x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Istoria Comunismului Ana Pauker, din nou acasa, la Bucuresti

Ana Pauker, din nou acasa, la Bucuresti

de Paula Mihailov    |    15 Noi 2005   •   00:00
Ana Pauker, din nou acasa, la Bucuresti

Anchetata ca "deviator de dreapta" in timpul guvernarii Dej, Ana Pauker a povestit anchetatorilor cum a fost trimisa in tara de conducerea defunctei Internationale Comuniste. A declarat ca initial a refuzat misiunea de preluare a conducerii PCR si a tarii, lucru infirmat de realitatea anului 1944.

Cheia Moscovei


Omul-cheie al emigratiei romanesti de la Moscova a fost Ana Pauker. Este un personaj a carui notorietate era recunoscuta atat dupa zidurile Kremlinului, cat si la Bucuresti.

PE NEPUSA MASA. Lovitura de la 23 august o surprinde in Basarabia, la Balti, unde se afla alaturi de voluntarii din Divizia "Tudor Vladimirescu". Se spune ca Stalin si ministrul sau de Externe, Viaceslav Molotov, aveau in plan "eliberarea" Romaniei de Armata Rosie si, o data cu aceasta, instalarea unui guvern format din "moscoviti" plus cativa fideli de la Bucuresti. Dar lucrurile iau o alta intorsatura: arestarea lui Antonescu si participarea comunistilor locali la coalitia antifascista ii iau prin surprindere pe cei de la Moscova. Ana Pauker a fost atunci chemata de catre Ghiorghi Dimitrov, fostul secretar al Internationalei Comuniste, pentru a da lamuriri.

DECLARATII DE ANCHETA. Este, desigur, dificila restabilirea adevarului in asemenea conditii. Ancheta la care a fost supusa ca "deviator de dreapta" in 1952 si reluarea ei ulterioara aduc cateva detalii. La 8 mai 1956, in fata unei comisii de ancheta, compusa din Gheorghe Apostol, Constantin Parvulescu, Alexandru Moghioros si Ion Vincze, toti numiti de Dej, Anei Pauker i se cere sa povesteasca drumul ei de la Moscova la Bucuresti.

Iata ce declara ea atunci despre episodul in care s-a hotarat trimiterea ei in tara: "Am fost la Moscova, m-a chemat tov. Dimitrov, mi-a spus: «Te duci in tara», mi-a dat si doua fete atunci radiografiste si mi-a spus: «Iei conducerea in tara si vezi ce este acolo, ca noi habar n-avem». Tov. Borila, care a fost acolo, stie ca n-a existat nici o legatura cu tara si nu se cunostea nimic. Si atunci pe loc am spus: «Tovarase Dimitrov, eu sunt femeie, n-am fost in tara in timpul razboiului, am fost in inchisoare si habar n-am cum stau lucrurile, au trecut 10 ani si este foarte greu de facut lucrurile acestea. Sunt femeie, evreica, intelectuala...». «Dar cine sa ia conducerea acolo?» Am spus ca este un tovaras popular, muncitor, tov. Gheorghiu. Nu-l cunosteam prea bine, l-am vazut doua ceasuri la Caransebes, dar stiam ca este un tovaras foarte popular, ceferist, un om incercat. «Uite, acesta ar putea sa fie conducatorul partidului», am spus. Dimitrov a spus de «patru-cinci ani de zile n-avem informatii din Romania. Noi nu cunoastem pe nimeni, pe tine te cunoastem». Tov. Borila stie ca si grupului i s-a spus: vedeti ce este si luati conducerea, pentru ca nu s-a stiut ce este in tara. «Mergi cu doua radiografiste, ma anunti ce si cum este, poti sa comunici de cateva ori pe zi cum stau lucrurile. O sa trimitem si pe Luca sa va fie de ajutor si vedeti ce faceti.» Cu asta am plecat".

LA BUCURESTI. La 16 septembrie, dupa alte cateva intalniri ale Anei Pauker cu Dimitrov, un avion sovietic aterizeaza pe Aeroportul Baneasa. Dupa patru ani de la extradarea ei printr-un schimb de prizonieri, Ana Pauker revenea in Romania.

