PCdR pare a nu-si fi gasit locul nici in Romania, haituit de Siguranta, nici la Moscova, unde teroarea stalinista l-a decapitat. Cei doi ani care au trecut de la demiterea lui Boris Stefanov si numirea in functie a lui Stefan Foris au stat sub semnul subordonarii fata de Kremlin si a obscuritatii impuse de ilegalitate.
Legile supravietuirii
In 1938, Boris Stefanov, cel de-al patrulea secretar general al PCdR, numit in 1934, este demis din functie de aceeasi instanta care l-a si impus - Cominternul. Insa, este repede "reciclat" si avansat in postul de agent responsabil pentru mai multe partide comuniste din estul Europei, printre care si cel romanesc. Moscova trebuia sa decida cu cine il va inlocui pe Stefanov. SUPUNERE NECONDITIONATA. Decizia nu era atat de usor de luat, avand in vedere slabiciunile si greutatile partidului. Definirea PCdR ca partid era un lucru dificil: numarul membrilor scazuse pana la cateva sute, in mare parte din cauza statutului de ilegalitate in care a fost cantonat partidul din 1924, iar de conducere coerenta si eficienta nu putea fi vorba. Activistii sai cei mai importanti erau plasati in trei grupuri. O parte erau arestati si detinuti in inchisori pe diferite termene de detentie. Multi murisera in timpul marii terori staliniste, care se va apropia de sfarsit abia in 1938. O mica parte se aflau in libertate in URSS sau Europa, amenintati fie de o reluare a terorii, fie de ascensiunea extremismului de dreapta. Punctul comun al tuturor era supunerea neconditionata fata de Moscova. Cu totii se supuneau ordinelor si indicatiilor venite pe linie cominternista, de cele mai multe ori contradictorii. Spre exemplu, insistand pe cererea de autodeterminare a minoritatilor nationale pana la despartirea de statul roman, comunistii nu faceau altceva decat sa-si atraga mai multe critici si sa se distanteze din ce in ce mai mult de scopurile unui partid national si de reintrarea pe scena politica. Urmand directivele Cominternului, in vara lui 1940, cand URSS a impus cedarea Basarabiei si Bucovinei de Nord, comunistii romani au laudat faptul ca "patria socialismului mondial" a smuls doua provincii romanesti, care au intrat "fericite" si "eliberate" in randul marelui popor sovietic.
Citește pe Antena3.ro
ADEVARATII DUSMANI
| ||
|
INTERNATIONALA TRASA NOI ORDINE
|
La 8 mai 1940, Comitetul Executiv al Cominternului emite un document intitulat "Directive pentru Partidul Comunist Roman". In buna traditie a subordonarii fata de Moscova, Internationala trasa noile sarcini care trebuiau indeplinite de comunistii romani, in conditiile aliantei dintre Germania si URSS, consfintita prin Pactul germano - sovietic din septembrie 1939. Clasa conducatoare romaneasca, dar nu si comunistii din tara, era criticata pentru atitudinea ei de aparare a granitelor tarii si sustinerea Frantei, Angliei si a Statelor Unite. In consecinta, Cominternul cerea ca "in fata populatiei din Romania, in fata clasei muncitoare si a partidului ei - PCdR - sta sarcina de a nu admite atragerea Romaniei in razboi si transformarea Romaniei intr-un cap de pod al Angliei si Frantei pentru un razboi impotriva Germaniei si URSS."
|
|
MAINE, EPISODUL 67Stefan Foris - noul secretar general al PCdR. Fidel lui Bela Kuhn in tinerete, in 1926, Stefan Foris devine membru al PCdR. In penuria de cadre de partid, a fost numit de Comintern secretar general al comunistilor romani. Tactica lui de a mentine partidul inactiv si certurile cu ceilalti activisti i-au fost fatale. Aspiratiile lui Teohari Georgescu. In amintirea tovarasilor sai, Teoharie Georgescu a ramas ca un personaj "mic, indesat, bondoc si bursuc". Dupa 1944, va ocupa inalte functii, insa va fi si arestat ca "deviator de dreapta" in 1952. |