Pe la sfârşitul lui ianuarie 1989, România a atras atenţia întregii lumi diplomatice prin poziţia inflexibilă privind respectarea drepturilor omului, în cadrul Conferinţei de Securitate şi Cooperare în Europa, derulate la Viena. La CSCE au participat 16 membri ai NATO, 7 membri ai Tratatului de la Varşovia şi reprezentanţi ai 12 ţări europene neutre, nealiniate.
Los Angeles Times din 16 ianuarie a relatat pe larg despre discuţiile în care România, alături de alte ţări din "blocul de Est", a fost aspru criticată.
Delegaţi din 35 de ţări se întâlniseră la Viena, începând cu duminica de 15 ianuarie 1989 şi adoptaseră un plan ambiţios, care îşi propunea un control strict al cursei înarmărilor, dar şi revizuirea drepturilor omului. Rezultatul discuţiilor a fost văzut ca un punct de cotitură în relaţiile dintre Est şi Vest.
După aproape 27 de luni de discuţii, delegaţii reuşiseră în sfârşit să îşi pună semnăturile pe un document care stipula o mai bună garantare a drepturilor omului, schimburi comerciale mai bune între cele două blocuri continentale, Estul şi Vestul. În plus, documentul impunea negocieri susţinute între NATO şi membrele Tratatului de la Varşovia, negocieri destinate reducerii drastice a armelor convenţionale în Europa. Unul dintre succesele repurtate de diplomaţia internaţională în ianuarie 1989 la Viena, la capitolul drepturilor omului, a fost aprobarea unui nou mecanism diplomatic prin care ţările aveau să poată face plângeri cu privire la nerespectarea reglementărilor. Prin intermediul acestui nou mecanism, orice guvern semnatar trebuia să dea socoteală dacă un alt guvern îi cerea informaţii despre posibile cazuri de abuz, iar ţările semnatare aveau să fie împuternicite să solicite întâlniri pentru a discuta aceste suspiciuni.
România s-a "remarcat" negativ prin poziţia rigidă a reprezentantului său într-un moment în care "aliatul" său tradiţional, URSS, miza pe deschidere şi cooperare şi îşi atrăgea laudele ţărilor libere.
Astfel, reprezentantul URSS Yuri B. Kashlev afirma cu încântare în cadrul discuţiilor că procesul de securitate şi cooperare "a ajuns la un înalt nivel calitativ, nemaiîntâlnit de la Helsinki". Warren Zimmermann, ambasadorul SUA în Iugolsavia, şi Kashlev l-au complimentat amândoi pe preşedintele sovietic Mihail Gorbaciov pentru "noua sa filozofie", despre care au afirmat că a reprezentat un ingredient esenţial pentru încheierea noilor acorduri.
"Consider că ceea ce am realizat este cu mult mai mult decât puteam să sperăm în noiembrie 1986 (când au început întrunirile de la Viena)", a spus Zimmermann. Pe de altă parte, un alt oficial a afirmat că URSS îşi exprimă cu acelaşi prilej dorinţa Uniunii de a continua să lucreze cu SUA pe problemele drepturilor omului şi după ce preşedintele George Bush îşi va prelua atribuţiile la 20 ianuarie.
Nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu poziţia diplomatică a României.
Los Angeles Times relata că: "Până în ultima clipă România s-a opus revizuirii a 17 clauze ale drepturilor omului, ba chiar în timpul discutării procedurilor, duminică, reprezentantul său declarase: «Sub pretextul preocupării pentru drepturile omului şi pentru libertatea religioasă, documentul final conţine prevederi care nu sunt în spiritul Actului de la Helsinki şi nici măcar în spiritul vremurilor. Nu ne simţim obligaţi să implementăm aceste prevederi cu care România nu este de acord sau pe care le consideră inadecvate»".
L.A. Times sublinia că, în general, România era considerată ca având cea mai proastă situaţie la capitolul drepturilor omului din toate cele 35 de naţiuni implicate, iar Zimmermann a numit declaraţia României drept "absurdă şi ilegală". Mai mult, Zimmermann a adăugat că România nu va putea scăpa de o evaluare strictă, pe baza convenţiilor stabilite în cadrul CSCE.
"Fiecare dintre noi va judeca România pe baza tuturor acestor puncte. Dacă hotărăşte să nu le implementeze pe unele dintre ele, ea va plăti un preţ în relaţiile sale cu alte ţări şi imaginea ei în lume va avea de suferit", adăuga Zimmermann. La rândul său, secretarul de stat american George Shultz afirmase la 17 ianuarie că unele ţări din Europa de Est, în special Cehoslovacia şi România, încălcau drepturile omului chiar dacă semnaseră importante documente internaţionale prin care promiteau că vor respecta aceste principii. Shultz îşi încheiase de curând ultima sa călătorie oficială ca secretar de stat şi putea afirma în cunoştinţă de cauză că unele dintre cele 35 de ţări participante la conferinţa internaţională privind drepturile omului violează litera şi spiritul obligaţiilor lor. "Felicităm Ungaria, Polonia şi URSS pentru progresele înregistrate şi sperăm să urmeze şi alte realizări", a spus el. "Totuşi regretăm timiditatea Republicii Democrate Germane, a României, Bulgariei şi Cehoslovaciei, care nu fac astfel de paşi." Shultz a afirmat că "în România condiţiile economice şi sociale, la fel ca şi realităţile politice şi drepturile civile ale cetăţenilor au fost erodate până la un nivel descurajator. Atât în România, cât şi în Bulgaria, minorităţile au fost greu lovite de politicile instituite de guvern în ultimii ani". Nici alte ţări nu au scăpat de critică. La Leipzig, în Germania de Est, relata el, "duminica trecută (la 15 ianuarie – n.r.) demonstrau 190 de militanţi pentru drepturile omului. Aparent, cei mai mulţi dintre ei au fost eliberaţi, dar unii mai sunt încă închişi, «în contradicţie flagrantă» cu prevederile aprobate la Viena", a spus el.
George P. Shultz, care la aceste discuţii marca sfârşitul carierei sale diplomatice, a fost mai explicit decât oricare alt reprezentant extern în a acuza ţările care încălcau prevederile în vigoare.
Citește pe Antena3.ro