Praga. Pete de sânge, ochelari sparţi şi diferite alte obiecte personale au rămas sâmbătă seară în Piaţa Wenceslav, lângă Teatrul Naţional de la Praga, în urma ciocnirilor sângeroase dintre Poliţie şi zeci de mii de manifestanţi.
Manifestaţia studenţilor, la care au participat aproximativ 50.000 de persoane, a fost cea mai mare din ultimii 20 de ani. S-au strigat lozinci, care chemau la libertate şi reforme. Dar forţele de securitate nu au ezitat să acţioneze cu cruzime. S-a făcut uz de bâte, gaze lacrimogene şi câini poliţişti pentru a se risipi manifestaţia. Ulterior s-a aflat că un student a murit în urma loviturilor pe care le-a primit de la agenţii securităţii.
Victima este studentul Martin Smith, în vârstă de 20 de ani.
Peter Ohel, un conducător al activiştilor pentru drepturile omului, a relatat: "Un paraşutist l-a prins pe Smith şi l-a tras din mulţimea manifestanţilor, apoi un grup de agenţi de Securitate au început să-l lovească cu bâtele. După ce Smith a căzut la pământ, ei au continuat să-l lovească până şi-a pierdut cunoştinţa. Doi poliţişti au fost trimişi la locuinţa părinţilor victimei pentru a anunţa moartea sa. Au spus că a fost un accident".
Cel puţin 16 oameni au fost răniţi în ciocniri şi o sută de manifestanţi au fost arestaţi. Manifestanţii au purtat pancarte cu lozinci în favoarea democraţiei şi a alegerilor libere şi au cerut anularea statutului preferenţial al Partidului Comunist. Ei au strigat "Trăiască Dubcek", "Trăiască Masarik" şi au cerut înlăturarea lui Miloş Jakes şi a conducerii comuniste actuale.
Manifestaţia s-a ţinut de "Ziua Studentului", la împlinirea a 50 de ani de la masacrul comis de nazişti asupra studenţilor cehi de la Praga. Asupra lor se lansau plase enorme care îi prindeau ca pe animale. Apoi, poliţiştii le-au permis studenţilor să iasă din aceste plase, le-au luat documentele şi i-au bătut crunt pe fiecare în parte.
A doua zi s-au adunat din nou mii de oameni în Piaţa Teatrului Naţional cerând democratizare. De data aceasta şi Alexander Dubcek, conducătorul "Primăverii de la Praga", se afla în oraş şi a fost arestat pentru trei ore. A fost eliberat după ce a depus o mărturie.
Viaţa noastră (Israel), 20 noiembrie 1989
Articol primit prin bunăvoinţa doamnei Ditza Goshen, coordonatoare a Centrului de Studiu şi Cercetare a Istoriei Evreilor din România de la Universitatea Ebraică din Ierusalim.