x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Opt ciobani români au fugit împreună cu întreaga gospodărie

Opt ciobani români au fugit împreună cu întreaga gospodărie

02 Noi 2009   •   00:00

La Repubblica de la 2 noiembrie 1989 relata despre fuga incredibilă din România a unor ciobani care au trecut graniţa împreună cu copiii lor şi cu turmele.

Au reuşit să treacă clandestin frontiera dintre România şi Un­ga­ria, luând cu ei 1.000 de oi, doi cai, un mânz şi patru măgari. Este vor­ba despre fuga incredibilă a unei familii de ciobani români formată din opt persoane: patru bărbaţi, două femei şi doi copii. Nu numai că au reuşit să emigreze, dar să şi mute sub nasul grănicerilor o întreagă gospodărie. Pe lângă animale, refugiaţii au trecut peste graniţă şi un automobil. Ciobanii şi-au dus animalele la păscut în apropierea frontierei şi au aşteptat momentul potrivit pentru a trece pe teritorul Ungariei.

Nimeni nu i-a oprit, astfel că au ajuns la grănicerii din Mezõhegyes, ţinutul Békés, o regiune din sudul Ungariei. Grănicerii s-au trezit cu această insolită caravană şi au avut destule probleme pentru a găsi o cazare pentru fami­lia de re­fu­gi­aţi. În aşteptarea unei locaţii mai bune, fami­lia a fost instalată într-un adăpost improvizat, iar cele 1.000 de oi, cei doi cai, patru măgari şi mânzul au fost plasaţi în carantină din motive sanitare.

×
Subiecte în articol: din presa internaţională