x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Comăneci dă explicaţii parţiale în Florida

Comăneci dă explicaţii parţiale în Florida

07 Dec 2009   •   00:00

The New York Times din 6 decembrie 1989 relata despre conferinţa de presă la care Nadia Comăneci a povestit câteva circumstanţe ale fugii ei din ţară şi a dezvăluit câte ceva despre noua sa viaţă în Statele Unite.

"Medaliata cu aurul olimpic, Nadia Comăneci, a re­fuzat în repetate rânduri să răspundă la în­tre­bările legate de planurile ei personale, dar a precizat la o conferinţă de presă că nu intenţionează să se implice în gimnastica din Statele Unite.   

Comăneci şi bărbatul care a ajutat-o să fugă din România săptămâna trecută, Constantin Panait, au spus că plănuiesc să locuiască în South Florida şi că vor încerca să îşi lămurească relaţia şi alte pro­bleme, cum ar fi permisul de muncă în Statele Unite şi cetăţenia fostei gimnaste. Mai multe ştiri de presă au afirmat că Nadia va prelua o poziţie în cadrul Federaţiei Americane de Gim­nastică de la Indianapolis, sau una alături de fostul său antrenor, Béla Károlyi, la Houston. "Nu am nici o legătură cu fostul meu antrenor", a spus aceasta.


URĂRI DE BINE DIN PARTEA LUI KÁROLYI
Károlyi, întors la Huston din Germania de Vest unde antrena echipa Statelor Unite, a spus că se bucură de faptul că Nadia Comăneci a luat această hotărâre curajoasă. "Deşi îmi doresc din tot sufletul ca ea să rămână în lumea gimnasticii, sunt fericit să văd că îşi ia viaţa în propriile mâini", a spus Károlyi.  "Na­dia ne-a transmis intenţiile sale prin interme­diul presei", a spus Patti Auer, purtător de cuvânt al fe­deraţiei americane de gimnastică. "A venit în Sta­tele Unite în căutarea libertăţii şi este, evident, op­ţiunea ei. Să o lăsăm să îşi ia propriile decizii. Îi do­rim toate cele bune." Comăneci şi Panait, de asemenea imigrant român, au spus că plănuiesc să o vi­zi­teze pe soţia lui Panait, Maria, la casa ei din Hallan­da­le, la circa 20 km de Miami. Ei au spus că spe­ră să se "aşeze la casa lor", dar nu au menţionat da­că vor lo­cui împreună imediat sau dacă Panait va ce­­re acum divorţul. "Vreţi să-mi aflaţi toate se­cretele", a spus Comăneci, care a ajuns la Miami luni seara, du­pă ce a petrecut mai multe zile împreună cu Pa­nait la New York. Nadia Comăneci, 28 de ani, a po­­ves­tit că l-a cunoscut pe Panait la Bucureşti, acum doi ani şi că ştia că este însurat. "Nu a contat", a spus aceasta.


IDEEA EXISTA DIN 1984

Îmbrăcată cu blugi şi un pulover gri, Comăneci a spus că s-a gândit prima dată la fugă după ce s-a retras din competiţii, în 1984.
A explicat că restricţiile de călătorie - şi nu recentele reforme din celelalte ţări estice - au făcut-o, până la urmă, să plece. Marţea trecută, Panait, 34 de ani, care avea permis de ieşire din ţară, a condus-o cu maşina peste gra­niţa maghiară. Comăneci, împreu­nă cu alte şase persoane, au fost apoi con­duse de un ghid timp de şase ore prin câmpurile întunecate şi în­ghe­ţate, după care s-a întâlnit iar cu Panait, la 28 noiembrie, la o secţie de poliţie din Ungaria. Ceilalţi şase fugari sunt acum în Austria, a spus Co­mă­ne­ci.

"FOARTE MULT CURAJ"
"Îţi trebuie foarte mult curaj", a spus Panait, muncitor care lucrează pe cont propriu, venit în Statele Unite la începutul anilor '80. "Ar fi avut probleme mari dacă era prinsă, pentru că este foarte cunoscută." Co­mă­neci şi-a lăsat în urmă părinţii, rudele şi aproape toate bunurile, inclusiv cele 12 medalii de aur câştigate la Olimpiade. "Am vrut să plec pentru mine, ca să duc o viaţa mai bună", a spus ea.

×
Subiecte în articol: din presa internaţională