Contrar promisiunilor facute in Conventia de Armistitiu, in Transilvania de Nord a fost instalata o administratie militara sovietica. Acest fapt a creat o stare intensa de tensiune interetnica. Romanii sperau ca Transilvania va reveni Romaniei, ungurii credeau ca au sanse mari de a pastra acest teritoriu intre granitele Ungariei.
Sub administratia sovietica
Contrar promisiunilor facute in Conventia de Armistitiu, in Transilvania de Nord a fost instalata o administratie militara sovietica. Acest fapt a creat o stare intensa de tensiune interetnica. Romanii sperau ca Transilvania va reveni Romaniei, ungurii credeau ca au sanse mari de a pastra acest teritoriu intre granitele Ungariei. Dupa actul de la 23 august 1944 si semnarea Conventiei de Armistitiu la 12 septembrie, se parea ca problema nord-vestului Transilvaniei fusese rezolvata. Dar asa cum au aratat evenimentele, Romania trebuia sa joace dupa voia Moscovei pentru a-si intregi granitele sale nord-vestice. Precum o vicleana pisica, aceasta s-a jucat cu sperantele Romaniei si Ungariei, de integrare a Transilvaniei intre granitele lor. PREVEDERILE CONVENTIEI DE ARMISTITIU. La 23 august 1944, Romania a iesit din razboiul pe care il purta cu Germania nazista si aliatii ei si s-a alaturat Puterilor Aliate. Decizia politica implica declararea razboiului fostilor aliati, ceea ce insemna intrarea Armatei Romane in nord-vestul Transilvaniei, care apartinea atunci Ungariei. Ea a fost confirmata de semnarea Conventiei de Armistitiu. Conform acestui document, "Guvernele Aliate socotesc hotararea Arbitrajului de la Viena, cu privire la Transilvania, ca nula si neavenita, si sunt de acord ca Transilvania (sau cea mai mare parte a ei) sa fie restituita Romaniei, sub conditia confirmarii prin Tratatul de Pace iar Guvernul sovietic este de acord ca fortele sovietice sa ia parte, in acest scop, in operatiuni militare, conjugate cu Romania, contra Germaniei si Ungariei". Paranteza "cea mai mare parte a ei" a fost introdusa in textul Conventiei la solicitarea lui Churchill, primul ministru al Marii Britanii. Dar politicienii romani nu au dat mare atentie acestei specificari, considerand problema Transilvaniei definitiv rezolvata. ELIBERAREA ARDEALULUI. Asa cum se angajase, Romania a declarat razboi atat Germaniei naziste, cat si Ungariei horthyste. In consecinta, Armata Romana a trecut la eliberarea teritoriului pierdut. La 25 octombrie operatiunile militare ajung la granita pe care Romania o avea in anul 1939. Intregul teritoriu al Transilvaniei fusese eliberat de trupele nazisto-horthyste. Autoritatile romane au considerat atunci ca se poate reveni la situatia de dinaintea razboiului mondial. Primele masuri pe care guvernul de la Bucuresti le-a luat au fost de reintegrare a teritoriului in structura administrativa a Romaniei. Astfel ca a instalat autoritati locale romanesti in judetele Targu-Mures, Trei Scaune, Ciuc si Odorhei.Citește pe Antena3.ro
"A fost tot opera comunistilor (retragerea administratiei romanesti din Transilvania de Nord - n.n.), fiindca nu vedeau cu ochi buni intrarea manistilor in Ardeal" - generalul Constantin Sanatescu Primul-ministru al Romaniei 12 noiembrie 1944
MANIU, ACUZAT
|
Partidul Comunist din Romania a dus in perioada anterioara revenirii Transilvaniei de Nord la Romania o adevarata campanie impotriva lui Iuliu Maniu. In numeroase articole publicate in Scanteia, Iuliu Maniu era acuzat ca ar fi stat in spatele actiunilor criminale impotriva minoritarilor maghiari, intreprinse de legionari. Scanteia sustinea ca Maniu era "camaradul gardistilor", care "au retezat capetele oamenilor cu securea la Aita Seaca (judetul Trei Scaune) si au asasinat muncitorii la Aghires (judetul Cluj)". Maniu, scria tot Scanteia, a recunoscut actiunile criminale din Ardeal, dar le-a atribuit "garzilor de voluntari, care nu au nimic comun cu administratia romaneasca".
|
MAINE, EPISODUL 106
|
PCdR si Transilvania. Atitudinea pe care PCdR a adoptat-o fata de Transilvania a fost dictata de Moscova. Redobandirea provinciei a devenit un subiect de santaj al opozitiei politice, al regelui si al populatiei. Scopul fiind instalarea la Bucuresti a unui guvern FND, favorabil Moscovei. Guvernul Petru Groza sarbatoreste. Pentru a marca revenirea Transilvaniei de Nord la Romania, guvernul Petru Groza a organizat o serie de manifestari la Cluj. Acestea au constituit un prilej de confirmare a legitimitatii noului cabinet.
|