x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Istoria Comunismului "Lupta de clasa" - o teorie nepotrivita

"Lupta de clasa" - o teorie nepotrivita

de Cristina Arvatu    |    12 Iul 2005   •   00:00
"Lupta de clasa"  -  o teorie nepotrivita

Teoria marxista sustinea ca statele care au atins stadiul maxim al dezvoltarii capitaliste urmau sa cunoasca etapa socialismului. Faptul se va datora luptei proletariatului contra burgheziei. Romania interbelica era departe de a fi un stat capitalist dezvoltat. Cu toate acestea, PCdR va prelua conducerea tarii pentru 50 de ani.

O ideologie rupta de realitate


Dupa cel de-al doilea razboi mondial, in Romania va fi instaurat un regim comunist. Asa cum prevazusera ganditorii marxisti: Marx, Engels, Lenin. Dar acest fapt nu se realizeaza dupa mecanismele teoriei pe care ei au sustinut-o. Din contra, scenariul transformarii statului roman intr-unul totalitar comunist va fi repetarea, in alte conditii si la alte dimensiuni a scenariului prin care Lenin a ajuns la putere in Uniunea Sovietica. Romania a fost comunizata nu prin vointa ei. Nici pentru ca aici existau conditiile socio-economice in acord cu teoriile lui Marx.

TEORIA MARXISTA. Socialismul, conform "invataturilor" teoreticienilor marxisti, era etapa urmatoare, fireasca, a capitalismului dezvoltat. In aceasta viziune, Romania interbelica trebuia sa fie un stat capitalist dezvoltat. Ce insemna acest lucru? Insemna ca Romania trebuia sa aiba o economie dezvoltata, performanta, in care industria sa aiba cea mai mare contributie la Produsul Intern Brut. Romania trebuia sa fie plina de fabrici si uzine, iar sectorul agricol sa fie secundar in ansamblul economiei.

Din punct de vedere social, muncitorimea (proletariatul) trebuia sa fie si ea majoritara in raport cu celelalte clase sociale. Din permanenta lupta de clasa cu burghezia, proletariatul urma, in aceste conditii, sa iasa invingator. Si, desigur, organizat sub faldurile steagului rosu al Partidului Comunist din Romania, urma sa preia conducerea tarii. PCdR ar fi trebuit, la randul lui, sa fie un partid numeros, puternic si influent, gata oricand sa preia puterea.

"CAPITALISTII". Taranii romani nu stiau ca teoriile marxiste depasisera epoca opincilor

REALITATEA ROMANEASCA. Teoria marxista era departe de realitatea Romaniei interbelice. Nici una dintre componentele ei nu isi gasea corespondenta in situatia de fapt. Din punct de vedere economic, Romania nu avea caracteristicile unui stat capitalist dezvoltat. Era cu mult in urma statelor capitaliste occidentale, cu mult mai dezvoltate decat Romania. Agricultura era domeniul care asigura cea mai mare contributie la venitul national din ansamblul economiei si nu industria. In consecinta, taranimea era clasa sociala de departe cea mai numeroasa, aproximativ 80% din ansamblul populatiei. Numarul muncitorilor, cu toate ca a crescut pe parcursul perioadei interbelice, ramanea mic in structura sociala a tarii. Iar acesti proletari nu erau nicidecum inregimentati in Partidul Comunist din Romania. Cei mai multi nici nu stiau de existenta acestui partid.

UN PARTID IN AFARA SOCIETATII ROMANESTI. La sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, Partidul Comunist din Romania era un partid minuscul, format dintr-o mana de oameni, care se certau intre ei pentru putere. Decimat de conducerea Cominternului la sfarsitul anilor ’30, partidului i s-a mai dat inca o lovitura in timpul razboiului, cand multi dintre membrii sai au murit in lagare. Acest partid era mai curand o grupare clandestina, total rupta de realitatea societatii romanesti. El actiona dupa regulile stricte ale conspirativitatii, care ii dadeau un caracter de secta. Daca un eventual adept al doctrinei marxiste dorea sa se inscrie in partid, el nici nu stia unde sa gaseasca partidul.

PCdR urma cu strictete instructiunile trasate de Comintern. Orice abatere era imediat sanctionata. Cominternul nu era catusi de putin interesat de realitatile si de interesele romanesti. Pentru el conta numai patria-mama a socialismului, Uniunea Sovietica, pentru care orice comunist trebuia sa fie gata sa se sacrifice. Comunistii romani erau simpli slujbasi in solda Internationalei, preocupati sa intre in gratiile "tatucului" de la Kremlin. Aceasta grupare, cu mai putin de 1.000 de membri, a fost destinata dupa cel de-al doilea razboi mondial sa conduca Romania si sa implanteze aici modelul societatii sovietice. Minusculul partid a fost instrumentul cu care URSS a instituit cea mai groaznica si mai lunga dictatura, dintre cele pe care le cunoscuse Romania pana atunci.

×
Subiecte în articol: romania partid istoria comunismului