x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Istoria Comunismului Comunism - Protocol zero la Kremlin in cinstea lui Groza

Comunism - Protocol zero la Kremlin in cinstea lui Groza

de Paula Mihailov Chiciuc    |    15 Mar 2006   •   00:00
Comunism - Protocol zero la Kremlin in cinstea lui Groza

"Omul de otel" l-a primit cu surle si trambite pe premierul roman Petru Groza. A fost o miscare strategica a sovieticilor, care, in plina criza politica din Romania, au recunoscut suprematia unui guvern promoscovit dominat de comunisti peste capul incoronat al conducatorului legitim - Regele Mihai.

Stalin a binecuvantat Guvernul Groza


Daca despre vizita la "Mecca socialismului" intreprinsa de Gheorghe Gheorghiu-Dej nu avem prea multe relatari, nici macar in presa vremii, intalnirii dintre Stalin cu reprezentantii comunisti romani, desfasurata in toamna anului 1945, i s-au acordat largi spatii in presa si in istoria oficiala a partidului.

MOSCOVA BATE DIN PINTENI. La 6 martie 1945, in urma presiunilor sovietice, s-a format un nou Executiv, condus de Petru Groza. Era primul guvern procomunist, deloc pe placul Regelui Mihai si al liderilor partidelor National Taranesc si National Liberal. Toate incercarile opozitiei antiguvernamentale de a convinge aliatii an- glo-americani si sovietici sa demita Guvernul Groza si sa formeze unul "reprezentativ" s-au soldat cu un esec. Regele Mihai si-a folosit orice prerogativ constitutional de a-l demite pe primul-ministru, al carui Guvern nu era recunoscut de Marea Britanie si Statele Unite. Nici actiunea sa grevista nu a dat rezultatele scontate, sprijinul pe care Groza il primea din partea URSS fiind imposibil de contrabalansat.

TOAMNA SOVIETICA. Ca dovada a sustinerii pe care Uniunea Sovietica o oferea premierului Groza si mai ales PCR a fost vizita pe care o delegatie guvernamentala a intreprins-o la Moscova intre 4 si 13 septembrie 1945. In plina greva regala si criza politica, acceptul dat de Kremlin pentru o intrevedere Stalin - Groza era o nota proasta data Regelui si liderilor de opozitie din tara, ignorati in favoarea reprezentantilor comunisti. In acest fel protocolar, Stalin chema "la raport" un guvern al unei tari invinse, pentru a-i primi "inchinarea".

Dupa ce toate formalitatile au fost indeplinite, delegatia romaneasca ia drumul Moscovei. Din ea au facut parte, pe langa premierul Groza, vicepresedintele Consiliului de Ministri si ministrul de Externe - Gheorghe Tatarescu, ministrul Comunicatiilor si Lucrarilor Publice - Gheorghe Gheorghiu-Dej, ministrul Educatiei Nationale - Stefan Voitec, presedintele Comisiei Romane pentru aplicarea Armistitiului - Mihail Ghelmegeanu, comisarul general al Preturilor - Bucur Schiopu si comisarul gerenal al Comertului exterior - Mircea Solacolu.

Pe parcursul celor doua saptamani petrecute de romani in URSS, parea a nu se fi intamplat nimic iesit din tiparele unei vizite de stat. Intreaga vizita a fost descrisa in cele mai optimiste culori, imbibata cu semnificatii propagandistice si laudata atat de presa din tara, cat si de cea sovietica. In cinstea primului ministru, Stalin a oferit un dineu la 4 septembrie, iar la 7 septembrie a invitat delegatia la un pranz oficial. Erau deja doua intalniri cu "Generalissimul" care au contat pentru Guvernul Groza ca o legitimare a acestuia in fata Romaniei si a partenerilor anglo-americani din Alianta.

EMOTII PROPAGANDISTICE. Cu binecunoscutu-i stil pompos de a prezenta lucrurile, Groza a facut mare caz de importanta intalnirii cu Stalin si a vizitei in ansamblu. Iata ce declara el pe aeroport in ziua sosirii: "Dragi prieteni, sunt fericit ca am pasit astazi pentru prima oara pe pamantul Moscovei. Lumina vine de la Rasarit. Inca din copilarie am citit si ascultat multe despre tara dumneavoastra, am gandit mult la aceasta metropola a maretelor miscari. Emotia mea este amestecata cu bucuria ca ne-am intalnit astazi, in aceste zile de glorie. Trebuie sa spun ca aceasta glorie a costat multe jertfe si sange varsat de viteaza armata rosie. (...) Gandurile mele se indreapta spre marele conducator al Uniunii Sovietice, comandantul suprem al Armatei rosii in razboiul care s-a sfarsit, Generalissimul Stalin."

