x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Remaniere ministerială cu trei săptămâni înaintea Congresului Partidului Comunist

Remaniere ministerială cu trei săptămâni înaintea Congresului Partidului Comunist

03 Noi 2009   •   00:00
Remaniere ministerială cu trei săptămâni înaintea Congresului Partidului Comunist
Sursa foto: /Agerpres

Le Monde de la 5 noiembrie 1989 scria despre ultima iniţiativă a lui Ceauşescu. Rotaţia şefilor de mi­nistere în pragul congresului al XIV-lea.

Numărul unu român, Nicolae Cea­­uşescu, a făcut o importantă re­ma­­niere ministerială, cu doar trei săp­tămâni înainte de cel de-al XIV-lea Congres al Partidului Co­mu­nist. Cea mai importantă nu­mi­re a fost cea a lui Ioan Totu, actualul ministru de Externe, în fruntea noului "super-minister" al plani­ficării şi apro­vi­zi­o­nării tehnico-co­merciale. Domnul Totu, care este şeful diplomaţiei române din vara anului 1986, îl înlocuieşte pe actua­lul ministru al Planificării, domnul Radu Bălan, care a fost trimis ca prim secretar al partidului comunist în judeţul Timiş.

Domnul Bălan, plăteşte, potrivit observatorilor, pentru slabele rezultate din mai multe sectoare cheie, cum ar fi industria grea şi industria petro-chimică. Comitetul executiv al partidului, reunit vineri, 3 noiembrie, a constatat "o serie de carenţe care au dus la nerealizarea planului pentru luna octombrie".

Noul mi­nistru de Externe - diplomaţia ro­mână fiind de fapt condusă de domnul Ceauşescu - este Ioan Stoian. Acesta a ocupat până în prezent funcţia de secretar al Comitetului Central însărcinat cu problemele internaţionale.

Au fost numiţi încă doi secretari ai Comitetului Central: Ilie Matei şi Iosif Sas care îi înlocuiesc pe Ioan Stoian şi Ion Sârbu. Domnul Matei se va ocupa de acum încolo de presă şi propagandă în cadrul Comitetului Central. În sfâr­şit, fostul ministru al apro­vizionării tehnico-materiale, Gheor­ghe Stoi­ca, devine secretar de stat în noul super-minister al pla­ni­fi­cării şi apro­vizionării.

Aceste re­ma­nieri, estimează ex­per­ţii, se referă doar la persoane şi nu schim­bă cu ni­mic li­nia po­li­tică a lui Nicolae Ceauşescu.

×
Subiecte în articol: din presa internaţională