x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Ştiri din şi despre România

Ştiri din şi despre România

17 Iun 2009   •   00:00

Spicuim din numărul 892 al revistei BIRE, apărut la 16 mai 1989:



● Revista publică lista - incompletă! -a persoanelor dispărute sau decedate în mod suspect: inginerii Dobre şi Jurcă din Valea Jiului, ministrul adjunct Ilarie Munteanu, inginerul şi poetul Gh. Ursu, prof. univ. Sandy Nicoară, Dragoş Olieru, Balint Ferenc, Maria Mircescu, actriţa Arpad Viscky şi preoţii Imre Tmeffly, Geza Palfy, Josef Sipos şi Istvan Hadhazi. Se spune că persoana care şi-a dat foc la Poiana Braşov ar fi fost ing. Liviu Cornel Babeş, de 46 ani, căsătorit şi tată a unei fetiţe.

● Poetul Dan Deşliu, despre care nu s-a ştiut nimic în ultimele două luni, a fost internat la Spitalul nr. 9 de boli nervoase, din Bucureşti.

● Cei şase foşti înalţi demnitari de partid care au tri­mis o scrisoare pre­şedintelui Ceauşescu împărt­ă­şesc o soartă aproape comună: domiciliu forţat (unii în localităţi unde nu există nici minime condiţii sani­ta­re), telefon al cărui număr nu-l cu­nos­c nici ei înşişi, ameninţarea cu des­chiderea unor proceduri ju­de­că­toreşti împotriva lor.
Opinia publică mondială urmăreşte cu îngrijorare soarta lui Gheorghe Apostol, a lui Cor­neliu Mănescu (în apărarea că­ruia s-a exprimat şi Willy Brandt), Alexandru Bârlădeanu, Constantin Pâr­vu­lescu, Ion G. Răceanu şi Silviu Brucan. Fiul lui Bârlădeanu, care trăieşte în Franţa, a angajat doi avocaţi de re­nume, care să-l apere în cazul în care i se va intenta la Bu­cu­reşti un proces pentru... trafic de casetofoane.

● Turişti reveniţi din România semnalează şicanele la care au fost supuşi. În afara obligativităţii "ciu­bu­cului" în cafea şi ţigări, în afara con­fiscării tipăriturilor care le aduc pentru propriul lor uz sau pentru cel al familiilor lor, turiştii sunt priviţi şi trataţi ca nişte potenţiali infractori. Unii au fost chiar întorşi "la urmă" de pe Aeroportul Otopeni.
De ce se mai pleacă? - Adevărul (Israel), 17 iunie 1989
Articol primit prin bunăvoinţa  doamnei Ditza Goshen,  coordonatoare a Centrului  de Studiu şi Cercetare a Istoriei Evreilor din România,  de la Universitatea Ebraică din Ierusalim

×
Subiecte în articol: din presa internaţională