Organizaţia Internaţională a Muncii a acuzat România, astăzi, de încălcarea a două convenţii internaţionale pentru garantarea protecţiei împotriva discriminării angajaţilor şi dreptului muncitorilor de a se asocia, scria cotidianul american The New York Times.
Condamnarea a fost făcută la întâlnirea anuală a celor 150 de membri OIM, la care au luat parte reprezentanţi guvernamentali şi reprezentanţi ai patronatelor şi muncitorilor. Alte ţări luate în vizor sunt Republica Dominicană, Ecuador şi Columbia.
Un raport întocmit de experţii OIM a concluzionat că minoritatea maghiară din România este sistematic supusă discriminării din partea oficialilor. Ambasadorul român de la Geneva, Gheorghe Dolgu, a respins acuzaţiile şi le-a calificat drept un rezultat al "revizionismului maghiar".
ROMÂNIA ÎŞI FORTIFICĂ GRANIŢA
De-a lungul graniţei sale cu Ungaria, România întinde sârmă ghimpată şi sapă şanţuri antivehiculare, într-o acţiune pe care observatorii o califică drept o încercare de a-i descuraja pe cei care vor să părăsesască ţara în mod fraudulos, informa un alt ziar american - The Washington Post.
Agenţia maghiară de presă, MTI, citează surse din partea grănicerilor care spun că garduri de peste 2 metri au fost ridicate de-a lungul graniţei.
Câteva mii de români de etnie maghiară au trecut graniţa în ultimele luni, spunând că sunt persecutaţi de autorităţile române.
UN GARD DE SÂRMĂ GHIMPATĂ ÎNTRE ROMÂNIA ŞI UNGARIA
Bucureşti. Chiar în timp ce Ungaria demonta gardul de fier de la frontiera cu Austria, România tocmai termina montarea unei bariere de sârmă ghimpată de-a lungul graniţei cu Ungaria, anunţa La Repubblica.
Această nouă barieră, înaltă de 2 metri până la 2,5 metri, potrivit agenţiei de presă MTI, are probabil scopul de a împiedica fuga românilor de origine maghiară, subiect care a tensionat în ultimul timp relaţiile dintre cele două ţări-surori socialiste. La o zi după funeraliile lui Imre Nagy, şeful Guvernului maghiar în perioada insurecţiei populare din 1956, executat în 1958, România a lansat împotriva Ungariei o campanie de presă mai virulentă decât cea împotriva Statelor Unite în timpul bombardamentelor din Vietnam.
Anunţul MTI cu privire la construirea acestei bariere între România şi Ungaria a fost precedat de un articol apărut lunea trecută în cotidianul britanic The Times, în care se afirmă că România construieşte un zid lung pe frontiera cu Ungaria şi Iugoslavia despre care autorităţile maghiare nu au fost informate. Poliţiştii de frontieră au precizat că nu există nici un indiciu că s-ar construi un zid, dar că, într-adevăr, românii ridică o barieră de sârmă ghimpată în lungul frontierei.
Potrivit aceleiaşi surse, bariera este gata în proporţie de 90%. Bariera este amplasată paralel cu frontiera, la o distanţă de 25-30 metri de aceasta pe teritoriul românesc. Şanţurile săpate de o parte şi de alta a barierei au rolul de a împiedica vehiculele să forţeze această instalaţie. Românii au mai stabilit o zonă de frontieră de 20-25 de kilometri în care se poate intra doar pe baza unei autorizaţii speciale. Mai există o altă fâşie de 500-1.000 de metri în care accesul este strict interzis. Frontiera are o lungime de circa 400 de kilometri.
De la finele lui 1987 au plecat din ţară mai mult de 30.000 de români, din care două treimi de origine maghiară, pentru a scăpa de asimilarea forţată şi de programul de aşa-zisă sistematizare, care reprezintă de fapt distrugerea a mii de sate din Transilvania.
CORTINA LUI CEAUŞESCU
În vreme ce ungurii au demontat luna trecută, sub ochii televiziunilor occidentale, bariera ghimpată care îi separă de vecinii austrieci încă de la sfârşitul războiului, România este pe cale să ridice o nouă cortină de fier pe frontiera cu Ungaria! Această linie de demarcare este fără îndoială menită să simbolizeze relaţiile bilaterale din ce în ce mai conflictuale.
Regimul de la Bucureşti nu apreciază sub nici o formă reformele economice şi politice puse în practică de Guvernul maghiar. Budapesta, la rândul ei, denunţă campania de asimilare forţată a minorităţii maghiare din Transilvania şi planul de "sistematizare" a teritoriului ce prevede demolarea a mii de sate româneşti. Circa 30.000 de oameni aparţinând minorităţii maghiare din România au fugit în ultimii ani de regimul Ceauşescu şi s-au refugiat în Ungaria.
Potrivit agenţiei de presă MTI, românii construiesc un gard metalic înalt de 2,5 metri şi cu o lungime de 440 de kilometri pe frontiera comună. Lucrarea este gata în proporţie de 90% şi se presupune că nu va fi electrificată. "Are aspectul unui grilaj obişnuit, dar împletit din sârmă ghimpată", declară un poliţist de frontieră, care mai precizează că acest baraj nu constituie "un obstacol insurmontabil" pentru cei 20-30 de fugari români care vin zilnic să ceară azil în Ungaria.
Dacă existenţa acestei noi cortine de fier este confirmată din surse oficiale, ministrul ungur al Apărării a dezminţit miercuri, 20 iunie, informaţiile conform cărora românii ar construi un zid de cărămizi în lungul frontierei, scria Le Monde.
Citește pe Antena3.ro