ISTORIA COMUNISMULUI
"Proiectul de operatie al comunistilor in Romania in luna septembrie 1924"
Atacul bolsevic de la Tatar-Bunar a urmat un plan bine pus la punct de Comintern. Documentul de arhiva prezentat mai jos dovedeste premeditarea atacului din sudul Basarabiei. Chiar daca nu a fost respectat intocmai, o consecinta a fost scoaterea in afara legii a Partidului Comunist, in decembrie 1924.
ULTIMUL BASTION. Grupul de rasculati care a actionat intre Valkov si Jibrieni a fost prins ultimul, la 19 septembrie 1924 |
Citește pe Antena3.ro
IN AFARA LEGII
|
"Legea pentru reprimarea unor infractiuni contra linistii publice" a fost numita "Legea Marzescu", dupa numele ministrului de Justitie din acea vreme. Data la 19 decembrie 1924, intr-unul din articolele sale se prevedea, printre altele, ca erau considerate delicte si se pedepseau "faptul de a intra in legatura cu vreo persoana sau asociatie in scopul de a primi instructiuni sau ajutoare in orice fel pentru pregatirea revolutiei comuniste". S-a afirmat ca interzicerea activitatii Partidului Comunist din Romania a fost urmarea directa a atacurilor bolsevice din septembrie 1924 din sudul Basarabiei. In fapt, implicarea Partidului Comunist din Romania in organizarea si desfasurarea atacurilor este putin probabila. Organizatiile comuniste autohtone au cazut victima intransigentelor Cominternului care reclama supunere oarba fata de Kremlin. Guvernul liberal luase deja mai multe masuri care vizau obstructionarea activitatilor comuniste, in cursul anului 1924. Atacurile de la Tatar-Bunar au constituit doar justificarea pentru scoaterea in afara legii a miscarii comuniste, fapt ce era oricum in intentia autoritatilor.
|
TATAR-BUNAR IN RAPOARTELE POLITIEI
|
Despre autorii atacurilor din sudul Basarabiei, intr-un raport al Politiei romane din septembrie 1924, se scria ca acestia "erau tineri, vorbeau ruseste si parte romaneste, inarmati cu pusti, revolvere si grenade; toti erau mascati". Conform aceluiasi raport, "o parte dintre ei erau dezertori din Basarabia refugiati in Rusia". Iosif Peliakov, unul din capii razmeritei, fugise in Rusia in 1918.
In targul Nicolaevka, atacatorii au citit un manifest in fata populatiei adunate cu forta in piata centrala. In acest manifest, bolsevicii afirmau despre sine ca "ei nu sunt banditi ordinari, ci fac parte din trupe sovietice venite sa lupte contra burgheziei romane" si i-au indemnat pe ascultatori sa se uneasca cu ei si sa aclame armata sovietica. De teama, o parte din multimea adunata in piata a raspuns cererii bolsevicilor.
Unii "revolutionari" au fost arestati de autoritatile romane. In ancheta, ei au recunoscut ca au fost condusi de trimisi speciali ai sovietelor. In privinta scopului actiunii din sudul Basarabiei, unul dintre cei arestati a recunoscut ca "atacul a fost facut cu scopul de a produce teroare si a semana neincredere in autoritatile romane".
|
VA RECOMANDAM SPRE LECTURA
|
George Legget, CEKA, Politia politica a lui Lenin, Editura Humanitas, Bucuresti, 2000, traducere de Felicia si Marius Ienculucu Popovici, 560 pg.
In lucrarea sa, George Legget nu abordeaza un domeniu total nou. Lucrari despre politia politica sovietica s-au mai scris, notabila fiind cea a lui Oleg Gordievshi si Cristopher Andrew, "Istoria KGB-ului". Ceea ce deosebeste insa cartea lui Legget de alte lucrari ce abordeaza acelasi domeniu este adancirea temei cercetate. De-a lungul a 560 de pagini, autorul incearca sa identifice radacinile ideologice ale CEKA si rolul jucat de aceasta in consolidarea puterii bolsevicilor in Rusia.
Autorul se opreste la anul 1922, in care politia politica bolsevica este reorganizata sub numele de GPU. Lucrarea este insa utila cititorului roman interesat de premisele ideologice care au dus la crearea politiei politice in regimurile comuniste si de organizarea primei institutii de acest tip, ce va deveni ulterior un model pentru Securitatea din Romania. Mai mult, in editia in limba romana, autorul analizeaza si efectele prabusirii blocului comunist la nivel mondial, precum si modul in care acesta a incercat sa se salveze in fata iminentei prabusiri de la sfarsitul anilor â80.
|
NU RATATI !
|
SAPTAMANA VIITOARE EPISODUL 14
Revolutionarii de profesie schimba lumea. In Rusia inceputului de secol XX, instabilitatea vietii politice si economice determina aparitia "revolutionarilor de profesie". Primul partid al acestora a fost cel bolsevic. Un prototip al revolutionarilor de profesie, in varianta romaneasca, a fost Ana Pauker, care a intrat in miscarea comunista de la varsta de 17 ani. Drumul ei catre putere a trecut prin inchisoare.
|