe libertăţi cetăţeneşti

19 Oct 2009   •   00:00

Berlinul răsăritean. Zeci de mii de est-germani au ieşit luni seară pe străzile oraşului Leipzig într-un marş de protest considerat ca cel mai mare din câte s-au înregistrat vreodată în RD Germană.

Surse ale clericilor protestanţi au declarat că la această manifestaţie au participat mai mulţi oameni decât la cea de săptămâna trecută, când numărul manifestanţilor a fost de 70.000. Leipzig este al doilea oraş ca mărime şi importanţă din Germania răsăriteană. Manifestanţii au mărşăluit intonând cântece patriotice. Unii dintre ei purtau drapele şi au strigat lozinci prin care se cerea libertatea presei, libertatea liberei circulaţii şi alegeri libere.

Un funcţionar superior din Guvernul Germaniei răsăritene a confirmat pentru prima oară că demisia conducătorului comunist Erich Honecker, în vârstă de 76 de ani, este foarte probabilă şi nu o "simplă propagandă occidentală" după cum au susţinut până în prezent purtătorii de cuvânt ai conducerii est-germane.

Dietmar Keller, secretar de stat la Ministerul Culturii din Germania răsăriteană, a declarat ca răspuns la întrebările unor ziarişti vest-germani: "În privinţa demisiei lui Erich Honecker trebuie să decidă el însuşi". După afirmaţiile sale, nu are cunoş­tinţă despre vreo hotărâre de a se întruni Comitetul Central al Partidului Comunist est-german.

El a adăugat că dacă Comitetul Central se va întruni şi va considera că sunt necesare schimbări în conducerea Germaniei răsă­ri­tene, atunci acestea vor fi aplicate.

În altă ordine, se transmite că în RDG se înregistrează o adevărată revoluţie în ceea ce priveşte libertatea. Toate ziarele publică informaţii referitoare la situaţia aprovi­zionării cu alimente, lipsa de informaţie şi îngrădirile dreptului de a călători în străinătate. Pentru prima oară acestor plângeri li se conferă atât de mult spaţiu, în ziare, în detrimentul discursurilor oficiale.
De asemenea, conducătorii clericilor cri­tică aspru regimul.
Viaţa noastră (Israel), 18 octombrie 1989
Articol primit prin bunăvoinţa doamnei Ditza Goshen, coordonatoare a Centrului de Studiu şi Cercetare a Istoriei Evreilor din România de la Universitatea Ebraică din Ierusalim

×
Subiecte în articol: din presa internaţională