x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Jurnale personale Jurnale personale: 18 februarie 1989

Jurnale personale: 18 februarie 1989

18 Feb 2009   •   00:00

Duminică. Ne înţelesesem să nu merg la spital ca să mă îngrijesc de casă şi de ale mele. Dimineaţa am avut însă o mare nelinişte în privinţa Voichii şi m-am dus s-o văd. Bine am făcut. Datorită calmantelor se află într-o stare foarte agitată, stăpânită de frică. Am reuşit s-o fac să mănânce şi până la urmă s-a toropit. Am lăsăt-o dormind adânc. Dr. Câmpeanu îmi spune că starea ei se datorează combinării mai multor calmante, acestea totuşi, inevitabile, ca s-o ferească de dureri prea mari.



Ştefan J. Fay, Caietele unui fiu risipitor. Fragmente de jurnal, Bucureşti, Humanitas, 1994, p. 280


Dorinţa care mă torturează fără a avea un obiect, o dorinţă rebelă, hăr­ţu­i­tă de vederea imaginilor înregistrate fără voinţa noastră, pentru că se pare că, asemenea unui subtil apa­rat de fotografiat, creierul absoarbe totul pe pelicula lui de neimaginat.
Deasupra patului, în dreptul locului unde dorm eu, se află o gravură de Chagall. Ulise legat la ochi, cu urechile înfundate cu ceară, dar as­cul­tând deasupra vaporului si­re­nele cu corp de păsări atacându-i pe bărbaţii rătăciţi pe mare. Îmi place gra­vura, e atât de adevărat că si­re­nele au corp de păsări, şi nu de peşti: dorinţele sunt aeriene, zburând cu subtilitate de la un lucru la altul aiurând cu iluziile aerului la care omul e puţin adaptat. Omul, ca în Psalmii lui David, un vierme care se poate răsuci în apă sau chiar în foc, dar căruia îi e refuzată sfera aerului, asta înainte de a se metamorfoza în fluture sau spirit etî. În oraşul acesta superb, dorinţele sunt excitate la culme, natura se estompează, ţinută la respect de arhitecturile fantaste ale granitului şi asfaltului. Mă li­niştesc de "a dori" privind intens un măr, mirosindu-l, observând structura lui sofisticată: o planetă în miniatură.
Mă liniştesc de boala civilizaţiei: consumul, incitaţia la producerea do­rin­ţe­lor – coji goale, munţi în for­me false fă­ră nici un conţinut, decât o vanitate pa­sa­geră a unor minţi avide de câştig rapid.
Şi totuşi... o pereche de pantofi de lac dallinieni, pe care s-au pictat flori şi animale desenate din memorie, au trezit în mine vise şi dorul de a răsfoi albume, dorul de a desena şi pune cuvinte, unele după altele, pe o simplă foaie de hârtie.
Réne s-a întors acasă mai târziu, cu o expresie străină pe faţă. Un om cu totul străin, mi-am spus, un ego nou, care vrea să lupte şi să ia conducerea, să strivească celelalte ego-uri esenţiale, cele cu care eu sunt obişnuită de ani.
Sau poate astfel cineva, conştient, arată pe faţa lui o nouă dimensiune. Se exersează în a dând ceva nou, cum se exersează pe faţa bolnavilor moartea.
Gabriela Melinescu, Jurnal suedez II, Iaşi, Polirom, 2002, p. 231-232


A apărut cartea criticului Eugen Lovinescu, volu­mele 6 şi 7, dar tirajul trebuie să fie confi­denţial, de vreme ce la li­brăriile mari din oraş au sosit doar câteva exemplare, repede dis­părute, evident. Nici la depozit nu se mai găsesc, cu toate intervenţiile.
Cis mă lămureşte, în cele din urmă: unul dintre volume conţine Pagini de război (1916). Comparând cu Ediţia Princeps, noua ediţie ("critică"!) e croşetată peste tot şi îi lipseşte textul despre C. Stere. În plus, ce se spune acolo (şi cât a rămas!) nu e de nasul marelui pu­blic, desigur!
Mircea Zaciu, Jurnal IV, Bucureşti, Editura Albatros, 1998, p. 403

×
Subiecte în articol: jurnale personale