PRETEXTE
"Tovarase Dimitrov, eu sunt femeie, n-am fost in tara in timpul razboiului, am fost in inchisoare si habar n-am cum stau lucrurile, au trecut 10 ani si este foarte greu de facut lucrurile acestea. Sunt femeie, evreica, intelectuala..."
Ana Pauker
1944
DIVERGENTE
"O problema divergenta care s-a discutat cu acest prilej a fost aprecierea lor ca eliberarea lui Foris din functia de secretar general al partidului a fost ilegala si ca aceasta masura nu a fost agreata de Comintern. Probabil ca ar fi fost agreata o «troika» - AnaPauker, Vasile Luca si Foris"
Gheorghe Apostol

FARA ACORDUL COMINTERNULUI
Constantin Parvulescu (foto) a participat alaturi de Iosif Ranghetz si Emil Bodnaras la inlaturarea lui Stefan Foris din functia de secretar general al partidului la 4 aprilie 1944. Intamplator sau nu, locul ramas vacant in fruntea PCdR a fost luat chiar de Constantin Parvulescu, cetatean sovietic, un comunist cu state vechi, cunoscut ca ilegalist sub numele de Andreescu Mihail sau Popov George.

Desi nu exista documente de partid care sa confirme numirea sau alegerea lui Parvulescu, in primul numar legal al oficiosului Scanteia, el a fost nominalizat ca secretar general al PCdR. Dar o data cu intoarcerea Anei Pauker de la Moscova, care trecea in randul comunistilor romani ca personajul principal din conducere, ca reprezentanta a Cominternului, Parvulescu a fost nevoit sa revina in esalonul doi al partidului.

Cu atat mai mult cu cat nu avusese niciodata acordul Moscovei sa conduca formatiunea comunistilor romani. Iar acordul nici nu ar fi putut fi obtinut, in conditiile in care inca din 1941 legatura PCdR cu Moscova s-a rupt. Din declaratiile lui in fata anchetatorilor din CC (1968) reiese tocmai aceasta ruptura: "Sovieticii nici nu au stiut ce se intampla aici. Cand au venit in Aleea Alexandru (sediul CC al PCR din 23 august 1944 - n.n.), l-au cautat pe Foris".

VECHI "TOVARAS", ACUZATOR
Petre Borila (foto) (pe numele sau adevarat Iordan Dragan Rusev) a participat alaturi de Ana Pauker la infiintarea Diviziei "Tudor Vladimirescu", al carei loctiitor politic a fost. In momentul in care Ana Pauker si Vasile Luca au fost declarati de regimul Dej "deviatori de dreapta", Borila nu s-a dat in laturi in a-i critica. Motivul? Pastrarea functiilor obtinute datorita sustinerii lui Dej. La Plenara CC al PMR din noiembrie-decembrie 1961, Petre Borila era membru al Biroului Politic si vicepresedinte al Consiliului de Ministri. Din aceasta pozitie privilegiata, el a dat citire unui raport acuzator la adresa celor doi: "Partidul a avut de dus o lupta grea impotriva grupului Pauker - Luca. Inca inainte de intoarcerea in tara, acestia au inceput activitatea fractionista, atribuindu-si locurile de conducere din partid, desi nu aveau nici un drept si nici o calitate s-o faca, dat fiind ca organele de partid activau si in tara. (...) Pauker si Luca au organizat un asa-zis «birou» fara stirea si aprobarea CC al PCR: ei n-au facut cunoscut acest lucru nici activistilor, nici membrilor CC al partidului nostru, care se aflau, provizoriu, cu diferite sarcini in URSS si care asteptau cu nerabdare intoarcerea in tara pentru a participa la lupta antifascista".

MAINE, EPISODUL 90


Interviu in exclusivitate. Tatiana Bratescu, fiica mare a Anei Pauker, s-a nascut la Moscova. Si-a reintalnit mama in 1940, pe peronul unei gari, cu ocazia sosirii ei la Moscova in urma unui schimb de prizonieri.
Intre doua lumi. Desi in vremea razboiului, Ana Pauker ii reprezentase la Moscova pe comunistii romani, stia prea putin despre evenimentele din tara. Avizata, in schimb, asupra viziunii lui Stalin privind conducatorii comunisti in etapa de preluare a puterii, Ana Pauker era constienta ca nu va fi ea liderul PCdR.
×
Subiecte în articol: tara istoria comunismului Moscova pauker ana