Cei mai afectati de seceta din vara anului 1946 au fost copiii din judetele Moldovei. Aflati la varsta dezvoltarii fizice, fie suportau efectele subnutritiei, fie au ramas orfani si in voia sortii. Guvernul a incercat pe cat s-a putut sa-i scoata din zona calamitata, plasandu-i la familii din sudul si vestul tarii, regiuni denumite oficial "excedentare".
Drama copiilor din regiunile bantuite de foamete
Cei mai afectati de seceta din vara anului 1946 au fost copiii din judetele Moldovei. Aflati la varsta dezvoltarii fizice, fie suportau efectele subnutritiei, fie au ramas orfani si in voia sortii. Guvernul a incercat pe cat s-a putut sa-i scoata din zona calamitata, plasandu-i la familii din sudul si vestul tarii, regiuni denumite oficial "excedentare". Primii care au cazut victime foametei din iarna anului 1946-1947 au fost copiii. Inca din luna decembrie 1946, presa facea apeluri disperate catre cetateni sa trimita ajutoare in Moldova pentru a salva vietile acestora. CENTRE DE ASISTENTA. Iesit din "febra" alegerilor, guvernul Groza a intocmit in luna decembrie 1946 un plan de ajutorare a copiilor din zonele infometate. Astfel ca a luat fiinta Comitetul de Ajutorare a Regiunilor afectate de Seceta (CARS), sub conducerea lui Mihail Sadoveanu. Aceasta institutie avea filiale in aproape toate judetele tarii. In regiunile cele mai afectate de seceta, CARS-ul prelua copii de la familiile ramase fara posibilitati sau pe cei ajunsi orfani. Dupa ce se forma un grup insemnat numeric, ei erau trimisi spre regiunile tarii mai putin afectate de foamete, denumite in limbajul epocii "excedentare". Cel mai mare "centru de triere" se afla la Bucuresti. Aici, copiii erau controlati medical, dupa care era repartizati la CARS-urile din judetele cu posibilitati. Imaginile publicate in presa vremii sunt de-a dreptul socante. Copiii, aflati la varste fragede, abia se mai puteau tine pe picioare, fiind numai "osul si pielea". De cele mai multe ori sufereau de boli ale pielii sau digestive. "SALVATI COPIII TARII!" CARS-urile nu functionau insa ca niste centre de plasament. Dupa "trierea" si asistarea medicala, copiii sositi din Moldova trebuia sa ajunga in grija familiilor cu posibilitati. Astfel ca in presa si in pietele oraselor apareau apeluri disperate ale autoritatilor catre cetateni, care erau rugati sa se ingrijeasca de soarta "copiilor tarii", macar pana va trece perioada de foamete. Aceasta situatie se datora si faptului ca saptamanal soseau alte transporturi de copii din Moldova, aglomerand spatiile de cazare.Citește pe Antena3.ro
GUVERNANTII, LA DATORIE!
|
Ziarul oficial al Partidului Comunist, Scinteia, prezenta sustinut contributia membrilor guvernului la stoparea foametei. Putin timp dupa inaugurarea "centrului de treiere" al Comitetului de Ajutorare a Regiunilor afectate de Seceta (CARS), din Str. Dr. Leonte din Capitala, primul-ministru dr. Petru Groza, insotit de sotie, a facut o "vizita de lucru". A fost intampinat de presedintele CARS-ului, Mihail Sadoveanu, de secretarul institutiei, dna Elena Teohari Georgescu, precum si alti membri ai conducerii, printre care presedinta Uniunii Femeilor Democrate, Maria Rosetti. Fotografii Scinteii l-au "vanat" pe Groza in toate momentele vizitei, imortalizand imagini cu inspectia primului-ministru in dormitoarele institutiei, la sala de mese sau jucandu-se cu copii veniti din regiunile infometate. Vizita de lucru s-a incheiat sobru, prin participarea lui Petru Groza la o sedinta a "comitetului de directie".
|
AJUTOR REGAL
|
Nu numai guvernul s-a aratat interesat de soarta tragica a copiilor moldoveni. In numeroase ocazii, Regina-Mama Elena a aparut pe prima pagina a ziarelor alaturi de micutii orfani. La "Asezamantul Principesa Elena" din Soseaua Vergului din Bucuresti, doamnele din inalta societate lucrau voluntar pentru nevoile sinistratilor, confectionand haine sau colectand alimente. Cele mai instarite depuneau si sume de bani pentru a fi trimise in judetele infometate.
|
ASISTENTA
|
La sfarsitul lunii ianuarie, dupa ce au sosit primele
ajutoare umanitare internationale de cereale, guvernul a intocmit un plan de hrana
zilnica a copiilor din
regiunile infometate. A fost intocmit un grafic pe judete, astfel: Buzau - 1.500 mese
zilnice, Putna - 1.500, Tecuci - 1.500, Covurlui - 1.500,
Tutova - 1.000, Braila - 500, Ramnicu-Sarat - 600,
Vaslui - 1.000, Baia - 500,
Bacau - 400, Tulcea - 1.000.
|