Dupa mai bine de jumatate de an de propaganda in favoarea unei reforme agrare radicale, comunistii au legiferat in martie 1945 improprietarirea taranilor saraci. Prezentata ca un mare "act democratic" al comunistilor, aceasta marca primul pas insemnat al PCR in consolidarea reala a pozitiei in randul electoratului romanesc.
O lege inselatoare
Propaganda privind reforma agrara a prezentat una din principalele arme ale comunistilor in destabilizarea guvernului Radescu. Dupa publicarea programului de guvernare al FND, la 29 ianuarie 1945, comunistii, prin "Frontul Plugarilor", i-au incurajat pe tarani sa ocupe abuziv loturile mai mari de 50 ha. Oficial, liderii frontului sustineau insa ca guvernul Radescu arunca tara in haos prin incapacitatea de a asigura ordinea. GUVERNUL GROZA. La 6 martie 1945, generalul Nicolae Radescu, parasit de toti potentialii "aparatori ai democratiei", a abandonat conducerea guvernului, adapostindu-se la Ambasada Marii Britanii. A doua zi, noul Consiliu de Ministri s-a intalnit in prima sedinta de lucru, stabilind ca prim obiectiv legiferarea reformei agrare. Deja schita acesteia fusese prezentata public in programul de guvernare din ianuarie. Erau vizati de expropriere in primul rand cei considerati "criminali de razboi" si posesorii unor domenii mai mari de 50 ha. Petru Groza sustinea ca legea era "in stransa legatura cu linistea la sate, cu reintoarcerea la normal in materie de productie agricola". Colegul sau din "Frontul Plugarilor", ministrul Agriculturii Romulus Zarnoi, l-a completat, afirmand ca "satele noastre sunt in fierbere, fierbere pentru dreptul la pamant, care fierbere in unele locuri a dus la confiscarea pamantului, a mosiilor si a impartirii lor catre plugari". LEGIUITORI "DEMOCRATICI". Proiectul de lege a fost finalizat in scurt timp, fiind desemnat sa se ocupe de redactare un grup de "ingineri agronomi democrati". In realitate, liniile legii erau trasate de la Moscova. Dupa 1945, in partea administrata de URSS din Germania (viitoare RDG) a fost adoptata o lege aproape identica, inclusiv in formulari. Singura diferenta a fost ca in Germania de Est limita de expropriere a fost fixata la 100 ha. La 12 martie 1945, proiectul a fost depus la Presedintia Consiliului de Ministri, responsabil fiind Romulus Zarnoi. Au fost facute unele mici modificari, dezbaterile avand loc la 13, 19 si 20 martie. Singurul care a depus amendamente de fond a fost Gheorghe Tatarescu, "dezertorul" liberal mentinandu-si unele principii. Comunistii s-au preocupat si de aspectele constitutionale ale legii, pentru a nu calca in picioare in nici un fel "democratia". Natura exproprierii legiferata in martie 1945 incalca Constitutia din 1923, insa ministrul Justitiei, Lucretiu Patrascanu, a propus modificarea legii fundamentale. Nu era pentru prima data cand se recurgea la aceasta metoda, in octombrie anul precedent facandu-se si unele rectificari necesare starii de razboi.
Citește pe Antena3.ro
"Actul acesta desavarseste seria marilor reforme, care au eliberat economiceste taranimea noastra si au facut-o stapana pe pamantul pe care il munceste. El se realizeaza cu jertfa unei clase care, sunt convins, va suporta cu patriotism - asa ca si in 1918 - reducerea pamantului ei pentru a putea mari si consolida patrimoniul tarii romanesti"
Gheorghe Tatarescu, 24 martie 1945
REFORMA DIN TREN
|
Paralel cu adoptarea legii reformei agrare, guvernul Groza a urmarit si acumularea unui alt capital de imagine: revenirea Transilvaniei de Nord-Vest la Romania. Deoarece membrii Consiliului de Ministri trebuia sa se deplaseze la Cluj, primul-ministru a propus ca legea reformei agrare sa fie discutata si pe tren la dus si la intors. In stenograma sedintei guvernului din 19 martie 1945 se fac des referiri la discutii anterioare pe marginea proiectului de lege, nespecificate intr-o alta intrunire stenografiata. Astfel ca, din dorinta de a publica cat mai repede legea in Monitorul Oficial, guvernul FND a tinut sedinte de lucru si in tren!
|