La plecarea din tara a delegatiei romane, "cartile" erau de mult facute. Astfel ca multi s-au plictisit in lunile "participarii la conferinta". Unii si-au omorat timpul facand shopping prin magazinele din "capitala modei". Altii petreceau pana-n zori de zi si declansau scandaluri in plina strada, spre amuzamentul trecatorilor.
Promenada si plictis
La Conferinta de Pace, problemele care interesau partea romana s-au solutionat dupa principiul "una da-una ba". Astfel, la mijlocul lunii august, Comisia Economica pentru Balcani si Finlanda a Conferintei de Pace a acceptat reducerea cu 25% a sumei pe care Romania urma sa o plateasca drept despagubire de razboi. Peste cateva zile insa, Comisia Politica si Teritoriala pentru Romania a furnizat romanilor o mare dezamagire, nerecunoscand statutul de cobeligerant. Nu s-a recunoscut nici ca, incepand cu 23 august, Romania a participat la efortul de razboi al Natiunilor Unite. PACATE DE NESTERS. Guvernul de la Bucuresti si-ar fi dorit ca Romania sa nu fie considerata stat invins in al doilea razboi mondial si sa evite astfel toate consecintele ce decurgeau din aceasta. La acea ora nu conta desigur ce spera Bucurestiul ci decizia lui Stalin. Delegatii romani s-au amagit pana in ultimul moment ca actul de la 23 august si participarea efectiva a Armatei Romane la campaniile din Vest vor sterge macar in parte "pacatul" participarii la razboiul impotriva Uniunii Sovietice. Si intrucatva l-a sters. In ochii altora, Stalin a fost marinimos cu romanii, lasandu-le impresia ca sase luni de razboi alaturi de URSS au valorat mai putin decat cele 38 ca adversar. Uniunea Sovietica a fost de partea romanilor contra maghiarilor in problema transilvana. In timpul Conferintei, reprezentantii Ungariei au cerut ca "macar" 4.000 de kilometri patrati sa le revina. "Stalin nu le-a iertat ungurilor participarea pana la capatul razboiului alaturi de Hitler", credea peste ani Alexandru Barladeanu, participant la Conferinta de Pace de la Paris. Cu zece voturi pentru si doua abtineri, Comisia Politica si Teritoriala a decis ca Ardealul sa revina in intregime Romaniei. Conferinta de Pace consacra de drept ceea ce de fapt se petrecuse in martie 1945. Transilvania revenea Romaniei, unul dintre statele invinse in razboi. DISTRACTII PE BANII TARII. La Conferinta Pacii, reprezentantii Romaniei au incercat sa salveze ce se mai putea salva. Insa "cartile" erau deja facute in momentul plecarii delegatiei spre Paris. Odata ajunsi acolo, unii dintre ei au constat ca nu prea au mare lucru de facut. "Comisia economica la Conferinta de Pace nu a facut nimic, a recunoscut Alexandru Barladeanu, chiar unul dintre membri acesteia. Mie, personal, nu mi s-a cerut sa fac nimic. Asta insemna ca sunt acolo de forma. Ca si mine erau si ceilalti. Cei care dictau erau americanii si rusii." In timpul sederii la Paris a vizitat muzee, s-a dus la teatru, s-a plimbat si a facut cumparaturi pentru sotie. Barladeanu se intorsese in Romania abia in vara lui 1946, dupa sase ani de sedere in URSS. "Nu prea aveam habar de economia Romaniei, marturisea peste ani. Am fost numit in grupul de experti economici pe considerentul ca cei din conducerea partidului aveau mai multa incredere in mine decat in Ion Christu care era, in realitate, seful acelui grup sau in Belu Zilber, delegat ca si mine."
Citește pe Antena3.ro
DELEGATIE CU SUTE DE MEMBRI
|
Romania a deplasat la Paris o delegatie formata din 73 de membri, 13 delegati principali, 22 de consilieri tehnici carora li s-au adaugat secretari, cartografi, ziaristi, sotii ale politicienilor-delegati (de pilda, Elena Patrascanu si Lila Maurer). Membrii delegatiei s-au organizat in patru comisii, in functie de problemele ce urmau sa fie discutate in cadrul Conferintei. Astfel, Lucretiu Patrascanu conducea Comisia Politica si Teritoriala din care mai faceau parte Stefan Voitec (mi-
nistrul Educatiei Nationale) si Richard Franassovici (ambasadorul Romaniei la Londra). Gheorghe Gheorghiu-Dej era seful Comisiei Economice, care ii avea printre membri pe Ion Gheorghe Maurer si Lothar Radaceanu (ministrul Muncii). Mai exista o Comisie Militara si Juridica dirijata de generalul Dumitru Damaceanu si o Comisie Informativa din care faceau parte matematicianul Simion Stoilov, poeta stabilita la Paris Elena Vacarescu, social-democratul Serban Voinea si viitorul ministru al Sanatatii Florica Bagdasar.
|
|
CITITI MAINE - episodul 133
|