x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Un mort, răniţi şi arestaţi la Praga

Un mort, răniţi şi arestaţi la Praga

20 Noi 2009   •   00:00

Praga. Pete de sânge, ochelari sparţi şi diferite alte obiecte personale au ră­mas sâmbătă seară în Piaţa Wen­ce­s­lav, lângă Teatrul Naţional de la Praga, în urma ciocnirilor sângeroase dintre Poliţie şi zeci de mii de manifestanţi.

Manifestaţia studenţilor, la care au par­ticipat aproximativ 50.000 de per­soane, a fost cea mai mare din ul­ti­mii 20 de ani. S-au strigat lozinci, care chemau la libertate şi reforme. Dar forţele de securitate nu au ezitat să acţioneze cu cruzime. S-a făcut uz de bâte, gaze lacrimogene şi câini po­li­ţişti pentru a se risipi manifestaţia. Ulterior s-a aflat că un student a murit în urma loviturilor pe care le-a pri­mit de la agenţii securităţii.
Victima este studentul Martin Smith, în vârstă de 20 de ani.

Peter Ohel, un conducător al ac­ti­viş­tilor pentru drepturile omului, a re­latat: "Un paraşutist l-a prins pe Smith şi l-a tras din mulţimea mani­fes­tan­ţilor, apoi un grup de agenţi de Se­cu­ri­tate au început să-l lovească cu bâ­tele. După ce Smith a căzut la pă­mânt, ei au continuat să-l lovească pâ­nă şi-a pierdut cunoştinţa. Doi po­li­ţişti au fost trimişi la locuinţa pă­rin­ţilor victimei pentru a anunţa moar­tea sa. Au spus că a fost un accident".

Cel puţin 16 oameni au fost răniţi în ciocniri şi o sută de manifestanţi au fost arestaţi. Manifestanţii au purtat pancarte cu lozinci în favoarea de­mo­cra­ţiei şi a alegerilor libere şi au cerut anularea sta­tutului preferenţial al Par­tidului Comunist. Ei au strigat "Trăiască Du­bcek", "Trăiască Masarik" şi au cerut înlăturarea lui Miloş Jakes şi a conducerii comuniste ac­tua­le.

Manifestaţia s-a ţinut de "Ziua Studentului", la împlinirea a 50 de ani de la masacrul comis de nazişti asupra stu­denţilor cehi de la Praga. Asupra lor se lansau plase enorme care îi prin­deau ca pe animale. Apoi, po­li­ţiş­tii le-au permis studenţilor să iasă din aceste plase, le-au luat documentele şi i-au bătut crunt pe fiecare în parte.

A doua zi s-au adunat din nou mii de oameni în Piaţa Teatrului Naţional cerând democratizare. De data aceasta şi Alexander Dubcek, con­du­că­torul "Primăverii de la Praga", se afla în oraş şi a fost arestat pentru trei ore. A fost eliberat după ce a depus o măr­turie.
Viaţa noastră (Israel), 20 noiembrie 1989
Articol primit prin bunăvoinţa doamnei Ditza Goshen, coordonatoare a Centrului de Studiu şi Cer­cetare a Istoriei Evreilor din România de la Universitatea Ebraică din Ie­rusalim.

×
Subiecte în articol: din presa internaţională