Trimiterea de trupe în Panama a accentuat imaginea de agresor a Unchiului Sam. Senatorii şi congresmanii care s-au grăbit să apară la televizor, ca să îl laude pe preşedintele Bush, încercau din răsputeri să explice că trupele nu fuseseră trimise ca să îl doboare pe generalul Manuel Noriega, ci ca să "apere vieţile şi proprietatea americană" sau pentru "a ne conserva drepturile", scria Jeff Greenfield în publicaţia americană Chicago Sun-Times.
Sunt oare singurul care a încercat un sentiment de nelinişte în faţa acestui pas prudent? Sunt oare singurul care - spre surprinderea mea - speră ca preşedintele să trimită 30.000 de trupe care să îl ia pe sus pe Noriega şi să îl scoată de la putere? Nu cred.
Dar, desigur, problema este istoria. În cursul primelor şapte decenii ale secolului XX, "colosul nord-american" a trimis atât de des trupe în America Centrală şi de Sud, încât naţiunile din America Latină manifestă o justificată reacţie viscerală cu privire la orice semn că armata SUA i-ar avea în vizor.
Dar acesta nu este finalul poveştii. Chiar şi cu aceste antecedente, există situaţii în care intervenţia americană nu a atras oprobriul tuturor asupra Washingtonului.
În 1983, când extremiştii din Grenada l-au asasinat pe primul- ministru Maurice Bishop, Statele Unite au organizat o invazie multilaterală, camuflată în spatele paravanului de trupe militare gigant, cum sunt cele ale Republicii Dominicane. Însă nici măcar Fidel Castro nu a putut să conteste intervenţia; în discursul său de "atac" asupra Washingtonului, Castro a alocat mai mult timp denunţării asasinilor, decât atacării lui Ronald Reagan. Dar simplul fapt că preşedintele în exil al statului Panama a cerut Statelor Unite să îl dea pe Noriega jos a dat Washingtonului un pretext.
Poate fi luat totuşi vreo decizie diplomatică curajoasă, neîngrădită de constrângerile politice? Cred că se poate. Cred că este nevoie de un soi de înţelegere cu Uniunea Sovietică, potrivit căreia, în anumite circumstanţe, unei mari puteri să îi fie permis să intervină asupra regimurilor ţărilor vecine.
Spre exemplu, România, aflată sub regimul dictatorial al lui Nicolae Ceauşescu, coboară înspre barbarism: sate întregi sunt demolate şi sătenii sunt obligaţi să se mute în centre urbane, mâncarea şi căldura sunt raţionalizate, toate acestea creând un regim al terorii. În contrast cu intervenţiile precedente ale sovieticilor, îndreptate spre a reprima mişcările de eliberare, o invazie sovietică în România pentru a o elibera de despotism ar fi un act umanitar.
Nu am putea fi de acord cu un asemenea act, în schimbul sprijinului sovietic pentru o intervenţie prodemocratică în Panama?
Ar putea fi începutul unui curent: de exemplu, poate că am fi dispuşi să tolerăm intervenţia Moscovei în regimurile sângeroase din Siria şi Irak, dacă aceasta nu s-ar opune încercării Statelor Unite de a înlătura regimul corupt din Mexic.
Ridicol? Câte vieţi ar fi fost cruţate dacă o asemenea atitudine ar fi fost luată în Cambodgia, acum 13 ani, sau în Etiopia, acum cinci ani?
Ştiu, este o întoarcere revoltătoare la neocolonialism, la politica bâtei, care nu se mai practică de mult. Dar care sunt consecinţele acestei nobile abordări de neintervenţionism? Foamete, lipsuri, teroare şi disperare.
Citește pe Antena3.ro