In toamna lui 1945, Partidul Comunist era in conflict deschis cu Regele aflat in greva la Sinaia, dar avea sustinerea "fratelui cel mare" de la Moscova. In fata lumii, ei erau "comunistii". In spatele usilor inchise, lucrurile erau mai neclare decat s-ar fi putut banui din exterior. PCR nici macar nu-si desemnase o conducere.
Iesirea la rampa
La jumatatea lunii octombrie a anului 1945, sala de festivitati a Liceului Mihai Viteazul din Bucuresti gazduia Conferinta Nationala a PCR, cel mai important moment din viata
partidului dupa reintrarea in legalitate la 23 august 1944.
CLARIFICARI NECESARE. In ciuda ascensiunii in viata politica a tarii, situatia interna a partidului nu era clara. Ultimul secretar general - Stefan Foris, fusese inlaturat de la conducere in imprejurari pastrate secret pentru comunistii din afara cercului de initiati, inca din aprilie 1944. In ultimii ani ai razboiului, structurile de conducere precum Secretariatul sau Comitetul Central, fusesera aproape simbolice. Dupa 23 august, partidul beneficiase de o "infuzie" de comunisti ce-si petrecusera anii razboiului la Moscova. Masivul grup din inchisori fusese eliberat.
Dupa indepartarea lui Foris, partidul era condus teoretic de un trio format din Constantin Parvulescu, Emil Bodnaras si Iosif Ranghetz. Se schimbasera insa nu numai vremurile, ci si oamenii. "Stele" precum Ana Pauker, Gheorghe Gheorghiu-Dej sau Vasile Luca straluceau din ce in ce mai tare. Provizoratul instituit dupa mazilirea lui Foris nu mai putea dura.
Conferinta si-a deschis lucrarile in dupa-amiaza zilei de marti,
16 octombrie, si s-a incheiat duminica. In ultima zi a fost ales primul Comitet Central legal. In prima sedinta plenara de luni, 22 octombrie, CC-ul a ales din randurile sale Biroul Politic, Secretariatul si secretarul general al partidului, in persoana lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, liderul comunistilor care facusera inchisoare. PCR avea din acel moment o noua conducere.
OMAGII SI BILANTURI. Desfasurarea Conferintei a fost amplu redata in Scanteia, principalul organ de presa al partidului. In sala au luat loc "reprezentanti ai guvernului, ai Armatei, ai partidelor si organizatiilor politice", dupa cum suna relatarea de la fata locului. In prima zi a fost ales prezidiul, a fost ascultat salutul organizatiilor, al partenerilor de guvernare - Partidul Social Democrat, Frontul Plugarilor, Uniunea Patriotilor, PNT-Anton Alexandrescu. Prin glasul lui Patrascanu, auditoriul a luat cunostinta de continutul a zeci de telegrame adresate Conferintei.
Sedinta de a doua zi dimineata s-a deschis cu intonarea Interna-tionalei. Dupa aceea, Gheorghe Vasilichi, ilegalist, luptator in Spania si in Rezistenta Franceza, a adus un omagiu eroilor comunisti cazuti in diferite imprejurari. Evident, multele victime ale Marii Terori Staliniste au fost omise din enumerare. In onoarea eroilor comunisti s-a tinut un minut de reculegere. Dupa-amiaza, Gheorghe Gheorghiu-Dej a inceput citirea raportului politic. S-a intrerupt, pentru a relua a doua zi dimineata. Ulterior, acest raport a fost tiparit intr-o brosura. Numara in jur de 80 de pagini si avea structura tipica unor astfel de documente: situatia internationala, istoria partidului, situatia economica, sarcinile de viitor.
In sedintele urmatoare delegatii au luat cuvantul la sectiunea "discutii la raport". Printre vorbitori s-au numarat Vasile Vaida, secretarul Comitetului Regional Cluj, ilegalistul Nicolae Goldbergher, Silaghi Leontin (viitorul ministru al Apararii Leontin Salajan), dar si Sanda Stoica, muncitoare din Braila sau Ioana Smarandache, taranca din judetul Romanati, care a expus "situatia jalnica a taranimii in timpul regimului antonescian", dupa cum consemna Scanteia. Vineri a vorbit Lucretiu Patrascanu despre situatia economiei postbelice si despre tactica de urmat in alegeri. Ziua de sambata a fost rezervata raportului referitor la viitorul statut al partidului, tinut de Ana Pauker, si discutiilor referitoare la acest act fundamental al partidului. Punctul culminant al Conferintei a fost atins duminica dimineata, cand cei 320 de delegati au ales Comitetul Central al PCR.
SILVIU BRUCAN RELATEAZA
|
Scanteia a "informat" pe larg cititorii despre mersul lucrarilor Conferintei. Iata cum a fost vazut inceputul evenimentului de Silviu Brucan (foto), pe atunci tanar gazetar la ziarul amintit: "«Declar deschisa Conferinta Generala a Partidului nostru!» Este vocea dura, a luptatorului, in care razbate vigoarea de stejar puternic, adanc infipt in pamant, a ceferistului Vasile Luca. Si parca cupola inalta a salii sta sa se darame, atat de violent izbucnesc aplauzele. E intr-adevar coplesitor, emotionant. (â¦) Sunt acolo, in sala, oameni care au deschis partie noua in viata tarii. Un taran inalt ca bradul - primul care a impartit o mosie boiereasca. In alta parte, unul dintre muncitorii care si-a ridicat glasul impotriva regimului antonescian."
|