PCDR, pentru cinci zile partid parlamentar
La alegerile din iunie 1931, Partidul Comunist din Romania, "deghizat" in haina legala a Blocului Muncitoresc Taranesc, a reusit un rezultat surprinzator, obtinand cinci mandate de deputat. Printr-o fortare a prevederilor legale, Camera a reusit invalidarea lor, la capatul unor sedinte cu aer caragialesc. CRISTINA DIAC
VICTORIOSII. Cei cinci reprezentanti ai Blocului Muncitoresc Taranesc care au fost alesi in Parlamentul Romaniei la alegerile din iunie 1931 |
Citește pe Antena3.ro
Circ parlamentar
Lectura stenogramelor sedintelor Camerei in care s-a discutat cazul celor cinci comunisti ajunsi deputati... fac sa recunosti inca o data ca dramaturgul I.L. Caragiale a demonstrat in piesa "O scrisoare pierduta" nu doar talent literar, ci si simt al anticipatiei. Iata astfel de mostre ale dialogurilor, asa cum au fost ele consemnate de stenografii sedintelor si preluate de presa vremii: "O voce: D-l Aladar nu e nici macar cetatean roman! Alte voci: Jos cu comunistii, la Moscova dupa Racovsky! Sa-i dam afara cu baionetele! Imre Aladar, deputat comunist: Va simtiti jenati ca noi, comunistii, am intrat pentru prima data in Parlament? Sa se stie, caravana trece, cainii pot sa latre! Se naste un vacarm ingrozitor. Majoritatile protesteaza si cer inchiderea discutiei. Nicolae Iorga, prim-ministru: Cer sa tratati conform regulamentului un astfel de limbaj. Nu se poate spune ca Parlamentul Romaniei este populat de caini...! Lucretiu Patrascanu, deputat comunist: Ce se pregateste aici este o lovitura ce se aduce claselor muncitoare, spre a se pregati razboiul contra Uniunii Sovietice. D-l Nicolae Iorga, prim-ministru: Nu pot admite sa se spuna aici ca Romania se pregateste de razboi impotriva cuiva. Romania apara civilizatia impotriva elementelor distrugatoare. D-l Lucretiu Patrascanu: Razboiul se pregateste vorbindu-se de pace! Voci: Iesi afara, canalie! Te-ai ales cu bani de la Moscova! Alte voci: Jos comunistii! In acest moment, deputatul cuzist N. Robu se repede la tribuna, ia in brate pe deputatul comunist Patrascanu, il da jos in incinta cu scopul de a-l da afara din camera. Deputatii se maseaza spre tribuna si despart cu mare greutate pe cei doi incaierati. Sedinta se suspenda."
MAURER, INFILTRAT LA LIBERALI
|
Infiintarea de organizatii legale nu a fost singura modalitate prin care reprezentantii Partidului Comunist din Romania au incercat sa suplineasca lipsa mijloacelor de expresie proprii partidelor politice. O alta tactica folosita a fost aceea prin care s-a incercat infiltrarea comunistilor in alte partide politice.
In 1995, Ion Gheorghe Maurer a povestit despre sarcinile care i s-au dat pe linie de partid. "La un moment dat - bineinteles, inaintea celui de-al doilea razboi mondial - am fost trimis sa incerc sa intru in partidul lui Gheorghe Bratianu. La liberali, adica. Dar partidul lui Bratianu ar fi urmat sa intre in Parlament. Indeplinind sarcina aceasta de partid, am candidat, deci, si pentru deputatie, in numele partidului lui Bratianu", a relatat Maurer. Nu a fost ales, dar daca ar fi reusit sa intre in Parlament ca deputat liberal, ar fi trebuit sa indeplineasca anumite sarcini trasate de partid, sa sustina in forul legislativ anumite pozitii ce-i interesau pe comunisti. Maurer a afirmat ca in Romania, inaintea dictaturii carliste, tactica infiltrarii era de sorginte comunista, celelalte partide neavand nevoie sa utilizeze astfel de practici. "Ce practici utilizau alte partide, nu stiu. Dar nu vad de ce ar fi fost nevoie ca un liberal sa candideze pe listele taranistilor."
|
VA RECOMANDAM SPRE LECTURA
|
Ion Gavrila Ogoranu, "Brazii se frang, dar nu se indoiesc", vol. IV - Documente din arhiva Securitatii, Editura Mesagerul de Fagaras, 425 p.
Autorul, fost legionar, a facut parte intre anii 1947 si 1956 dintr-un grup de rezistenta anticomunista, numit Grupul Carpatin Fagarasan. In 1956 si 1957, majoritatea membrilor grupului au fost condamnati la moarte sau inchisoare pe viata. Ion Gavrila a fost prins abia in 1976, dupa prescrierea faptelor de care era invinuit.
Dupa 1989 a povestit istoria acelor ani, in primele trei volume ale cartii "Brazii se frang, dar nu se indoiesc". A considerat insa ca pentru a scrie o istorie a grupului, pe langa amintiri, este nevoie si de documentele Securitatii.
Volumul al IV-lea, cel de fata, valorifica cele 124 de volume ale dosarului existent in Arhiva Securitatii, referitor la Grupul Carpatin Fagarasan. Sunt prezentate note informative ale diferitilor informatori, rapoarte, telegrame, procese-verbale, note, hotarari din care reies activitatile grupului si cele ale trupelor de Securitate pentru anihilarea lui.
Consultand acest dosar la CNSAS, autorul a constatat ca, incepand cu 1976 - anul in care a fost arestat - , in dosarele Securitatii nu se mai afla nici o consemnare despre ce s-a intamplat ulterior.
|
SAPTAMANA VIITOARE EPISODUL 33
|
Pe meleaguri sovietice. Liderii comunisti romani din perioada interbelica vedeau URSS ca o a doua patrie. Insa multi dintre cei refugiati acolo au cazut victima terorii staliniste. Teroarea din URSS face ravagii intre ilegalistii romani. La sfarsitul anilor â30, politica Internationalei a III-a a fost exprimata foarte laconic de Stalin: "Trebuie, din cand in cand, sa punem mana pe bisturiu ca sa ne despartim de unii tovarasi". Multi comunisti romani au cazut victime acestui dicton.
|