x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Neo-reformiţtii lui Rakowski dau bătălia în interiorul partidului

Neo-reformiţtii lui Rakowski dau bătălia în interiorul partidului

02 Feb 2009   •   00:00

Cotidianul italian La Repubblica a publicat o corespondenţă din Var­şo­via semnată de Andrea Tarquini, sub titlul "Neo-reformiştii lui Rakowski dau bătălia în interiorul partidului". Jurnalistul îşi continua relatarea atmos­ferei în care începuseră ne­go­cierile dintre comunişti şi reprezentanţii opoziţiei din Polonia. Mieczyslaw Rakowski, adept al reformelor de tip gorbaciovist, era din septembrie 1988 în fruntea Guvernului polonez.



"În interiorul partidului acţionează grupuri care se consultă în secret, în încercarea de a descentraliza puterea acţionând împotriva regulilor centralismului democratic. Aceste ata­curi au apărut ieri în ziarul Konfrontacya într-un eseu al profesorului Edward Erazmus, profesor la Institutul de Ştiinţe al Partidului.

Cu această platformă, susţinătorii compromisului cu Walesa, Jaruzelski şi Rakowski se pregătesc pentru două zile de bătălie la conferinţa ideologică a partidului, într-o Polonie zdruncinată de moar­tea misterioasă a doi preoţi şi în timp ce generalul-preşedinte  însoţit de numărul doi în Partid, Czyrek, se întâl­­neşte la Praga cu liderul ceh, Milos Jakes. Poliţia lui Jaruzelski a rămas impasibilă privind alaltăieri seară când un grup de tineri a scandat în faţa Ambasadei Cehoslavaciei: Dub­cek, Charta, Liberta.  

Ieri după-amiază, la ora 14:00, timp de jumătate de oră, activişti ai opo­zi­ţiei au împărţit manifeste şi au protestat în faţa Ambasadei Româ­niei. Jos ti­ranul Ceauşescu, solidaritate cu ro­mânii au fost lozincile pe care le-au stri­gat sub ochii Miliţiei timp de jumătate de oră, după care protestul s-a terminat fără nici un fel de violenţă. Varşovia oferea ieri o ima­gine cu mult diferită faţă de Praga, Bucureşti sau Berlinul de Est, se respiră un aer şi o voinţă europeană atât în pieţe, cât şi în birourile puterii. Televiziunea transmite ima­gini cu podul aerian care îi evacua din Kabul pe comuniştii instalaţi la putere de Brejnev, apoi sosirea lui Jaruzelski la Praga."
La Repubblica, 2 februarie 1989
Articol preluat de la agenţia INFOMINA

×
Subiecte în articol: din presa internaţională