x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Istoria Comunismului Comunism - Noua ordine mondiala postbelica

Comunism - Noua ordine mondiala postbelica

de Paula Mihailov Chiciuc    |    27 Feb 2007   •   00:00
Comunism - Noua ordine mondiala postbelica

O data cu incheierea celei de-a doua conflagratii mondiale, lumea a cunoscut o noua ordine, decisa de marile puteri invingatoare. Intalnirile si deciziile "celor trei mari" - Stalin, Churchill, Roosevelt - au impus configuratia mondiala pentru urmatoarele cinci decenii ale secolului XX.

Lumea dupa Yalta

Presedintele american Franklin Delano Roosevelt a avut un vis: prezenta in lumea postbelica a catorva mari puteri, care sa-si canalizeze intreaga forta pentru crearea unui spatiu de pace si prosperitate. Dar visul nu a devenit realitatea imaginata de Roosevelt.

CHEIA LUI STALIN. Cursul razboiului a permis crearea unor noi institutii care urmau sa asigure reconstructia economica a statelor beligerante si mentinerea starii de pace, ca Fondul Monetar International si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, ambele infiintate la Conferinta de la Bretton Woods, SUA, la 1-22 iulie 1944. In plan politic, toamna lui 1944 a insemnat reunirea, la Conferinta de la Dumbarton Oaks (SUA), a 51 de state semnatare a Chartei Organizatiei Natiunilor Unite, actul de nastere a uneia dintre cele mai longevive organisme internationale.

Insa deciziile care au pecetluit soarta lumii postbelice si cursul istoriei urmatoarei jumatati de veac s-au luat la Palatul Grand Livadia din Crimeea, unde s-au reunit "cei trei mari" - Roosevelt, Churchill si Stalin. La Conferinta de la Yalta (4-11 februarie 1945), fiecare participant si-a sustinut obiectivele: Marea Britanie dorea mentinerea imperiului colonial, Uniunea Sovietica - obtinerea controlului asupra unui teritoriu extins si consolidarea pozitiei in teritoriile deja cucerite, iar Statele Unite incercau sa se asigure ca rusii vor "juca" dupa "cantecul" lor, cerandu-i lui Stalin, care deja detinea prin intermediul Armatei Rosii controlul asupra unei parti din Europa, acordul de aderare la ONU. Invocand necesitatea evitarii unui conflict deschis, Roosevelt a aceptat toate conditiile "tarului rosu". Astfel ca URSS s-a alaturat ONU cu conditia (secreta) ca membrii sai permanenti in Consiliul de Securitate sa aiba drept de veto. Aceasta a fost cheia cu care Stalin a deschis aria controlului extins pe glob, cadrul… legal prin care Moscova si-a asigurat "temelia" viitorului bloc sovietic!

SUA VERSUS URSS. "Statele Unite se tem de expansiunea sovietica deja inceputa, spun ei, in anumite regiuni ale lumii; iar Uniunea Sovietica se teme de o agresiune a capitalismului asupra comunismului si-si ridica un zid de aparare in jur." Astfel rezuma in 1945 presedintele Frantei, Vincent Auriol, situatia internationala determinata de jocul celor doi colosi politici. Evolutia postbelica a SUA si a URSS a inclinat balanta cand in favoarea uneia, cand in a celeilalte. Dupa ce pe teritoriul american s-au creat instrumentele financiar-bancare pentru reconstructia lumii de dupa razboi, America si-a mai demonstrat o data puterea prin lansarea celor doua bombe atomice (august 1945) asupra Japoniei. Cu teritoriul distrus, o populatie decimata si o economie decimata - toate efecte ale razboiului - , URSS s-a folosit de prima "arma" ce-o avea la indemana - ideologia. Nu trece insa multa vreme si Rusia va intra si ea in posesia secretului fabricarii armei nucleare (1949).

SECOLUL AMERICAN. Care au fost motivele pentru care SUA s-au aflat in avantaj la mijlocul deceniul patru din secolul XX? Razboiul nu i-a afectat teritoriul, pierderile omenesti si materiale fiind nesemnificative si repede recuperate de societatea tanara. Descoperirile tehnice si dezvoltarea marketingului au condus la cresterea prestigiului produselor americane, de la filme pana la guma de mestecat. La nivel cultural, noi genuri muzicale ca jazz-ul, country-ul, filme ca "Cetateanul Kane" sau productiile animate ale lui Walt Disney se aflau "pe val". Scriitorilor americani consacrati (Ernest Hemingway, John Steinbeck, William Faulkner) li s-au alaturat ilustri refugiati din Europa (Thomas Man, Jean Renoir). Artisti ca Frank Sinatra sau Duke Wellington faceau deliciul publicului, mai ales dupa aparitia televiziunii. Henry Luce, unul dintre magnatii presei americane, prezisese, de altfel, ca va aparea un "secol american".

×
Subiecte în articol: istoria comunismului