x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională "Disoluţia informaţiei" în Est

"Disoluţia informaţiei" în Est

12 Mai 2009   •   00:00

Forumul CSCE confirmă izolarea României în cadrul dialogului european. În unele ţări socialiste, procesul de deschidere, însoţit de sporirea ac­ce­sului la informaţie şi a libertăţii de ex­primare, a provocat dez­me­m­bra­rea blocului estic, scria cotidia­nul spa­niol El Pais.



Aceasta este una dintre principalele concluzii ale forumului pe tema accesului la in­for­maţie din cadrul CSCE, care s-a în­cheiat astăzi la Londra. Reuniunea a confirmat, de ase­menea, izolarea României în dialo­gul european, cauzată de represiunea informativă practicată de aceasta.

Delegaţia spaniolă, condusă de am­ba­sadorul Juan Luis Pan de Soraluce, alcătuită din diplomaţi, specialişti în comunicare şi cores­pondenţi pentru Europa de Est, a prezentat o propu­ne­re de 29 de puncte, susţinută de 17 ţări, pentru garantarea libertăţii profesionale a jurnaliştilor. Conferinţa pentru Securitate şi Cooperare în Europa este formată din SUA, Canada şi toate ţările Europei, cu excepţia Albaniei.  

Pentru prima dată de la în­fiinţarea CSCE, o dată cu semnarea Actului de la Helsinki, la conferinţă au participat jurnalişti în postura de membri ai de­legaţiilor şi au intervenit atât în plen, cât şi în comisii pentru a expune difi­cul­tăţile cu care se confruntă şi să pro­pună soluţii. La deschiderea forului, un corespondent a criticat represiu­nea la care sunt supuşi jurnaliştii ro­mâni şi practica sistematică de a in­ter­zice intrarea în ţară a cores­pon­den­ţi­lor din Vest. Corespondentul cotidia­nu­­lui La Vanguardia, Ri­cardo Estarriol, a intervenit miercuri în cadrul dis­­­cuţiilor, elogiind progresele enor­me făcute de Uniunea Sovietică, Un­garia şi Polonia.  

De la îngreunarea procesului de obţinere a vizelor pentru corespondenţi, practică încă obişnuită pentru unele ţări din Est, şi interdicţia de a deţine aparate de în­registrare, până la ameninţarea ce­tăţenilor care au contact cu medii de presă din străinătate, multe sunt piedicile întâmpinate în aceste ţări din Est, atât pentru jur­naliştii care vin din Vest, cât şi pentru cei din Est.   

Timp de patru săptămâni, re­pre­zen­tanţii celor 35 de ţări participante la CSCE au dezbătut cu privire la mo­da­lităţile de a facilita activitatea infor­ma­torilor şi de a garanta fluxul ne­în­gr­ă­dit de informaţii. Chiar de la în­ce­pu­tul reuniunii s-a confirmat ceea ce se bănuia încă de la în­tâl­ni­rea de la Vie­na, că blocul de ţări so­cia­liste, care înainte acţionau unitar în ceea ce pri­vea Actul Final de la Hel­sinki, s-a scin­dat. Trei ţări socialiste, în primul rând Polonia şi Ungaria, urmate de URSS, au venit la Londra cu principii despre protejarea sur­selor jurnalistice şi a materialelor furnizate, despre libertatea presei, a radioului şi televiziunii, principii foarte apropiate sau chiar identice cu cele apărate de majoritatea ţărilor democratice occidentale.

×
Subiecte în articol: din presa internaţională