Forumul CSCE confirmă izolarea României în cadrul dialogului european. În unele ţări socialiste, procesul de deschidere, însoţit de sporirea accesului la informaţie şi a libertăţii de exprimare, a provocat dezmembrarea blocului estic, scria cotidianul spaniol El Pais.
Aceasta este una dintre principalele concluzii ale forumului pe tema accesului la informaţie din cadrul CSCE, care s-a încheiat astăzi la Londra. Reuniunea a confirmat, de asemenea, izolarea României în dialogul european, cauzată de represiunea informativă practicată de aceasta.
Delegaţia spaniolă, condusă de ambasadorul Juan Luis Pan de Soraluce, alcătuită din diplomaţi, specialişti în comunicare şi corespondenţi pentru Europa de Est, a prezentat o propunere de 29 de puncte, susţinută de 17 ţări, pentru garantarea libertăţii profesionale a jurnaliştilor. Conferinţa pentru Securitate şi Cooperare în Europa este formată din SUA, Canada şi toate ţările Europei, cu excepţia Albaniei.
Pentru prima dată de la înfiinţarea CSCE, o dată cu semnarea Actului de la Helsinki, la conferinţă au participat jurnalişti în postura de membri ai delegaţiilor şi au intervenit atât în plen, cât şi în comisii pentru a expune dificultăţile cu care se confruntă şi să propună soluţii. La deschiderea forului, un corespondent a criticat represiunea la care sunt supuşi jurnaliştii români şi practica sistematică de a interzice intrarea în ţară a corespondenţilor din Vest. Corespondentul cotidianului La Vanguardia, Ricardo Estarriol, a intervenit miercuri în cadrul discuţiilor, elogiind progresele enorme făcute de Uniunea Sovietică, Ungaria şi Polonia.
De la îngreunarea procesului de obţinere a vizelor pentru corespondenţi, practică încă obişnuită pentru unele ţări din Est, şi interdicţia de a deţine aparate de înregistrare, până la ameninţarea cetăţenilor care au contact cu medii de presă din străinătate, multe sunt piedicile întâmpinate în aceste ţări din Est, atât pentru jurnaliştii care vin din Vest, cât şi pentru cei din Est.
Timp de patru săptămâni, reprezentanţii celor 35 de ţări participante la CSCE au dezbătut cu privire la modalităţile de a facilita activitatea informatorilor şi de a garanta fluxul neîngrădit de informaţii. Chiar de la începutul reuniunii s-a confirmat ceea ce se bănuia încă de la întâlnirea de la Viena, că blocul de ţări socialiste, care înainte acţionau unitar în ceea ce privea Actul Final de la Helsinki, s-a scindat. Trei ţări socialiste, în primul rând Polonia şi Ungaria, urmate de URSS, au venit la Londra cu principii despre protejarea surselor jurnalistice şi a materialelor furnizate, despre libertatea presei, a radioului şi televiziunii, principii foarte apropiate sau chiar identice cu cele apărate de majoritatea ţărilor democratice occidentale.
Citește pe Antena3.ro