x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnale personale 2 iunie 1989

2 iunie 1989

02 Iun 2009   •   00:00

● Monica Lovinescu ● Mircea Zaciu



S-a făcut: Jack Lang a invitat la parada de la 14 iulie (aceea excepţională, pentru Bicentenarul Revoluţiei Fran­ceze) 11 scriitori români care "luptă pentru apărarea drepturilor omului": Dinescu, Deşliu, Blandiana, Bogza, Doi­naş, Hăulică, Paler, Pleşu, Paleolo­gu, Şora, Dan Petrescu. Tot el a cerut ca de Ziua Muzicii de la 21 iunie, compo­zitorii francezi să "consacre un cântec po­porului român în luptă pentru conservarea identităţii sale culturale".
Îl sun pe Goma, să-l felicit pentru succes, şi apoi Münchenul, pentru difu­zarea imediată a ştirii. Nu dau nici de Stroescu, nici de Hurezeanu sau de N.C. Munteanu. Cu toţii în week-end!
Monica Lovinescu, Pragul. Unde scurte V, Bucureşti, Humanitas, 1995, p. 179-180


Dimineaţă ploioasă, timp rece. Merg la rectorat după aviz. În sala Se­natului, televizorul deschis, se aude vo­cea monotonă şi obosită a şefului, nou discurs, dar vocalele ies la interval de câteva secunde, ca din gura unui suferind. Un om care se sufocă. Secretarul Iureş nu ştie la ce adunare vor­beşte omul, la o adunare oarecare, face mereu câte una, zice, ridicând din umeri. Îmi întinde o hârtie oficială, mă felicită şi adaugă:
"Să dea Dumnezeu să fie ultima ...". Ies oarecum perplex de replica lui: ultima, adică să nu mai am nevoie de încă vreun "aviz" pentru plecare? Ori ultima în sensul că voi rămâne şi n-o să mai am niciodată nevoie de aşa ceva? Dar nu ultima, fiindcă în curând toate se vor răsturna? Intrigat. Pe urmă renunţ să ana­lizez ce vroia să insinueze omul meu, dacă era sincer ori mă provoca, dacă era simpatie în gândul lui, ori maliţie, ori o reflecţie generală? La naiba! Plouă de 24 de ore continuu şi e frig ca toamna, pronosticuri rele pentru iunie şi, în genere, pentru toată vara, că va fi rece şi ploioasă. - Moartea celei mai bune prietene a Corinei, Iaia Bodea. Profesorul Ma­cavei, care vine cu familia lui la masă, îmi aduce şi această veste tristă. Mica adaugă: la ultima lor vizită, Iaia îi spusese că tocmai a primit o scri­soare de la Corina, era bucu­roasă, dar a adăugat că vrea să-i răspundă neîn­târziat aşa: acum că ţi-ai făcut datoria deplină faţă de copiii tăi, nu uita că trebuie să ţi-o mai faci şi faţă de soţul tău! Nu ştiu dacă i-a scris chiar aşa ceva, dacă a mai apucat să scrie acea scrisoare, gândul ei la mine însă mă îndu­ioşează brusc. O cunos­cusem prea puţin, n-aş fi crezut vreodată că am intrat în vreun fel în preocupările ei. Mai cu seamă că de un an era tot bolnavă. Când i-a depistat metastazele, medi­cul i-a spus brutal că nu va supra­vieţui mai mult de cinci ani. N-au trecut nici patru, s-a prăpădit. A trăit însă cu spaima în sân în tot acest timp. Un răgaz populat doar cu obsesia morţii iminente, înainte de a-şi vedea băieţii intraţi la facultate, porniţi pe un drum al lor. În ultima vreme număra zilele până la exa­menul de admitere, rugându-se să-i dea Dumnezeu pu­terea să mai trăiască numai atât cât să-i vadă trecuţi peste examen. N-a apucat. A făcut o insuficienţă cardio-respiratorie şi după câteva ore a murit la cli­ni­că. - Telefon de la Radu. Ca întot­deau­na, mă emoţionează până la lacrimi. - Marian a plecat aseară. A rezolvat totul la Bucureşti: viza ita­liană, biletul la vagonul de dormit prin Budapesta-Veneţia, de unde va lua apoi un tren spre Roma. După 15 ani! O lungă detenţie, după care oare cum îi va părea reîntâlnirea cu propria lui adolescenţă italiană? Vorbit cu Luci la telefon, să-i spun cât mă bucur pentru Marian, că a reuşit să plece totuşi. - Soţii Regman în vizită, sosiţi pentru aniversarea celor 50 de ani de la bacalaureatul lui. Luni, programat şi pentru un control oncolo­gic. Îl supără de mai multă vreme un braţ, el crede că e în urma bolii din toamnă, dar...
Mircea Zaciu, Jurnal. IV, Bucureşti, Editura Albatros, 1998, p. 446-447

×
Subiecte în articol: jurnale personale