x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Unde este Nadia Comăneci?

Unde este Nadia Comăneci?

01 Dec 2009   •   00:00

Le Monde titra la 1 decembrie 1989 despre fuga marii gimnaste române peste graniţă. De miercuri, 29 noiembrie, când părăsise un hotel de pe te-ritoriul Ungariei, nu se mai ştia nimic despre sportivă.

"Unde este Nadia Comăneci, fosta stea a gimnasticii româneşti, care a fugit din ţară marţi, 28 noiembrie, în Ungaria şi care a părăsit miercuri dimineaţă hotelul din Seghedin spre o destinaţie necunoscută? Potrivit unui angajat al hotelului, tripla medaliată cu aur la jocurile olimpice de la Montréal ar fi plecat cu o maşină în care se aflau doi cetăţeni americani de origine română. Nadia Comăneci, care dorea de mai mult timp să lucreze în Statele Unite, l-ar fi reîntâlnit pe antrenorul Béla Károlyi, care trăieşte în America din 1981.

Potrivit altor ipoteze, campioana română s-ar ascunde la nişte prieteni la Budapesta sau la una din fostele ei antrenoare, la Viena. Potrivit ziarului maghiar Mai Nap, serviciile secrete româneşti şi-au mobilizat toate forţele în Ungaria în încercarea de a o găsi pe Nadia Comăneci şi de a o readuce în România. Un tânăr refugiat român care o cunoscuse pe gimnastă pe vremea când trăia în România a spus la televiziunea maghiară că Nadia a mai încercat să fugă în timpul unei vizite în Canada, dar că Securitatea a reuşit să o readucă în ţară. "Nadia, a spus tânărul refugiat, mi-a spus atunci că Nicu Ceauşescu (fiul dictatorului cu care ar fi fost împreună) i-a smuls unghiile după întâmplare." Potrivit publicaţiei londoneze Evening Standard, fuga gimnastei ar putea să fie fericitul deznodământ al unei poveşti de dragoste cu un consultant britanic în relaţii publice, Graham Buxton Smither, de 37 de ani, care a cunoscut-o pe Nadia cu ocazia jocurilor olimpice de la Montréal.


SPIONII LUI CEAUŞESCU, PE URMELE NADIEI

Tot la 1 decembrie 1989, La Repu­bblica încerca să refacă firul fugii şi apoi al dispariţiei Nadiei Comăneci.
"Iată etapele plecării Nadiei Co­mă­neci:
1) Marţi, 28 noiembrie, di­mi­nea­ţa la ora 6:00: trece frontiera la Mez­şgyán, cere ajutorul poliţiei.
2) Mar­ţi 28 noiembrie: înnoptează la Se­ghedin într-un hotel pentru refugiaţi; pleacă de aici în dimineaţa ur­mă­toa­re.
3) Se pare că a plecat la Budapesta: poliţia secretă română o ur­măreşte.
4) De la Viena vine o ştire (neconfirma­tă) că a traversat Austria cu maşina.
5) De la Berna vine ştirea că s-a refugiat în ambasada SUA, ipoteză susţinută de prezenţa fostului ei antrenor Ká­ro­lyi la Montreux, însa această ipoteză a fost ulterior dezminţită.
6) Grenoble: fosta ei colegă de echipă Ungurea­nu primeşte un telefon de la Co­mă­neci miercuri la prânz. Nadia îi sp­une că se află încă în Ungaria şi că o s-o mai sune.
7) Azi se află la Stuttgart echi­­pa americană de gimastică î­m­preu­nă cu antrenorul Karoly. Se vor în­tâlni?
8) La Londra apare un aşa-zis prieten secret. Grandi, preşedintele Federaţiei de gi­mnastică, îi oferă de lu­cru:
"Suntem gata să o primim". Dacă va dori să se sta­bilească aici, o vom pri­mi cu bra­ţele deschise. Bruno Grandi, preşedintele federaţiei de gim­­­­nastică şi vi­ce­pre­şedinte al Co­mi­te­­­tului Olim­pic ita­lian, lansează o ofer­­tă: un post de consultant în echi­pa tehnică de gimnastică a Italiei: un adevărat noroc pentru sportivele noastre, care ar avea ce învăţa din ex­pe­rienţa ei. Grandi este un mare ad­mirator al româncei, pe care a văzut-o prima oară la ca­li­fi­că­rile pentru Olim­­piada de la Montréal. La ea îţi sa­re în ochi perfecţiunea gesturilor. A fost o revoluţie personală: in­tro­du­ce­rea unor elemente geome­trico-ma­te­ma­tice în exerciţii, o precizie rece, cal­cu­lată, fără greşeală. Ne-a uluit cu de­ci­zia ei de a contesta re­gi­mul: părea în­todeauna un pic tristă, dar tocmai asta o făcea să pară o co­munistă convinsă".

×
Subiecte în articol: din presa internaţională