DARNICIE CU IZ POLITIC. Rezultatele oficiale ale diverselor intrevederi dintre membrii delegatiei romane cu reprezentanti ai conducerii sovietice au reprezentat o serie de acorduri economice. Desi Romania, ca tara invinsa, era obligata prin Conventia de Armistitiu sa dea despagubiri de razboi Uniunii Sovietice, Stalin a oferit romanilor, loviti de razboi si seceta, cereale. "Marinimia" lui avea puternice accente politice: ajuta o populatie invinsa in schimbul cresterii popularitatii sale. Despre cele 300.000 de tone de grau si porumb oferite de Stalin, Groza isi amintea ca s-a oferit sa le plateasca din rezerva Bancii Nationale. Dar, remarca premierul cu mandrie, parca asumandu-si meritele, "Generalissimul" a raspuns: "Nu va atingeti de aurul Bancii Nationale, pentru ca veti avea nevoie de el pentru refacerea tarii. Eu va dau cu imprumut aceste cereale pe timp de doi ani, urmand sa le restituiti in natura, cu o dobanda de 5%, fiindca trebuie sa ma justific si eu in fata popoarelor Uniunii Sovietice".

In ziua intoarcerii in patrie a delegatiei, ziarul Universul titra pe prima pagina: "Veniti cu totii la aeroport sa-i intampinam cu bucurie. Traiasca prietenia romano-sovietica! Traiasca Guvernul de concentrare democratica Petru Groza!". Multimea adunata in Baneasa a aclamat minute in sir membrii Guvernului. In discursul sau, Groza le-a multumit bucurestenilor, dar a recunoscut ca ar fi vrut ca glasurile lor sa fie auzite tocmai la Moscova. El a rezumat vizita in acelasi stil "inflorit": "Am batut la inima lor si ni s-a deschis. Am batut la hambarele lor si ni s-au deschis". Cu Stalin, povesteste el entuziasmat, "am stat la sfat si ne-a inteles greutatile care ne apasa, intinzandu-ne mana lui puternica de ajutor". "Mana puternica de ajutor" a gatuit insa viitoarele doua decenii economia romaneasca.

TELEGRAMA
"Inapoiati in Romania, membrii delegatiunei guvernamentale indreapta prin mine gandul catre Excelenta Voastra pentru a va exprima intreaga multumire pentru deosebit de calduroasa primire de care s-au bucurat pe tot parcursul sederii la Moscova si pentru marea bunavointa si permanenta solicitudine aratate de guvernul sovietic fata de interesele si nevoile poporului roman"
Petru Groza, catre Stalin
1945

INFORMARI PRELIMINARE
Pentru pregatirea plecarii delegatiei guvernamentale romanesti la Moscova, ministrul de Externe - Gheorghe Tatarescu - a trimis o scrisoare ambasadorului URSS la Bucuresti - Kavtaradze. Pe langa detaliile de protocol, Tatarescu anunta si componenta delegatiei. Transmitand scrisoarea Kremlinului, Kavtaradze face o scurta caracterizare membrilor acesteia: "Maine comunic telegrafic date despre persoanele incluse in lista. Deocamdata informez ca Gheorghiu-Dej si Emil Bodnaras sunt comunisti, Stefan Voitec - social-democrat, Mihail Ghelmegeanu este omul lui Tatarescu, ceilalti sunt persoane neimportante". De mentionat ramane faptul ca, desi numele lui Emil Bodnaras apare in aceasta lista, el nu va ajunge la Moscova.

"CERETI TOT CE VRETI!"
Dupa intoarcerea de pe taramul sovietic al fagaduintei, premierul Groza a fost invitat de Asociatia Romana pentru Strangerea Legaturilor cu URSS (ARLUS) sa sustina o conferinta. In cadrul ei, Groza elogiaza tara sovietelor si pe conducatorul Stalin: "N-a fost o poveste, ci o realitate: ne-am gasit la masa cu Generalissimul Stalin si intregul sau stat major: Molotov, Vasinski si altii. Din prima clipa s-a creat o atmosfera de buna intelegere, o atmosfera deosebit de calda. Eu nu sunt prietenul formalitatii. Mi-am permis de aceea o anecdota, care a starnit ilaritate si care l-a facut pe insusi Generalissimul Stalin sa rada sanatos. Unii dintre colegii mei, mai formalisti, au cazut in panica, insa eu simteam ca ne aflam undeva unde puteam sa-mi permit luxul de a nu respecta formele protocolare, de a nu fi rigid, intr-un loc unde puteam sa fiu asa cum sunt si sincer. Am stat cateva ceasuri, apropiindu-ne desigur de problemele care ne interesau. Generalissimul Stalin insista: «Spuneti tot; cereti ce aveti de cerut, pentru ca cererile voastre - si a accentuat - cererile Guvernului Groza, pot fi nelimitate»".
×
Subiecte în articol: groza istoria comunismului stalin