x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Sfârşitul unei stafii

Sfârşitul unei stafii

01 Dec 2009   •   00:00
Sfârşitul unei stafii
Sursa foto: Arhiva media NATO/

Stafia care a început să cutreiere Europa pe la mijlocul secolului trecut, lăsând în urmă-i suferinţă şi sânge, se apropie de capătul drumului. Socialismul s-a dovedit ştiinţific numai în metodele de instalare a unei terori politice generale; s-a dovedit materialist doar prin succesul nedezminţit de a distruge eco­nomii înfloritoare, de a pauperiza popoare întregi, de a face tabula rasa cu tot ce exista la venirea la conducere a repre­zen­tan­ţilor proleta­riatului victorios.

Şapte decenii de distrugere siste-ma­tică în Uniunea Sovietică şi aproa­pe cinci în statele "democrat p­o­pulare" au transformat ţări în cari­ca­turi tragice, cu populaţii aduse la propriu şi la figurat la sapă de lemn, transformând "regimul burghez" în dictatura unor con­ducători nu numai venali, am­biţioşi şi sângeroşi, dar şi absolut nepregătiţi. Pe parcursul acestor de­cenii au fost ucise milioane de oa­meni fără nici o tresărire.

Ceea ce nu a reuşit să facă fantoma pe parcursul deceniilor a fost să ucidă con­ştiinţele. Ele s-au retras în adân­curi, au suferit, dar au şi acumulat for­ţa durerii şi au izbucnit ca un vulcan, cu atât mai violent cu cât a fost îm­piedicat cu premeditare să se afirme.

Nu Gorbaciov a dat drumul Dia­vo­lu­lui. El a înţeles numai că men­ţi­nerea vechii stări de lucruri garantează numai şi mai marea putere a exploziei iminente. Numai că glasnostul a intervenit deja prea târziu şi tot ce-şi permite (i se permite) noului lider sovietic e prea puţin şi foarte îndoielnic că va izbuti să mai salveze ceva din "marea idee socialistă".

Redute ale socialismului ortodox, precum a fost Germania Răsăriteană, s-au prăbuşit ca nişte castele din cărţi de joc; altele, ca să-şi prelungească supravieţuirea, au fost obligate, ca în Bulgaria, să introducă schimbări care să dea aparenţă umană regimului inu­man; "primăvara pragheză" - uci­să de tancurile Pactului de la Varşovia în 1968, a renăscut în această iarnă cu acelaşi Dubcek în frunte, dar cu mult mai multe milioane de oameni nu în urma ci chiar înaintea lui; Polonia şi Ungaria au pornit deschis şi ferm pe drumul democratizării; până şi Albania dă semne de evoluţie.

În acest ocean, doar România a ră­mas ultima insulă de ortodoxie dogmatică şi teroristă. Totuşi istoria a demonstrat: oricât de cumplită şi de puternică ar fi o dictatură, sfârşitul ei e inevitabil. De la Cezar până la Hitler şi Stalin, nici una nu a făcut excepţie...

Trezirea maselor îşi are în fiecare ţa­ră ritmul ei propriu; ea poate fi mai len­tă, dar pentru asta nu înseamnă că este de evitat. Căderea Zidului Ruşinii are semnificaţie de simbol. O dată cu el s-a sfârşit un sistem politic-econo­mic artificial, născut din crimă, te­roare şi spoliere. Stafia se topeşte pe drumurile Europei.

Cândva istoria se va întreba ce a fost acest "bloc socialist": un regim născut prematur şi căzut pe mâna unor nechemaţi veroşi care i-au denaturat conţinutul? Manipularea conştiin­ţe­lor de nişte paranoici întru satisface­rea propriei demenţe şi glorificarea pro­priei personalităţi? Con­tempora­nei­tatea nu este capabilă să dea un răs­puns exact. Prea este aproape aceas­tă a doua catastrofă care, după două războaie mondiale, a marcat se­colul al XX-lea. Şi cum ca­lendarele se apro­pie de încheierea unui mileniu, este fi­resc să se pre­gă­­tească unele noi. Fără sta­fii!
Adevărul (Israel), 1 decembrie 1989
Articol primit prin bunăvoinţa doamnei Ditza Goshen, coordonatoare a Centrului de Studiu şi Cercetare a Istoriei Evreilor din România de la Universitatea Ebraică din Ierusalim

×
Subiecte în articol: din presa internaţională