x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Istoria Comunismului Ana Pauker, vedeta pe coperta revistei "Time"

Ana Pauker, vedeta pe coperta revistei "Time"

de Ilarion Tiu    |    13 Sep 2006   •   00:00
Ana Pauker, vedeta pe coperta revistei "Time"

Datorita faptului ca a fost prima femeie din lume ministru de Externe, Ana Pauker a intrat in atentia presei mondiale. In vara anului 1948, un redactor al revistei Time a sosit la Bucuresti pentru a face un reportaj despre "Tovarasa Ana", a carei fotografie apare pe coperta publicatiei in luna septembrie.

Datorita faptului ca a fost prima femeie din lume ministru de Externe, Ana Pauker a intrat in atentia presei mondiale. In vara anului 1948, un redactor al revistei Time a sosit la Bucuresti pentru a face un reportaj despre "Tovarasa Ana", a carei fotografie apare pe coperta publicatiei in luna septembrie.

"Cea mai puternica femeie"


In reportajul prestigioasei reviste americane Time din septembrie 1948, Ana Pauker apare descrisa in culori foarte vii. Prezentarea sa are uneori aspecte fantastice, atribuindu-i-se comunistei romane puteri malefice asupra colaboratorilor, pe care-i domina dintr-o privire.

COMUNISTA DE CARIERA. Alaturi de spaniola Dolores Ibarruri si de frantuzoaica Jeannette Vermeersch, Ana Pauker este prezentata de revista americana drept o comunista de succes, de calibrul unei "amazoane" a Cominternului. Sunt enumerate etapele vietii ei, ca tanara militanta comunista, activista a Cominternului si detinuta politic in "Romania burgheza". Ajunsa la maturitate, priveste cu detasare spre trecut: "Acum ea este grasa si urata, dar a fost slaba si (isi amintesc prietenii ei) frumoasa, scrie gazetarul american, fara reticente despre eroul reportajului sau. Si-a petrecut sase ani din viata in inchisorile romanesti. Acum locuieste in trei case mari, schimbandu-le aproape in fiecare noapte, deoarece se teme de asasini. Una din case i-a apartinut Printului Brancoveanu. Una i-a apartinut lui Nicolae Malaxa, mare industrias si speculant. Alta i-a apartinut roscatei Magda Lupescu, amanta fostului rege Carol al II-lea, acum sotia lui. Ana i-a inlocuit pe toti acestia. Puterea aristocratilor, a industriasilor, a regelui-playboy si a concubinei regale este acum in mana ei. Ea guverneaza Romania".

PRIETENA LUI STALIN. In goana dupa senzational, jurnalistul supraevalueaza relatia Anei Pauker cu Stalin, prezentand-o ca o apropiata a acestuia: "Titlul ei este ministru de Externe, dar slujba sa este de proconsul al lui Stalin. Se spune ca din cele sapte telefoane din biroul sau unul este in lagatura directa cu Kremlinul. Intrebata daca are voie sa-l sune pe Stalin la orice ora, ne-a raspuns: «Cand nevoia o cere, il pot suna»". Relatiile dintre cei doi, spune autorul, s-au cimentat in anii razboiului, cand Ana Pauker a infiintat Divizia Tudor Vladimirescu pentru a "curata" Romania de fascisti: "Cand Romania a fost «eliberata» de Armata Rosie, colonelul Ana Pauker s-a intors cu regimentul sau in tara, la mizeria si puscariile pe care le parasise. Deoarece a vrut sa se mai joace cu Partidul Liberal o vreme, l-a lasat pe Tatarescu, care o arestase, in Ministerul de Externe pentru doi ani; dar pe Maniu, care o ajutase, l-a bagat in inchisoare. Maniu este acum pe moarte, aflat inca dupa gratii. Problema lui Stalin - si a lui Ana - este cum sa lege Romania de Moscova prin mijloace mai ieftine decat Armata Rosie. Sentimentele anticomuniste si antirusesti ale romanilor complica acest proces". Nu numai Stalin este prezentat ca un intim al Anei Pauker, ci si Vasinski ("bunul prieten al Anei").

