Principalul scop al comunistilor dupa legiferarea reformei agrare a fost sa-i puna cat mai repede pe tarani in posesia titlurilor de proprietate. Distribuirea actelor de improprietarire crestea credibilitatea Partidului Comunist in ochii taranilor. Insa, in graba cu care s-a facut, aceasta operatiune a fost marcata de numeroase nereguli.
Haosul exproprierii
Legea reformei agrare a fost publicata in Monitorul Oficial la 23 martie 1945. Conform prevederilor sale, procesul de expropriere si improprietarire trebuia sa se faca imediat. In termen de zece zile, primarii localitatilor aveau datoria sa-i convoace in adunare generala pe toti taranii care urmau sa primeasca pamant. Din acestia se alcatuia un comitet local de improprietarire compus din cinci-sapte membri. La nivel superior exista un comitet de plasa care se subordona Comisiei centrale pentru reforma agrara. MONOPOLUL COMUNISTILOR. Desi in Romania guvernul Groza functiona intr-un cadru pluripartid, reforma agrara a fost apanajul exclusiv al Partidului Comunist. Acesta, prin intermediul "Frontului Plugarilor", a preluat conducerea majoritatii comisiilor locale de improprietarire. In unele cazuri, chiar daca membrii lor facusera parte din "partidele istorice", se legitimau drept reprezentanti ai "Frontului Plugarilor". Mai mult, in cazul unor neintelegeri, medierea era facuta de organizatiile locale comuniste si ale Frontului. Astfel ca, intr-un stat inca democratic, Partidul Comunist controla aplicarea celei mai importante legi, cea a reformei agrare. EXPROPRIATII. Prin lege, etnicii germani si cei considerati vinovati de dezastrul tarii sau "colaborationisti" erau deposedati complet de proprietatile rurale. Daca in privinta etnicilor germani "partidele istorice" si comunistii s-au inteles, nu acelasi lucru se poate spune despre cealalta categorie. PNT si PNL au militat pentru restrangerea categoriilor de "vinovati" sau "colaborationisti", deoarece multi membri ai lor puteau intra in respectiva categorie. In perioada 1945-1946 au functionat "tribunale ale poporului" care i-au clasificat pe "vinovatii de dezastru", insa de multe ori sentintele au fost subiective. Multi proprietari care-si vedeau avutul amenintat s-au apropiat de Partidul Comunist, scapand de confiscarea averii. Pe de alta parte, domeniile confiscate acestor expropriati nu au intrat in fondul de improprietarire. In urma sentintelor "tribunalelor poporului", acestea au intrat in posesia Ministerului de Justitiei, care abia in ianuarie 1948 le-a trecut la Ministerul Agriculturii si Domeniilor. De acolo, loturile de pamant au ajuns in mica masura in fondurile de improprietarire, fiind ulterior integrate direct in gospodariile agricole colective.
Citește pe Antena3.ro
REGELE A SCAPAT!
|
Printre prevederile curioase ale reformei agrare a fost exceptarea exproprierii Domeniilor Regale si ale Bisericii, pasuire inexistenta la reforma din 1921. Casa Regala era cel mai mare proprietar funciar al Romaniei, posedand 151.740 de ha teren arabil. Domeniile silvice ale Coroanei se intindeau in 20 de judete. Aceste loturi erau cultivate prin invoieli agricole cu taranii. De asemenea, pe unele domenii existau ferme de animale si intreprinderi de prelucrare a lemnului.
Si Biserica poseda loturi insemnate. Comunistii au recurs la o astfel de strategie pentru a conserva relatiile cu institutiile traditionale ale statului. Ei aveau nevoie de o imagine buna in ochii acestora, cel putin pana la preluarea fraielor puterii. Spre exemplu, in primavara anului 1945, guvernul Groza a facut apel la Biserica in mai multe randuri sa-i incurajeze pe tarani, in predicile duminicale, sa cultive pamantul. Deoarece exista o stare de incertitudine privind soarta pamanturilor arabile, se intarziase mult campania de insamantari. Dupa consolidarea puterii, comunistii au renuntat la amabilitati, Domeniile Regale si Bisericesti intrand in fondul de protocol si la GAC-uri. |
VA PREZENTAM SPRE LECTURA
| ||
|
SAPTAMANA VIITOARE
EPISODUL 105
|
Calculul Marilor Puteri. Inainte de terminarea razboiului, marile puteri si-au pus problema administrarii teritoriului pierdut de Romania in favoarea Ungariei in vara anului 1940. Cea mai interesata s-a dovedit a fi Uniunea Sovietica.
Sub administratia militara sovietica. Contrar promisiunilor facute in Conventia de Armistitiu, in Transilvania de Nord a fost instalata o administratie militara sovietica. Acest fapt a creat o stare intensa de tensiune interetnica. |