ISTORIA COMUNISMULUI
Desi numele lui Stalin nu insemna mare lucru inainte de 1917, prietenia sa cu Lenin il va propulsa in ierarhia de partid si de stat.
ISTORIA COMUNISMULUI - In numarul de azi
|
Desi numele lui Stalin nu a insemnat mare lucru inainte de 1917, prietenia sa cu Lenin il va propulsa in ierarhia de partid si de stat. Calitatile sale de bun organizator si aprecierea liderului bolsevicilor ii vor oferi lui Stalin posibilitatea de a-si forma o fidela clientela politica - cheia succesului sau.
Pasi spre dictatura
PAULA MIHAILOV
CAMARAZII - VIITOARE VICTIME. Aspirant la conducerea partidului si a tarii, Stalin s-a inconjurat de cei mai influenti membri ai Biroului Politic al PCUS. Dupa ce si-a atins scopul, i-a eliminat fizic, rand pe rand
|
Citește pe Antena3.ro
TREPTELE CARIEREI. In intreaga sa cariera de politician, patronata si supravegheata de Lenin, Stalin a detinut functii si posturi prin care putea sa exercite atat controlul asupra partidului, cat si asupra Guvernului. In 1917, Djugasvili este numit comisar al poporului pe probleme de minoritati nationale, functie prin care controla componenta si activitatea comitetelor locale de partid. Peste doi ani, este insarcinat cu mentinerea legaturii dintre Politburo si Orgburo, doua instrumente prin care coordona politicile si personalul partidului. La inceputul anului 1922, a fost numit director la Inspectoratul Comunist (bolsevic), post care ii permitea supravegherea activitatii tuturor departamentelor din cadrul executivului.
"MAREA PRIETENIE". In acelasi timp, Stalin a cultivat si o relatie de amicitie cu Lenin. Apropierea dintre cei doi bolsevici se va adanci dupa ce Lenin, bolnav si din ce in ce mai neputincios, a fost obligat (si Stalin nu era strain de acest fapt) sa se retraga din viata politica. La casa lui de odihna din localitatea Gorki, primul bolsevic al tarii era vizitat deseori de Stalin, cu care purta lungi discutii referitoare la activitatea Biroului Politic.
Sora lui Lenin, Maria Ulianova, descrie intalnirile celor doi ca deschise si calde. Lenin se interesa despre ce se intampla in interiorul partidului, ii cerea sfaturi lui Stalin, trasa diferite sarcini lui si celorlalti membri ai Biroului Politic.
"Steaua" Kremlinului pAleSte. Lenin nu a reusit sa isi duca planurile pana la capat, fiind impiedicat de scleroza de care suferea. In primavara lui 1922, liderul bolsevic creeaza un post de secretar general al partidului, care urma sa-i preia o parte din responsabilitati. Si tot el a numit si persoana care trebuia sa ocupe noua functie: Stalin. Profitand de noua sa pozitie si de o hotarare secreta a Biroului Politic, care cerea inlocuirea cadrelor vechi de partid, Stalin numeste in functii-cheie personaje apropiate lui.
Politica de crestere a numarului de membri de partid, initiata in 1923 de Lenin, a usurat sarcina lui Stalin de "loializare" a nou-venitilor. Acestia erau oameni simpli, de obicei niste neinitiati intr-ale politicii, pentru care avantajele materiale primite prin adeziunea la PCUS insemnau iesirea din anonimat. In schimbul acestor avantaje (ratiile suplimentare de alimente, de exemplu), ei rasplateau increderea pe care le-a aratat-o partidul, sustinandu-l cu toate mijloacele pe cel care i-a introdus in sistem.
LENIN PUNE CAPAT PRIETENIEI. Aceasta miscare a lui a atras nemultumirea altor lideri bolsevici - Kamenev, Zinoviev si Trotki - care l-au informat pe Lenin. Desi suferind, conducatorul a realizat ca Stalin isi folosea autoritatea pentru a se impune. Dar constientizeaza acest lucru prea tarziu. Simuland ingrijorarea pentru starea precara de sanatate a protectorului sau, Stalin a propus in Biroul Politic ca el sa fie singurul care sa se ocupe de respectarea indicatiilor si tratamentelor prescrise de medici lui Lenin. Prin aceasta miscare, el a reusit sa-l izoleze complet de viata politica. Lenin ajunsese sa lucreze numai prin intermediul dictarilor facute secretarelor sale. La vremea respectiva, faptul ca una dintre ele era chiar sotia lui Stalin nu reprezenta un lucru neobisnuit, ba chiar firesc avand in vedere prietenia celor doi barbati. Si totusi, in rarele lui momente de luciditate, Lenin a gasit pretextul demiterii lui Stalin din functia in care tot el il propusese. Georgianul sustinea autonomia tarilor din Caucaz, spre deosebire de Lenin, care a propus unificarea lor cu Federatia Rusa si formarea unei Uniuni. Asadar, problema nationalitatilor, subiectul care i-a apropiat, acum statea la baza rivalitatii dintre cei doi.
"BATRANUL" ISI SCRIE "TESTAMENTUL". Miza luptei pentru putere era foarte mare si, desi Lenin nu o mai putea sustine multa vreme, forta lui de convingere ramasese vie. Ca dovada a influentei sale sta alianta dintre Stalin si Kamenev impotriva "batranului" - Lenin - si a lui Trotki. "E necesar, dupa parerea mea, sa avem o pozitie ferma impotriva lui Ilici", ii declara Stalin lui Kamenev. Greselile comise de Stalin in ultima decada a vietii lui Lenin l-au discreditat in fata protectorului sau. O ultima lovitura aplicata de fostul mentor discipolului a fost "Testamentul" leninist, lasat sub forma unor scrisori dictate de Lenin secretarelor sale. In ultimile sale insemnari, Lenin analizeaza activitatea lui Stalin si a celorlalti membri ai Biroului Politic, pe care a incercat sa-i avertizeze de caracterul nu tocmai moral al lui Stalin, nerecomandandu-l ca succesor al sau. In "testamentul" lui, Lenin nu a numit nici un mostenitor.
LENIN - RIVAL SI IDOL. Si totusi, in lupta pentru putere declansata dupa moartea lui Lenin, Stalin a iesit invingator, pastrandu-i, in acelasi timp, lui Lenin o admiratie profunda. Apropiatii regimului povestesc ca pe un perete al biroului lui Stalin atarna un portret de-al lui Lenin, sub care ardea tot timpul o candela. Intr-un alt birou trona bustul lui Lenin, pe care Stalin il lua cu el in orice calatorie.
|
|
RAFUIALA
|
"Lasa-i sa discute! Lasa-i sa vorbeasca! Periculos nu este dusmanul care se autodemasca. Este de temut dusmanul camuflat, pe care noi inca nu il cunoastem. Cat despre astia, care isi dau arama pe fata, totul este consemnat si va veni si timpul cand ne vom rafui cu ei"
I.V. Stalin - 1924 |
"MULTUMIRE" POSTMORTEM
|
Un barbat iese in strada cu o pancarta pe care scrie:
"Va multumim, tovarase Stalin, pentru copilaria fericita pe care ne-ati oferit-o". Lumea se apropie de el si-i zice: "Ai innebunit? Cand erai tu copil, Stalin era mort". "Tocmai pentru asta ii multumesc." |