x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Presiuni diplomatice de la Paris asupra regimului Ceauşescu

Presiuni diplomatice de la Paris asupra regimului Ceauşescu

13 Mai 2009   •   00:00
Presiuni diplomatice de la Paris asupra regimului Ceauşescu

Doina Cornea este invitată în Franţa de dna Danielle Mitterrand, preşedinta Asociaţiei France-Liberté, şi de preşedintele Federaţiei Internaţionale pentru Apărarea Drepturilor Omului (FIDH) pentru 22-24 iunie, iar la 3 iulie este invitată ca martor de onoare la Consiliul Europei de la Strassburg.



În pline demersuri administrative între Franţa şi România, telegrama de presă AFP (Viena) din 9 mai aducea ştirea neli­niştitoare a dispariţiei de la domiciliul ei de la Cluj a curajoasei opozante, care a continuat, în ciuda presiunilor şi umi­linţelor, a hărţuielilor zilnice, să denunţe nedreptatea şi să-şi manifeste deschis, răspicat, solidaritatea cu ceilalţi protestatari.

A doua zi, 10 mai, Danielle Mitterrand trimitea o telegramă lui Nicolae şi Elenei Ceauşescu, fără mari speranţe. Organizaţia France-Liberté a trimis cuplului Ceauşescu 46 intervenţii scrise, la care n-a primit niciodată vreun răspuns...! Pe de altă parte, preşedintele FDHR, Daniel Jacoby, a organizat imediat un comitet care să lucreze pentru venirea Doinei Cornea în Franţa.

La 12 mai, François Mitterrand a primit-o la Limoges, în afara programului stabilit, pe Ariadna Combes. La 13 mai, ambasadorul RSR la Paris, Petre Gigea, a fost convocat la Que d'Orsay, unde se­cretarul general, François Scheer, i-a comunicat "via îngrijorare" a guvernului francez în legătură cu soarta opozanţilor şi disidenţilor din România.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe a indicat că Franţa a cerut de nenumărate ori să se pună capăt hărţuielii la care cei care critică regimul sunt supuşi. "Departe de a se atenua, represiunea împotriva celor care au îndrăznit să-şi exprime dezacordul cu politica dlui Ceauşescu nu face decât să se agraveze", a declarat D. Scheer, precizând că Franţa a intervenit ca persoanele care şi-au manifestat dorinţa de a se îngriji în Franţa, să aibă permisiunea de a o face.

Această ultimă frază se referă, probabil, la fostul ministru de Externe, Corneliu Mănescu, despre a cărui sănătate există veşti alarmante. De altfel, joi, 11 mai, ambasadorul RSR la Budapesta a fost convocat la Ministerul de Externe maghiar, unde a refuzat să primească un memoriu referitor la fostul ministru de Externe român, grav bolnav şi pe care autorităţile ungare doresc să-l invite să se îngrijească la Budapesta. De altfel, şi ambasadorul RFG la Bucureşti, care a fost rechemat la Bonn în semn de protest, a încercat să transmită lui Corneliu Mănescu o scrisoare din partea ministrului de Externe vest-german, cu invitaţia, de asemenea, de a veni să se îngrijească în Germania.

La 11 mai, ambasadoarea Austriei la Bucureşti, Berta Braun, a remis autorităţilor RSR un memoriu în care ţara sa protestează împotriva distrugerii satelor, a situaţiei minorităţilor şi împotriva arestării mai multor opozanţi, semnatari ai unor scrisori criticându-l pe şeful statului, N. Ceauşescu.
Austria, de altfel, a declanşat împotriva abuzurilor RSR-ului noul mecanism de verificare, instituit cu ocazia CSCE de la Viena.

RSR-ul, în răspuns, a propus un schimb "bilateral", în afara cadrului CSCE, fiindcă, deşi a semnat, n-a fost de acord cu... ceea ce a semnat!...

Mecanismul de care e vorba mai sus, înfiinţat în ianuarie, prevede că un stat poate atrage atenţia celorlalte state membre ale CSCE asupra unor situaţii şi cazuri "ţinând de dimensiunea umană". Astfel, Alois Mock, ministrul de Externe al Austriei, va evoca violarea drepturilor omului - cu exemple concrete - în faţa reuniunii care va avea loc la Paris, la 30 mai a.c.
Lupta (Paris), nr. 122/1989

×
Subiecte în articol: din presa internaţională