Pentru a arata cat sunt de "democrati", comunistii, prin FND, au lansat o dezbatere publica pe tema reformei agrare. Astfel ca in ziarele coordonate de PCR oamenii politici ai tarii erau chemati sa se constituie intr-o "comisie pentru studierea reformei agrare". In realitate, comunistii nu doreau dezbateri reale, ci capital de imagine.
"Consultarile democratice" - tactica de imagine
Pentru a arata cat sunt de "democrati", comunistii, prin FND, au lansat o dezbatere publica pe tema reformei agrare. Astfel ca in ziarele coordonate de PCR oamenii politici ai tarii erau chemati sa se constituie intr-o "comisie pentru studierea reformei agrare". In realitate, comunistii nu doreau dezbateri reale, ci capital de imagine. In toamna anului 1944, singurii care se agitau in jurul problemei unei noi reforme agrare erau comunistii. Mai precauti, liderii partidelor National-Taranesc si National-Liberal propuneau ca politicienii Romaniei sa astepte sfarsitul razboiului si abia dupa aceea sa hotarasca noua politica a tarii. Dupa mai multe serii de articole dedicate problemei in presa de stanga, la 30 noiembrie 1944 subsecretarul de stat la Ministerul Agriculturii si Domeniilor, Romulus Zarnoi (Frontul Plugarilor), le-a cerut partenerilor de guvernare o pozitie clara. El a lansat ideea alcatuirii unei comisii pentru studierea reformei agrare, in care partidele guvernamentale sa-si desemneze delegati. Probabil aceasta invitatie facea parte din tacticile de destabilizare a celui de-al doilea guvern Sanatescu de catre comunisti, deoarece initial propunerea nu a avut notorietate. In a doua jumatate a lunii decembrie 1944, PNT si PNL au decis sa se implice in dezbaterea problemei agrare, acceptand sa intre in respectiva comisie. COMISIA. Desi noul organism nu avea obiective clar definite, fiecare partid din guvern si delegati ai institutiilor de profil si-au desemnat proportional membri. PNT, PNL si FND si-a desemnat cate patru delegati, dintre care nume cunoscute erau doar economistul Gheorghe Zane (PNT), Vasile Luca si Romulus Zarnoi (FND). Au mai luat parte la dezbateri cate un reprezentant al Uniunii Centrale a Sindicatelor Agricole din Romania, Academiei de Agricultura, Institutului de Cercetari Argonomice al Romaniei si Casei Padurilor.Citește pe Antena3.ro
PROPAGANDA
|
In paginile publicatiilor editate de FND sau in brosurile comuniste, pozitia "partidelor istorice" fata de reforma agrara era prezentata in culori sumbre: "Calomniile, zvonurile ticluite de mosieri se tin lant: soldatii de pe front cer ca reforma agrara sa fie amanata pana la incheierea pacii. Auziti ce indrazneala de banditi. Se asaza in dosul bravilor soldati care isi dau viata pe frontul din apus, sa nimiceasca pe stapanii fascisti ai tradatorilor de tara, si striga in numele soldatilor ca acestia vor ca fratii lor sa ramana robi mai departe la boieri. Taranimea insa nu tine seama nici de sfaturile fatarnice ale lor, nici de indemnul lui Radescu la asa-zisa cumintenie, si cu mic, cu mare porneste la camp, se revarsa din sat in sat sa imparta mosia boiereasca, sa infaptuiasca marele act istoric pentru care au luptat si
s-au jertfit de veacuri mosii si stramosii lor".
|
ORIGINI
|
Graba Partidului Comunist de a prezenta taranimii un proiect de reforma agrara era bine orchestrata de "centrala" de la Moscova. Nu intamplator reprezentant al FND in "Comisia pentru studiul reformei agrare" era Vasile Luca, comunist care activase in URSS in perioada razboiului. El cunostea bine tactica sovietica de castigare a sprijinului taranimii. Modelul era oferit de primele masurile luate de Lenin in 1917, dupa castigarea puterii. Acestea au fost "Decretul asupra pacii" (prin care Rusia era scoasa dintr-un razboi costisitor si nepopular) si "Decretul pentru pamant" (prin care taranii au beneficiat de o reforma agrara la care n-ar fi visat niciodata in regimul tarist). Cand si-au consolidat puterea, sovieticii au "rupt" alianta lor cu taranii saraci care fusesera improprietariti, colectivizand agricultura. Dupa 23 august 1944, taranimii romane i se pregatea acelasi scenariu.
|
MAINE, EPISODUL 104
|
Reforma agrara, la bun sfarsit. Dupa mai bine de jumatate de an de propaganda in favoarea unei reforme agrare radicale, comunistii au legiferat in martie 1945 improprietarirea taranilor saraci. "Reforma democratica" prezinta nereguli. Principalul scop al comunistilor dupa legiferarea reformei agrare a fost sa-i puna cat mai repede pe tarani in posesia titlurilor de proprietate, insa operatiunea a fost marcata de numeroase nereguli.
|