● Alexandru Tatos ● C. Trandafir
Am ajuns la Turnu Măgurele, după ce două zile n-am ştiut ce e cu mine din cauza necazului suferit de Liana. Din fericire, lucrurile merg bine, pericolul infecţiei este aproape eliminat, doctorii sunt foarte optimişti. Să dea Dumnezeu să meargă tot aşa. Desigur, asta mă mai linişteşte şi mă face să nu mai stau chiar ca pe ghimpi. Mâine sper să mă pot repezi până la Bucureşti, să văd ce se mai întâmplă. Deci, să încerc să-mi văd de filmare. Cred că începutul n-a fost rău: am mai găsit amănunte şi nuanţe care să îmbunătăţească şi să facă povestea mai omenească - fireşte, în limitele a ceea ce mi se oferă.
Totul este să fiu consecvent cu ceea ce mi-am propus. Pe de altă parte, actorii care au evoluat până acum au fost cel puţin onorabili. Astăzi intră în acţiune Oana Pellea, de care mi-e cel mai frică - poate, unde au fost atâtea discuţii. Să vedem cum o să meargă.
În ceea ce priveşte "starea" mea - excluzând necazul care s-a întâmplat - cred că m-am comportat destul de bine. Deşi au fost filmări lungi, am rezistat, am fost prezent şi am migălit cu răbdare cadrele. E drept c-au fost secvenţe cu lume puţină, fără fizicaţii, care îmi convin mie cel mai mult. Să vedem mai departe.
Alexandru Tatos, Pagini de jurnal. Ediţie alcătuită de Liana Molnar-Tatos, Bucureşti, Editura Albatros, 1994, p. 541
Se schimbă ora, se dau acele ceasornicului înainte, nici nu mai ştiu cum e cu timpul, ne încurcă ploile. Am citit până la 1:00. Ramona Fotiade "îmi ia" ceva din "M. Blecher", cărţulia pierdută în neagra veşnicie. Eugen Simion se îndeletniceşte cu simpatia mea specială, Mircea Nedelciu, "Roman împotriva memoriei", Mircea Anghelescu scrie despre "Comediile lui Alecsandri", cu nişte referinţe interesante etc. Citesc din "Clopotul scufundat" de Livius Ciocârlie, chestiunea spaţiului securizant... Mari conferinţe internaţionale 1939-1945: Teheran, Cairo, Quebec, Ialta, San Francisco, Postdam. Trăiască tătucul Stalin în vecii vecilor, amin! În frunte cu Eroul între eroi. şi Nero este erou... literar. NEROdul!... Mişu mă scoate la plimbare, cu voie, fără voie. Iaca şi Ghiţă Corbul, lihnit de foame ca un câine, zice că nu găseşte nimic să "îmbuce". Cu un lt colonel Rotaru, are odraslă modestă la "N. Grigorescu", mergem către "Cotul Donului", dar e închis şi cotim, pe "La răscruce de vânturi", spre "Mon Jardin", unde găsim bere la sticlă, şi încă proaspătă. Se vede că am plătit "datoriili esterne" şi se apropie Congresul al XIV-lea, că şi la şedinţa CC al PCR Stejarul Oly a spus, în magistrala sa cuvântare, că românaşii consumă peste 80 kg de carne pe cap de... că avem cel mai mare standard în aprovizionare. În şedinţa aceea cu carne, cel mai iubit Fiu a luat chip de zeiţa Ceres care scutură cornul abundenţei asupră-ne. Şi a mai clămpănit atunci că nu s-au ţinut şedinţe aşa cum trebe, adică regizate la sânge... Mă simt cu musca pe căciulă, înseamnă că tovarăşii mei colegi, membri, au ieşit de sub control şi au votat pe listă secretă împotriva lui Woody, Jan şi Biţă, adică au dat cu "sâc din Isarlâk"... Nu cumva li-i frică de fac promisiuni mincinoase ca după Braşov? Căci despre popor nici vorbă nu-i. Fetele s-au adunat la bucătărie, Dida face prăjituri pentru Vio, micuţa noastră flămândă în buricul Bucureştilor... La televizor, cântă Gică Petrescu. A murit soţia şi colaboratoarea lui, Cezarina Moldoveanu... Mai o carte, mai un fotbal (Petrolul - Argeş, 3-0, bucuria "localismului necesar"!). Un film emoţionant cu tendinţă, propagandă pentru natalitate: "Lăsaţi-mi copilul". O fată, italiancă, la studiu în America, e sedusă pentru a naşte un copil, ca să-l înfieze o familie înstărită. Ann a fost aleasă dintr-o fotografie de o magnată pe motiv că ar semăna cu ea. Ann îşi va păstra copilul... Dă-i în mă-sa cu Marile Conferinţe! Pardon!
C. Trandafir, Jurnal în curs de apariţie
Citește pe Antena3.ro