In timpul prizonieratului in Rusia, ziaristul Bela Kun devine fervent sustinator al bolsevismului. Republica Sfaturilor din Ungaria este legata indisolubil de numele lui. Destinul sau a fost tipic revolutionarilor de profesie din generatia sa, sacrificati pentru cauza revolutiei de catre Stalin.
In slujba revolutiei
CORNEL MICU
SOCIALISTUL. Bela Kun a fost unul din cei mai buni revolutionari de profesie ai lumii comuniste. In afara de Lenin, a fost singurul care a reusit, la finele primului razboi mondial, sa fondeze un stat comunist.
S-a nascut in Transilvania, la Szilágycseh, in apropiere de Oradea (Nagyvarad), la 20 februarie 1886. Dupa unele surse, era fiul unui notar evreu, numele sau adevarat fiind Aaron Cohen. A intrat inca din tinerete in contact cu ideile de stanga si a inceput sa scrie pentru un ziar social-democrat. A fost inchis pe motive politice, din cauza unui discurs in care critica monarhia austro-ungara. Dupa eliberare, a devenit secretar la un institut muncitoresc al partidului social-democrat, la Cluj. A fost insa obligat sa demisioneze in urma unui scandal. Motivele erau de aceasta data mai grave, fiind acuzat de delapidare de fonduri. Se pare ca era chiar o suma foarte mare de bani. A scapat de proces si de o eventuala condamnare datorita interventiei unor prieteni ai sai.
PRIZONIER. Epopeea sa de revolutionar de profesie incepe o data cu declansarea primului razboi mondial. Inrolat ca ofiter, Bela Kun va lupta in armata austro-ungara impotriva trupelor rusesti. La capatul a doi ani de razboi, in 1916 va fi luat prizonier si inchis in Rusia.
Citește pe Antena3.ro
|
"Elevii" lui Kun au fost trimisi in Ungaria incepand cu toamna lui 1918, cu scopul de a pregati terenul pentru revolutie. Bela Kun i-a urmat la jumatatea lui noiembrie.
Ajuns la Budapesta, a pus pe picioare un nou ziar cu ajutorul fondurilor din Rusia. La 20 decembrie 1918 a fondat Partidul Comunist Ungar. Numele a constituit subiect de disputa. A fost adoptat provizoriu, pana cand viitoarea Internationala Socialista (Cominternul) va fi fost creata si va decide numele partidelor comuniste.
INTOARCEREA LA MOSCOVA. Esecul Republicii Sfaturilor l-a determinat pe Bela Kun sa fuga in Austria, stat condus la acea vreme de social-democrati. A fost inchis vreme de un an intr-un azil de dezechilibrati psihic. Apoi i s-a permis sa plece in Rusia. Aici a continuat sa lucreze in cadrul Cominternului. In 1920 a condus procesul de epurare politica din Peninsula Crimeea, proaspat cucerita de bolsevici in razboiul civil din Rusia (1918-1921). A coordonat apoi o tentativa de revolutie nereusita in Germania (1921). In 1928 a fost din nou arestat la Viena, dar i s-a permis reintoarcerea in URSS.
Si-a continuat activitatea in Rusia. A indeplinit functia de reprezentant al Partidului Comunist Ungar Comitetul Executiv al Cominternului, cumulata cu cea de sef al Sectiei de Agitatie si Propaganda. Un timp a fost chiar deputat in sovietul (sfatul popular) orasului Moscova.
VICTIMA. Ca multi alti "revolutionari", a cazut victima "marii terori staliniste" (1936-1938). A fost eliminat din functiile din Comintern in septembrie 1936 si, vreme de sase luni, a fost directorul Editurii pentru Literatura Economica si Sociala. Era un semn clar de cadere in dizgratie.
Dupa arestarea sa, in primavara lui 1937, a fost acuzat ca terorist, spion si conducator al conspiratiei trotkiste din Comintern. A fost executat la Moscova, la o data incerta, dupa unii autori in august 1938, dupa altii, in noiembrie 1939.
PROPAGANDA
Bela Kun
|
Nu este deci decat o singura cale de a scapa de poverile razboiului: sa intrebuintam arma nu contra noastra, ci contra celor care ne stapanesc."
Este putin probabil ca propaganda lui Bela Kun ar fi avut succes in conditii normale. Ea a avut impact in contextul sfarsitului primului razboi mondial. Distrugerile acestuia i-au afectat in special pe cei aflati in tabara invinsilor. Kun le-a oferit un vinovat pentru toate acestea, in persoana burgheziei imperialiste. Mai mult, aruncand vina asupra acestora, a indepartat orice responsabilitate ce plana asupra intregii Ungarii.