Dupa evenimentele de la Atelierele CFR Grivita Bucuresti, compasiunea romanilor pentru cauza muncitorilor nu a mai fost generala. Clasa politica sustinea ca de vreme ce revendicarile economice ale lucratorilor din ateliere fusesera satisfacute, ei poarta vina de a fi cazut in capcana agitatorilor comunisti.
Comunistii, declarati singurii vinovati
ILARION TIU
"MARILE SPERANTE". Propagandistii comunisti le promiteau muncitorilor romani un stat de tip sovietic, in care ei, prin munca depusa, vor deveni "locomotiva natiunii"
|
DEZBATERI POLITICE. Represiunea grevistilor de la CFR Grivita a intrat in dezbaterea Adunarii Deputatilor chiar a doua zi dupa evenimente, la 17 februarie 1933. Atat Puterea (national-taranistii), cat si Opozitia (national-liberalii) au fost unanim de acord ca singurii vinovati de masura autoritatilor au fost agitatorii comunisti.
Primul-ministru, Alexandru Vaida-Voevod, intr-un interviu dat presei straine, a declarat ca peste hotare s-au exagerat proportiile grevei si ca "guvernul nu putea admite sa fie terorizat de greve politice cari pot duce la destramarea tarii". Deputatul national-liberal Richard Franasovici, intr-un discurs tinut la tribuna Camerei, sustinea: "Trista masura a fost absolut necesara pentru salvgardarea ordinei publice amenintata de elemente comuniste. Organele fortei publice au fost in legitima aparare si nu poarta nici o vina". Deputatii socialisti au sanctionat insa consensul dintre PNT si PNL. In discursul tinut la tribuna Camerei, deputatul social-democrat D.I. Mirescu a acuzat Guvernul ca "de patru ani duce o politica de reprimare si persecutie". A criticat, de asemenea, faptul ca Puterea nu facuse nimic pentru a-i izola pe agitatorii comunisti.
Citește pe Antena3.ro
FUNERALII. Inmormantarea celor sapte muncitori ucisi s-a facut cu mare discretie de teama izbucnirii unor noi tulburari. Cadavrele acestora au fost pazite de soldati, circuland zvonuri in presa ca ar fi fost inhumati in secret, noaptea. In cele din urma, autoritatile au organizat inmormantarea celor sapte muncitori la cimitirul Ghencea, accesul fiind limitat la familiile celor decedati.
POLITICHIE. Oamenii politici si-au aruncat unul altuia vina represiunii
|
ATELIERELE GRIVITA DUPA GREVA. Chiar inainte de reprimare grevei, ministrul Comunicatiilor, Eduard Mirto, si directorul CFR, Cezar Mereuta, au dispus inchiderea Atelierelor CFR Grivita. Dupa evacuarea acestora de catre armata in dimineata zilei de 16 februarie, autoritatile au dispus sa fie inchise pe o perioada nedeterminata. Muncitorii erau reprimiti la lucru numai daca semnau o declaratie prin care se angajau ca nu aveau simpatii comuniste. Ei mai erau obligati sa poarte o legitimatie de lucrator CFR si sa se angajeze ca nu vor permite in incinta atelierelor accesul strinilor. Autoritatile sustineau ca in dimineata zilei de 15 februarie cand a izbucnit greva, in Atelierele CFR Grivita patrunsesera foarte multe persoane care nu erau angajate acolo. Astfel ca aceste persoane erau suspectate de a fi fost agitatori comunisti.
MASURI ANTICOMUNISTE. Dupa finalizarea tragica a grevei de la Atelierele CFR Grivita, autoritatile au decis sa intensifice masurile de izolare a nucleelor comuniste. La 18 februarie 1933, ministrul de Interne G.G. Mironescu a anuntat ca va initia un proiect de lege prin care sa fie intoduse noi prevederi in "legea Marzescu". Aceasta lege a fost adoptata in decembrie 1924 pentru a scoate in afara legii Partidul Comunist din Romania.
SFARSIT DE "FEBRUARIE ROSU". Greva ceferistilor de la Grivita Bucuresti a fost punctul maxim al tensiunilor sociale din Romania inceputului de an 1933. S-au revoltat in special muncitorii din sectoarele slab tehnologizate, care primeau salarii cu mult mai mici decat colegii lor care lucrau in domenii "de varf". Nu numai muncitorii au protestat. Profesorii si studentii au organizat si ei greve impotriva "curbelor de sacrificiu" si conditiilor dificile de trai.
La Facultatea de Drept din Bucuresti studentii s-au baricadat, cerand reducerea taxelor si subventii reale, care sa-i ajuta sa se sustina in conditiile crizei economice mondiale. Acestia au reintrat la cursuri la 2 martie 1933, cu o zi inainte reinceperii lucrului la Atelierele CFR Grivita. La inceputul lunii martie 1933 si-au anulat intentiile de greva si minerii din Valea Jiului, petrolistii de la Moreni (Dambovita) etc. Problemele sociale au ramas insa aceleasi, fara ca guvernul sa intreprinda actiuni concrete de protectie sociala.
|
|
MAINE, EPISODUL 41
|
Tactici ale grevistilor acuzati de comunism. In procesul din 1933, conducerea PCdR a dispus ca "sindicalistii rosii" sa nu recunoasca legatura cu Cominternul. Insa, in 1934, tactica s-a schimbat, iar procesul a fost transformat in tribuna de propaganda comunista. Amintiri despre grevele din februarie 1933. Sorin Toma, redactor-sef la Scanteia in perioada 1947-1960, a publicat recent o lucrare memorialistica. Printre alte subiecte abordate, autorul descrie tehnicile prin care propaganda oficiala a prezentat evenimentele de la CFR Grivita.
|