x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Istoria Comunismului Arhive - Cel mai slab partid comunist din Europa

Arhive - Cel mai slab partid comunist din Europa

de Cristina Arvatu    |    11 Oct 2005   •   00:00
Arhive - Cel mai slab partid comunist din Europa

Soarta comunistilor din intreaga lume nu a fost deloc usoara dupa declansarea celui de-al doilea razboi mondial. Ei au fost in permanenta "vanati" de nazisti, internati in lagare sau executati. Multi dintre ei se refugiaza in Uniunea Sovietica. In tarile estice vor reveni o data cu Armata rosie si vor prelua puterea.

Emisarii Moscovei, haituiti de nazisti


Declansarea celui de-al doilea razboi mondial, la 1 septembrie 1939, a avut consecinte dure asupra comunistilor din Europa. La aceasta data era in vigoare Pactul de neagresiune dintre Uniunea Sovietica si Germania nazista, prin care cele doua state isi impartisera sferele de influenta. Faptul nu l-a impiedicat pe Hitler sa-i aresteze si sa ii bage in inchisori pe comunistii din tarile pe care armatele naziste le ocupa. Razboiul dintre comunism si nazism, prin urmare, incepuse, chiar daca nu fusese declarat oficial. Era un razboi surd, nedeclarat intre cele doua state cu ideologii antagonice.

ALTERNATIVE. In toate statele ocupate de armatele naziste existau partide comuniste - legale sau ilegale - care actionau sub obladuirea Moscovei. Dupa decimarea lor, de catre Stalin, in timpul "marii terori", comunistii europeni s-au confruntat cu autoritatile naziste. Acestea ii urmareau si ii internau in lagare cand ii prindeau. Singurul loc unde comunistii pareau in siguranta era Uniunea Sovietica. Unii au preferat sa ramana in teritoriile ocupate si sa organizeze sau sa se implice in miscarile de rezistenta. Este cazul mai ales al comunistilor din Iugoslavia, Cehoslovacia si Polonia. Altii au emigrat in URSS.

SCHIMBARE DE STRATEGIE. Dupa semnarea Pactului de neagresiune dintre cele doua puteri, Cominternul a trasat ca sarcina comunistilor renuntarea la toate manifestarile antifasciste. Interesul sovietic parea acum comun cu cel al nazismului, iar comunistii europeni trebuia sa-l respecte. Chiar daca acest lucru insemna un atac direct contra propriului stat. Asa au actionat comunistii din Polonia sau din Romania. In iunie 1941, cand armatele naziste au invadat Uniunea Sovietica, Germania s-a transformat din prieten in principalul inamic pentru comunisti, iar directivele cominterniste s-au schimbat radical. Din acest moment, fascistii sunt cei mai mari dusmani. Acest fapt va permite partidelor comuniste din statele ocupate de Germania sa se erijeze in lideri ai miscarilor de opozitie sau de rezistenta nationala si sa pretinda preluarea puterii politice dupa eliberarea tarilor lor.

RAZBUNAREA EXTREMEI STANGI. Sfarsitul razboiului este caracterizat prin ofensiva trupelor Aliate. In estul Europei acesta a insemnat ofensiva Armatei Rosii spre vest. Strategia lui Stalin in aceasta situatie era ghidata dupa principiul "statul care ocupa un teritoriu isi impune si propriul sistem politic". Toate teritoriile ocupate de Armata Rosie vor fi silite sa accepte sistemul sovietic. In Romania, acest fapt a fost facilitat de evenimentele de la 23 august 1944. Conform practicilor staliniste, impunerea sistemului presupunea si eliminarea (inclusiv cea fizica) a adversarilor politici. Fostii detinuti sau refugiati comunisti ajunsi la putere vor declansa la randul lor mai multe valuri de arestari si executii printre guvernantii din perioada interbelica si din timpul razboiului.

COMUNISMUL IN EUROPA
Partidul Comunist din Cehoslovacia era cel mai numeros si mai bine organizat dintre partidele comuniste europene in perioada interbelica. Nefiind interzis de autoritati, PC din Cehoslovacia avea cu regularitate reprezentanti in Parlamentul de la Praga. Scorul sau electoral se situa in jurul a 10%. Alt partid comunist cu influenta in viata publica a tarii a fost cel german. Si el reusise sa racoleze un numar important de adepti. Insa, Partidul Comunist din Polonia avea putini simpatizanti, iar influenta lui in viata publica era redusa. Recordul "antipatiei" il detin insa comunistii din Romania. PCdR a avut cei mai putini membri si simpatizanti si influenta cea mai mica atat in viata publica, cat si asupra populatiei din intreaga Europa. Statele in care partidele comuniste au fost mai puternice in perioada interbelica au opus si cea mai mare rezistenta la sovietizare.
×
Subiecte în articol: istoria comunismului