The New York Times din 6 decembrie 1989 relata despre conferinţa de presă la care Nadia Comăneci a povestit câteva circumstanţe ale fugii ei din ţară şi a dezvăluit câte ceva despre noua sa viaţă în Statele Unite.
"Medaliata cu aurul olimpic, Nadia Comăneci, a refuzat în repetate rânduri să răspundă la întrebările legate de planurile ei personale, dar a precizat la o conferinţă de presă că nu intenţionează să se implice în gimnastica din Statele Unite.
Comăneci şi bărbatul care a ajutat-o să fugă din România săptămâna trecută, Constantin Panait, au spus că plănuiesc să locuiască în South Florida şi că vor încerca să îşi lămurească relaţia şi alte probleme, cum ar fi permisul de muncă în Statele Unite şi cetăţenia fostei gimnaste. Mai multe ştiri de presă au afirmat că Nadia va prelua o poziţie în cadrul Federaţiei Americane de Gimnastică de la Indianapolis, sau una alături de fostul său antrenor, Béla Károlyi, la Houston. "Nu am nici o legătură cu fostul meu antrenor", a spus aceasta.
URĂRI DE BINE DIN PARTEA LUI KÁROLYI
Károlyi, întors la Huston din Germania de Vest unde antrena echipa Statelor Unite, a spus că se bucură de faptul că Nadia Comăneci a luat această hotărâre curajoasă. "Deşi îmi doresc din tot sufletul ca ea să rămână în lumea gimnasticii, sunt fericit să văd că îşi ia viaţa în propriile mâini", a spus Károlyi. "Nadia ne-a transmis intenţiile sale prin intermediul presei", a spus Patti Auer, purtător de cuvânt al federaţiei americane de gimnastică. "A venit în Statele Unite în căutarea libertăţii şi este, evident, opţiunea ei. Să o lăsăm să îşi ia propriile decizii. Îi dorim toate cele bune." Comăneci şi Panait, de asemenea imigrant român, au spus că plănuiesc să o viziteze pe soţia lui Panait, Maria, la casa ei din Hallandale, la circa 20 km de Miami. Ei au spus că speră să se "aşeze la casa lor", dar nu au menţionat dacă vor locui împreună imediat sau dacă Panait va cere acum divorţul. "Vreţi să-mi aflaţi toate secretele", a spus Comăneci, care a ajuns la Miami luni seara, după ce a petrecut mai multe zile împreună cu Panait la New York. Nadia Comăneci, 28 de ani, a povestit că l-a cunoscut pe Panait la Bucureşti, acum doi ani şi că ştia că este însurat. "Nu a contat", a spus aceasta.
IDEEA EXISTA DIN 1984
Îmbrăcată cu blugi şi un pulover gri, Comăneci a spus că s-a gândit prima dată la fugă după ce s-a retras din competiţii, în 1984.
A explicat că restricţiile de călătorie - şi nu recentele reforme din celelalte ţări estice - au făcut-o, până la urmă, să plece. Marţea trecută, Panait, 34 de ani, care avea permis de ieşire din ţară, a condus-o cu maşina peste graniţa maghiară. Comăneci, împreună cu alte şase persoane, au fost apoi conduse de un ghid timp de şase ore prin câmpurile întunecate şi îngheţate, după care s-a întâlnit iar cu Panait, la 28 noiembrie, la o secţie de poliţie din Ungaria. Ceilalţi şase fugari sunt acum în Austria, a spus Comăneci.
"FOARTE MULT CURAJ"
"Îţi trebuie foarte mult curaj", a spus Panait, muncitor care lucrează pe cont propriu, venit în Statele Unite la începutul anilor '80. "Ar fi avut probleme mari dacă era prinsă, pentru că este foarte cunoscută." Comăneci şi-a lăsat în urmă părinţii, rudele şi aproape toate bunurile, inclusiv cele 12 medalii de aur câştigate la Olimpiade. "Am vrut să plec pentru mine, ca să duc o viaţa mai bună", a spus ea.