Le Monde de la 5 noiembrie 1989 scria despre ultima iniţiativă a lui Ceauşescu. Rotaţia şefilor de ministere în pragul congresului al XIV-lea.
Numărul unu român, Nicolae Ceauşescu, a făcut o importantă remaniere ministerială, cu doar trei săptămâni înainte de cel de-al XIV-lea Congres al Partidului Comunist. Cea mai importantă numire a fost cea a lui Ioan Totu, actualul ministru de Externe, în fruntea noului "super-minister" al planificării şi aprovizionării tehnico-comerciale. Domnul Totu, care este şeful diplomaţiei române din vara anului 1986, îl înlocuieşte pe actualul ministru al Planificării, domnul Radu Bălan, care a fost trimis ca prim secretar al partidului comunist în judeţul Timiş.
Domnul Bălan, plăteşte, potrivit observatorilor, pentru slabele rezultate din mai multe sectoare cheie, cum ar fi industria grea şi industria petro-chimică. Comitetul executiv al partidului, reunit vineri, 3 noiembrie, a constatat "o serie de carenţe care au dus la nerealizarea planului pentru luna octombrie".
Noul ministru de Externe - diplomaţia română fiind de fapt condusă de domnul Ceauşescu - este Ioan Stoian. Acesta a ocupat până în prezent funcţia de secretar al Comitetului Central însărcinat cu problemele internaţionale.
Au fost numiţi încă doi secretari ai Comitetului Central: Ilie Matei şi Iosif Sas care îi înlocuiesc pe Ioan Stoian şi Ion Sârbu. Domnul Matei se va ocupa de acum încolo de presă şi propagandă în cadrul Comitetului Central. În sfârşit, fostul ministru al aprovizionării tehnico-materiale, Gheorghe Stoica, devine secretar de stat în noul super-minister al planificării şi aprovizionării.
Aceste remanieri, estimează experţii, se referă doar la persoane şi nu schimbă cu nimic linia politică a lui Nicolae Ceauşescu.