Din punct de vedere diplomatic, la sfarsitul razboiului, Romania se afla intr-o "bezna totala". Formal se aflase in conflict pe toate fronturile - Antonescu declarase razboi si Marii Britanii, si SUA. Dupa 23 august 1944, guvernul incearca sa reinnoade legaturile si cu aceia care fusesera dusmani (acum aliati), si cu vecinii de hotare.
Regulile diplomatiei
Chiar daca in Europa raz-boiul mondial incepuse la 1 septembrie 1939, prin atacarea Poloniei de catre Germania, cele doua blocuri politico-militare - Aliatii si Axa - si-au pastrat relatiile diplomatice. Aceasta stare s-a mentinut pana la generalizarea conflictului european in 1940 si 1941. IN AFARA LUMII. Romania s-a inscris si ea in aceasta regula. Desi "ciopartita" teritorial in vara anului 1940, relatiile oficiale cu vecinii "agresori" nu au incetat pana la izbucnirea razboiului in est (22 iunie 1941). Dupa atacarea Uniunii Sovietice in iunie 1941, Romania nu s-a limitat la starea de razboi doar cu acest stat. La insistentele lui Hitler, Ion Antonescu a declarat razboi si Marii Britanii, si Statelor Unite la sfarsitul anului 1941. Astfel ca Romania se afla in izolare diplomatica completa, jucand exclusiv "cartea" Germaniei. Dupa 23 august 1944, Romania avea in consecinta un statut diplomatic incert. Desi declarase "terminate socotelile" cu nazistii, se afla in razboi cu toate puterile Aliate care luptau in Europa. Conditiile Conventiei de Armistitiu nu au fost in consecinta deloc blande pentru Romania. Pe langa prevederile economice, legate de "pagubele de razboi" pricinuite Uniunii Sovietice, au fost incluse si unele clauze politice drastice. Statul roman avea pecetea de "fascist", trebuind sa intreprinda actiuni de "defascizare" in toate domeniile: politic, economic, social, publicistic etc. Pana la semnarea pacii, in Romania functiona o Comisie Aliata de Control care urma sa vegheze respectarea Conventiei de Armistitiu. Deoarece in Romania, dintre puterile Aliate ajunsese armata sovietica, urma ca tot procesul sa fie supravegheat de Moscova. Inca de atunci (septembrie 1944) devenea evident ca Bucurestiul urma sa "aleaga" calea socialista, chiar daca anglo-americanii nu-si puteau permite sa recunoasca. Razboiul nu se incheiase total, insa erau putine sanse de "rasturnare a frontului".
Citește pe Antena3.ro
|
DEMOCRATIZARE
"In acest ceas solemn (Conferinta de Pace de la Paris, n.n.), in care Romania cauta colaborarea popoarelor iubitoare de pace si de libertate, ea tine sa aduca fara nici o intarziere adeziunea ei totala la principiile Chartei Natiunilor Unite, principii adoptate si deja traduse in fapt"
Gheorghe Tatarescu, 1946 |