x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Explicaţiile ambasadorului României cu privire la ştirea despre înfieri

Explicaţiile ambasadorului României cu privire la ştirea despre înfieri

20 Feb 2009   •   00:00

"Copiii din România nu sunt de vânzare. Tot acest subiect sensibil şi trist, al înfierilor, publicat în ultimul timp în presa din Israel, izvorăşte dintr-o neînţelegere şi dintr-o iluzie care au înşelat zeci de femei din Israel.



România se împotriveşte să fie scoşi copii de pe teritoriul ei şi înfiaţi de cetăţeni străini. Aceasta e o hotărâre principială. Din păcate, avem şi noi suficiente familii gata să înfieze co­pii", a declarat dl dr Iulian Bituleanu, ambasadorul României în Israel, corespondentului ziarului Maariv, David Zohar, ca reacţie la o ştire transmisă zilele trecute de Agenţia de Ştiri "ITIM".

El a adăugat: "Intermediari care au acţionat din motive băneşti au creat iluzii şi sentimente nereale, care pot duce la situaţii tragice. Din cele publicate în presa israeliană, a spus amba­sadorul, se creează impresia că România face comerţ cu copii. Acest lucru nu este adevărat. Celor care au încercat să înfieze copii nu li s-a cerut nici un ban. Li s-au cerut taxe foarte mici, pentru demersuri administrative, cum se obiş­nu­ieşte în orice ţară din lume. Banii i-au luat intermediarii. Până astăzi, în Israel au fost înfiaţi numai trei sau patru copii din Ro­mânia, din motive umanitare.

Întrebat cum s-a întâmplat că 30 de perechi din Israel au început încă de acum doi ani demersuri de înfiere, au cunoscut pruncii şi s-au legat sufle­teşte de ei, iar pe neaşteptate totul a fost întrerupt, ambasadorul a răspuns ziaristului de la Maariv: "Adevărul este că nu ştiu cum s-a întâmplat acest lucru. În orice caz, ambasada noastră nu a avut nici o legătură. Dacă veneau la noi asemenea cereri le-am fi respins imediat, deoarece ele contravin concepţiilor noastre".
Facla-Magazin, februarie 1989
Articol primit prin bunăvoinţa doamnei Ditza Goshen, coordonatoare a Centrului de Studiu şi Cerce­tare a Istoriei Evreilor din România de la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

×
Subiecte în articol: din presa internaţională