Ungaria, în cadrul unui atac fără precedent din partea unui stat al blocului de est asupra unui alt stat, a cerut luni Comisiei Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru drepturile omului să investigheze încălcarea libertăţilor fundamentale în învecinata Românie.
Gyula Horn, secretarul de stat maghiar pentru afaceri externe, funcţie echivalentă cu cea de asistent al ministrului de externe, a rostit această cerere în cadrul întâlnirii anuale a Comisiei. Gyula Horn a acuzat în special reprimarea minorităţii etnice maghiare din România şi distrugerea în masă a satelor în vederea facilitării programului de industrializare forţată impus de liderul român, Nicolae Ceauşescu, adăugând că Budapesta sprijină propunerea suedeză conform căreia autoritatea ONU pentru drepturile omului ar trebui să numească un reprezentant pentru România. "Acordăm sprijin iniţiativei Suediei pentru numirea unui raportor special care să cerceteze încălcarea drepturilor omului în România", a spus Horn în cadrul unui discurs adresat comisiei alcătuite din reprezentanţii a 43 de naţiuni.
Oficialii ONU au declarat că este pentru prima dată când un stat din Blocul de Est acuză un alt stat în faţa Comisiei pentru drepturile omului, fără a mai vorbi de cererea demarării unei investigaţii oficiale. Comisia deţine mai mulţi raportori – persoane autorizate să efectueze rapoarte – şi grupuri de lucru care să informeze în privinţa altor ţări şi regiuni, inclusiv Afganistan, Cuba, Iran, Africa de Sud, Israel şi teritoriile ocupate.
În 1988, Ceauşescu a făcut publice planurile de demolare a jumătate din cele 15.000 de sate ale României, acestea urmând să fie îndeplinite până în anul 2000, şi reorganizarea populaţiei rurale în 500 de complexe agro-industriale. Demolarea este deja în plină desfăşurare, în special în jurul Bucureştiului. Ungaria acuză că industrializarea în masă şi efortul de restabilire a populaţiei echivalează cu ultima etapă de asimilare a celor 2 milioane de maghiari din regiunea Transilvania din România. Horn a declarat că Ungaria "este deschisă pentru a primi orice critică" a propriilor politici şi practici în ceea ce priveşte drepturile omului. "Nu privim acest fapt ca pe un obstacol în afacerile noastre interne" a adăugat secretarul de stat, îndepărtându-se de la poziţia obişnuită abordată de naţiunile comuniste, potrivit căreia orice investigaţie a ONU în propriile politici este considerată o imixtiune.
Los Angeles Times, 28 februarie 1989
traducere de Adela Teodorescu
Citește pe Antena3.ro