x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Ungaria cere ONU să dovedească abuzurile din România

Ungaria cere ONU să dovedească abuzurile din România

28 Feb 2009   •   00:00

Ungaria, în cadrul unui atac fără pre­cedent din partea unui stat al blo­cu­lui de est asupra unui alt stat, a ce­rut luni Comisiei Organizaţiei Na­ţi­u­nilor Unite pentru drepturile omului să investigheze încălcarea li­ber­tă­ţi­lor fundamentale în învecinata Ro­mâ­nie.



Gyula Horn, secretarul de stat maghiar pentru afaceri externe, funcţie echivalentă cu cea de asistent al mi­nistrului de externe, a rostit această cerere în cadrul întâlnirii anuale a Comisiei. Gyula Horn a acuzat în special reprimarea mino­ri­tă­ţii etnice maghiare din România şi distrugerea în masă a satelor în ve­derea facilitării programului de industria­li­za­re forţată impus de li­derul român, Nicolae Ceauşescu, adăugând că Bu­da­­pesta sprijină pro­punerea suedeză conform căreia au­to­ri­tatea ONU pentru drepturile omului ar trebui să nu­mească un re­pre­zentant pentru Ro­mâ­nia. "Acor­dăm sprijin iniţiativei Su­ediei pentru nu­mi­rea unui raportor special care să cer­ceteze încălcarea drepturilor omului în România", a spus Horn în cadrul unui discurs adre­sat comisiei alcă­tu­i­te din repre­zen­tanţii a 43 de naţiuni.

Oficialii ONU au declarat că este pentru prima dată când un stat din Blocul de Est acuză un alt stat în faţa Comisiei pentru drepturile omului, fără a mai vorbi de cererea demarării unei investigaţii oficiale. Comisia de­ţi­ne mai mulţi raportori – persoane autorizate să efec­tu­eze ra­poarte – şi grupuri de lucru care să in­for­­meze în privinţa altor ţări şi regiuni, inclusiv Afga­nistan, Cuba, Iran, Afri­­ca de Sud, Israel şi teritoriile ocupate.

În 1988, Ceauşescu a făcut publice planurile de demolare a jumătate din cele 15.000 de sate ale României, acestea urmând să fie îndeplinite până în anul 2000, şi reorganizarea po­pu­la­ţiei rurale în 500 de complexe agro-industriale. Demolarea este deja în plină desfăşurare, în special în jurul Bucureştiului. Ungaria acuză că industrializarea în masă şi efortul de restabilire a popu­laţiei echivalează cu ultima etapă de asimilare a celor 2 milioane de maghiari din regiunea Transilvania din România. Horn a declarat că Ungaria "este deschisă pentru a primi orice critică" a propriilor politici şi practici în ceea ce priveşte drepturile omului. "Nu pri­vim acest fapt ca pe un obstacol în afacerile noastre interne" a adă­u­gat secretarul de stat, înde­păr­tân­du-se de la poziţia obiş­nu­ită abordată de naţiunile comuniste, potri­vit căreia orice investigaţie a ONU în propriile politici este consi­derată o imixtiune.
Los Angeles Times, 28 februarie 1989
traducere de Adela Teodorescu

×
Subiecte în articol: din presa internaţională