Importanta detinutilor comunisti, aflati in lagarul de la Targu Jiu, a crescut o data cu prabusirea ofensivei germane in Est dupa batalia Stalingradului. Inainte de razboi, putini dintre ei visau ca vor ajunge vreodata la putere. Dupa 23 august 1944, cei aflati in fruntea organizatiei din lagarul de la Targu Jiu si-au "refacut" echipa.
Practici de supravietuire si de putere la Targu Jiu
Activitatea politica a comunistilor in lagarul de la Targu Jiu a fost agitata inca de la transformarea sa in loc de detentie politica in 1942. Au existat mai multe etape ale luptelor fractioniste, avandu-i protagonisti in special pe Ovidiu Sandru, Gheorghe Vidrascu si pentru scurt timp pe Lucretiu Patrascanu. Toate aceste tensiuni au incetat dupa sosirea in lagar a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, seful organizatiei de partid din inchisori. PEDEAPSA EXPIRATA. Dupa greva de la Grivita din februarie 1933, Tribunalul Militar care a judecat cazul dictase o condamnare de 10 ani pentru "capii rebeliunii". In vara anului 1943 aceasta pedeapsa a expirat, iar Gheorghe Gheorghiu-Dej si Chivu Stoica ar fi trebuit eliberati, deoarece isi ispasisera in totalitate anii de inchisoare. Insa Romania se afla in razboi, iar comunistii se aflau sub incidenta unei legi speciale prin care urmau sa fie "cazati" in lagar pe perioada conflictului cu Uniunea Sovietica. Astfel ca, "ceferistii" Gheorghe Gheorghiu-Dej si Chivu Stoica au fost transferati din inchisoarea Caransebes in lagarul de la Targu Jiu. Au existat insa si exceptii: pentru Emil Bodnaras (care avea cetatenie sovietica) si Lucretiu Patrascanu, tolerati sa stea in libertate de autoritati cu intentia initierii unor negocieri cu sovieticii. SITUATIA POLITICA. In statul roman condus de Ion Antonescu era teoretic interzisa orice fel de activitate politica. Cu atat mai mult intr-un lagar de detinuti politici. Insa comunistii au reusit in perioada razboiului sa tina legatura intre ei, sa perpetueze structurile de conducere ale organizatiilor sau sa mentina contactul cu reprezentantii CC al PCdR. In vara anului 1943 la Targu Jiu, din punct de vedere politic, starea de spirit a comunistilor nu era tocmai linistita. Ovidiu Sandru, delegat cu atribute de conducere de catre Stefan Foris - secretarul PCdR, se afla intr-un vizibil conflict cu Lucretiu Patrascanu. Acesta se afla "in trecere" pe la Targu Jiu, fiind de parere ca organizatia era prost condusa de Sandru si considera ca trebuia sa i se acorde statutul de lider interimar. Conform declaratiilor lui Lucretiu Patrascanu din ancheta sa, tensiunile au degenerat pana la injuraturi si acuzatii de colaborare cu Siguranta facute de Sandru la adresa lui. Venirea lui Gheorghiu-Dej a aplanat toate tensiunile din organizatia de partid a lagarului. Comunistii, fiind organizati pe baza ierarhica, constientizau ca parerea liderului organizatiei din inchisori nu putea fi contestata decat cu riscul excluderii din partid.
AUTOGRAF. Semnaturile unor intelectuali internati sezonier la Targu Jiu |
Citește pe Antena3.ro
ARGHEZI
|
Printre "oaspetii de onoare" ai lagarului de la Targu Jiu s-a aflat si poetul Tudor Arghezi. Acesta nu a fost inchis pentru activitati politice de stanga sau de dreapta, ci datorita tonului critic la adresa regimului Antonescu, pe care l-a adoptat in unele scrieri publicistice. In 1943 colabora cu ziarul Informatia zilei, unde avea o tableta la rubrica "Bilete de papagal". In numarul din 30 septembrie 1943 a publicat o satira sub titlul "Baroane", prin care critica atasamentul neclintit a lui Antonescu fata de Hitler. Ulterior a fost internat in lagarul de la Targu Jiu, unde a stat pana in 1944. In lagar, Arghezi a scris piesa "Seringa".
|