x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Vizită anulată din cauza tensiunilor diplomatice

Vizită anulată din cauza tensiunilor diplomatice

07 Sep 2009   •   00:00

Publicaţia Toledo Blade, din SUA, scria la 7 septembrie 1989 despre conflictul dintre Ungaria şi România, conflict alimentat de discuţiile pe problema minorităţii maghiare din Transilvania.

"Budapesta - În cursul zilei de as­tăzi, ministrul maghiar al Apărării, apa­rent cedând în faţa curentului ne­gativ de opinie din Ungaria cu privire la vizita unui oficial român, a anunţat că înlâlnirea diplomatică a fost anulată. Oficialii din minister au refuzat să dea alte detalii, spunând că totul este explicat în vagul raport trimis agenţiei de presă MTI.

«Ilie Ceauşescu, ministru adjunct al Apărării, nu va mai efectua vizita în Ungaria, în ciuda pregătirilor făcute», îl citează agenţia de presă pe ministrul maghiar de Ex­ter­ne, col. gral Ferenc Karpati, adău­gând că domnul Ceauşescu este fra­te­le preşedintelui român, Nicolae Ceau­şes­cu. MTI nu menţionează care dintre părţi a anulat vizita.

Conflictul dintre cele două ţări membre ale Pactului de la Varşovia are ca sursă problema celor 1,7 milioane de etnici ma­ghiari care trăiesc în România. Ro­mâ­nia respinge orice fel de acuzaţie de rele tratamente aplicate acestei mi­no­rităţi, însă Ungaria reclamă discrimi­narea la care sunt supuşi maghiarii din România, oferind azil pentru apro­ximativ 18.000 de refugiaţi. Ten­si­unile sunt agravate de decizia Un­gariei de a le permite acestor refugiaţi intrarea în ţară.

×
Subiecte în articol: din presa internaţională