CELEBRA. Vedeta comunista, intr-o revista "imperialista"

GROZA, "LA MANA ANEI". Conform relatarii revistei americane, nimeni in Romania nu indrazneste sa i se opuna Anei Pauker. Insusi primul-ministru, Petru Groza, este la dispozitia ei: "Groza este un mare egocentrist, care se considera un tenisman mai mare decat Tilden, un amant mai mare decat Casanova. La 64 de ani alearga zilnic inainte de micul dejun cate trei mile. Ii place sa aiba propriul bodyguard, care sa-i care echipamentul pentru meciurile de tenis. Fara indoiala, Groza este in mana Anei. El se duce adesea la doamna Pauker si o intreaba: «Mai aveti nevoie de mine»?".

COMUNISMUL NATIONAL. Tot in Time, relateaza ca marea problema a Anei Pauker in 1948 era "comunismul national", pe care-l combatea cu fermitate: "Ana Pauker, personal incoruptibila, a inceput sa munceasca din ziua cand a devenit ministru de Externe. Ana are o mare problema cu comunistii balcanici. Multi dintre colegii de partid romani sufera de «erezia» nationalista. Un vechi membru de partid, Lucretiu Patrascanu, a fost scos de la Ministerul de Justitie si arestat, impreuna cu sotia sa, acum cateva luni. Vina lui este ca doreste o Romanie comunista pentru romani. Balcanii asista la batalia dintre Ana si «nationalisti»... Faima ei depaseste cei 92.000 mp ai Romaniei si cele 16,5 milioane de locuitori. Este cel mai renumit lider comunist dintre Marea Baltica si Marea Adriatica, teritoriu cu peste 100 de milioane de oameni."

STALPUL COMINFORMULUI. "Cominformul, fondat anul trecut in Polonia, este instrumentul comunist de coagulare a satelitilor Rusiei sovietice. Ana, deservind loialitatea sa fata de Stalin, s-a afiliat la Cominform. Acum, Andrei Jdanov, unul din oamenii de spirit ai acestuia este mort. Tito, unul dintre cei mai puternici membri este in dizgratie. Albania s-a desprins in urma defectiunii lui Tito. Asadar, Ana poate reinnoda legaturile".

BUCURIE MUNCITOREASCA
Nu doar revista Time realiza o decriere triumfalista a Anei Pauker. Conform biografiei oficiale tiparite in 1950 la Editura de Stat, venirea ei la Ministerul de Externe a fost de-a dreptul o binefacere pentru Romania: "Prin alungarea din guvern a lui Tatarescu, vechi dusman al poporului si sluga a imperialistilor americani si englezi, poporul nostru a obtinut o noua si insemnata victorie. Guvernul si partidul au incredintat conducerea Ministerului Afacerilor Externe, tovarasei Ana Pauker. In sala de sedinte a Ministerului Afacerilor Externe s-au strans sute de muncitori si muncitoare, intelectuali si ostasi, reprezentanti ai organizatiilor de masa si ai institutiilor de stat sa exprime increderea lor fata de partid si de guvern, fata de tovarasa Ana".

VA PREZENTAM SPRE LECTURA
Vladimir Bukovski, Peter Stoilov, "Uniunea Europeana... o noua URSS?"
Bucuresti, Editura Vremea, 2006, 168 p.
In cadrul colectiei Fapte, Idei, Documente (FID) a aparut la Editura Vremea din Bucuresti lucrarea "Uniunea Europeana... o noua URSS?", coordonata de disidentul si politologul rus Vladimir Bukovski. El compara cele doua blocuri politice astfel: "Asa cum URSS, «uniunea de nezdruncinat a republicilor libere», cum spunea imnul sovietic, a fost creata candva pentru a aduce fericire omenirii, iata ca o noua uniune hegemonica e pe punctul sa vada lumina zilei. Precum predecesoarea ei sovietica, ea afiseaza nobile principii ale libertatii, progresului si drepturilor omului. Si tot ca strabuna Uniune Sovietica, noua Uniune se foloseste de aceleasi argumente specioase".

CITITI SAPTAMANA VIITOARE EPISODUL 152
  • Primim "ajutoare" sovietice. Dupa o luna si jumatate de negocieri, Moscova si-a pus parafa pe doua acorduri economice cu Romania (februarie 1947). Astfel, o data cu intarirea controlului politic, sovieticii si-au asigurat intaietatea pe piata economica.
  • "Prietenia" romano-sovietica da roade. Devenise un obicei ca fiecare dintre vizitele comunistilor romani in Capitala URSS sa se finalizeze cu succes. Daca delegatia din iarna lui 1947 ne adusese materie prima pentru industrie, in vara, o a doua, a readus painea de grau pe masa romanilor.
  • ×