Organizatiile de partid comuniste din inchisori se aflau intr-un permanent contact cu exteriorul. Atat cu membrii PCdR din libertate, cat si cu reprezentantii Cominternului.
Inchisorile, penetrate de cominternisti
Pentru detinutii comunisti era vitala mentinerea legaturilor de comunicare cu exteriorul. Mai ales cu Cominternul, de unde primeau sarcinile de partid, dar si fondurile necesare indeplinirii acestora. Era folosita orice modalitate pentru ca spiritul comunist din inchisori sa fie pastrat si cultivat. Organizatiile de partid comuniste din inchisori se aflau intr-un permanent contact cu exteriorul. Atat cu membrii PCdR din libertate, cat si cu reprezentantii Cominternului. Fie ca se aflau in libertate, fie ca erau in inchisoare, ei erau tot slujbasii Cominternului. Existau diverse organizatii si asociatii infiintate de Comintern, care aveau ca sarcina pastrarea legaturilor cu cei aflati in penitenciare. Erau folosite rudele celor inchisi, avocatii acestora, se mituiau gardienii sau erau inventate boli pentru ca detinutii sa fie transportati in spitale, unde se puteau intalni mai usor cu reprezentantii Moscovei. FILIERE COMINTERNISTE. Retelele clandestine, infiintate de Comintern in intreaga lume, nu cunosteau bariere de netrecut. Nici granitele nationale, nici zidurile inchisorilor nu erau infailibile pentru comisarii cominternisti pregatiti pentru misiuni dificile de camuflaj sau de diversiune. Cominternul dictase infiintarea unor organizatii (legale sau clandestine) special pentru a asigura legatura cu detinutii (cea mai cunoscuta este Ajutorul Rosu, care a activat in clandestinitate dupa ce a fost scoasa in afara legii). Acestea aveau sarcina sa foloseasca orice mijloc pentru a pastra legaturile cu cei din inchisori. Erau folosite familiile detinutilor comunisti sau prietenii de incredere ai acestora. Pe langa pachetele cu alimente pe care acestia le duceau cunoscutilor lor inchisi erau strecurate manifeste, presa sau literatura comunista.Citește pe Antena3.ro
"Uniunea Sovietica a devenit acum patria universala a tuturor oamenilor care au rupt-o cu lumea veche si care s-au angajat in lupta deschisa pentru victoria unei noi omeniri. URSS va fi caminul iubirii si al nazuintei catre o viata noua" - Panait Istrati, 1928
SLUJBAS PCDR
|
Ion Gheorghe Maurer relateaza un caz in care a fost implicat direct: "In 1940 am primit sarcina sa stau de vorba cu Dej, sa asigur legatura cu el. Dej se afla in inchisoare la Doftana si eu trebuia sa-i transmit ceva de la Bucuresti". Maurer, aflat in relatii bune cu directorul inchisorii, a reusit chiar sa il scoata pe Dej din penitenciar. "Bineinteles ca m-am folosit si de calitatea mea de avocat", rememoreaza Maurer. El a profitat de cutremurul care avusese loc, o parte a inchisorii fiind daramata. L-a dus pe Dej la Campina, unde au avut, in tihna, o discutie indelungata.
|
SARCINA AJUTORULUI ROSU
|
Ultimul congres al PCdR din perioada interbelica a stabilit "sarcinile" organizatiei Ajutorul Rosu, care vor fi in vigoare in intreg deceniul al patrulea. Rezolutia congresului afirma ca: "⦠trebuie dusa o lupta hotarata contra manifestarilor individualiste mic-burgheze de «eroism», contra teoriilor «initiativei individuale», s.a.m.d., intarind, sub controlul organizatiei de partid prin organizatiile Ajutorului Rosu, munca de educatie politica a inchisilor politici, ingrijirea lor cu literatura, informarea mai ingrijita a inchisilor politici asupra activitatii partidului s.a.m.d. Trebuie creata o astfel de situatie, ca inchisoarea sa devina pentru inchisii politici scoala de educatie marxist-leninista". Tot Ajutorul Rosu trebuia sa se ocupe de crearea unor alte "organizatii ajutatoare legale, fie si vremelnice, comitete de rude si prieteni ai inchisilor politici, comitete taranesti de ajutorare; trebuie reinfiintate comitetele de ajutorare in toate organizatiile legale, trebuie organizata scoaterea unei prese legale si a literaturiiâ¦". Toate acestea pentru mentinerea legaturilor cu detinutii comunisti. Acestia nu trebuia lasati in voia sortii. Educatia lor comunista trebuia sa fie continua. Iar acest lucru nu se putea face fara sprijinul tovarasilor din "Ajutorul Rosu", aflati in libertate.
|
VA RECOMANDAM SPRE LECTURA
| ||
Nagy Imre, "Insemnari de la Snagov. Corespondenta, rapoarte, convorbiri"
Editura Polirom, 2004 |
SAPTAMANA VIITOARE EPISODUL 62
|
"Lupta de clasa": o teorie in neconcordanta cu Romania interbelica. Teoria marxista sustinea ca in statele capitaliste cele mai dezvoltate lupta de clasa a proletariatului impotriva burgheziei va instaura socialismul. Desi Romania nu era nici pe departe un stat capitalist dezvoltat, PCdR-ul va prelua conducerea Romaniei.
Deceniul care a precedat instaurarea regimului comunist a fost unul dominat de crize politice si economice.
|